XnConvert ile Linux’ta fotoğraflar nasıl dönüştürülür

Linux PC’nizdeki bazı görüntü dosyalarını dönüştürmeniz mi gerekiyor? Resimleri nasıl dönüştüreceğinizle ilgili ilk şeyi bilmiyor musunuz? Yardımcı olabiliriz! XnConvert ile Linux’ta görüntülerin nasıl dönüştürüleceğini incelerken takip edin.

 

Görsel 1

XnConvert’i Linux’a Kurma

Uygulamanın bilgisayarınızda çalışmasını sağlamak için önce Linux masaüstünde bir terminal penceresi açmanız gerekir. Klavyede Ctrl + Alt + T tuşlarına basarak bir terminal penceresi açabilirsiniz . Veya uygulama menüsünde “Terminal”i arayın ve bu şekilde başlatın.

Terminal penceresi açılıp kullanıma hazır olduğunda, XnConvert kurulumu başlayabilir. Aşağıda özetlenen dağıtıma özel kurulum talimatlarını kullanarak, bilgisayarınızda XnConvert’in en son sürümünü kurun.

Debian/Anadolu Panteri/ Pardus

indirilebilir bir DEB paketi aracılığıyla XnConvert uygulamasını yüklemeniz gerekecektir. En son XnConvert DEB paketini edinmek için aşağıdaki wget komutlarını kullanın.

wget https://download.xnview.com/XnConvert-linux-x64.deb

Paketi bilgisayarınıza indirdikten sonra XnConvert kuruluma hazırdır. dpkg vey gdebi komutunu kullanarak, Debian sisteminizde XnConvert’in en son sürümünü kurun.
gdebi ve dpkg arasındaki fark, gdebi uygulamanın ihtiyaç duyduğu bütün bağımlılıkları kurar, dpkg ise sadece uygulama paketini.

sudo dpkg -i XnConvert-*.deb

XnConvert’in Debian’a yüklenmesinin ardından, yükleme işlemi sırasında oluşabilecek tüm bağımlılık sorunlarını düzeltmelisiniz . Bunu yapmak için aşağıdaki 

apt-get install -f
 komutunu çalıştırın.

sudo apt-get install -f

veya daha basit olan gdebi ile;

sudo gdebi XnConvert-*.deb

Arch /Archman Linux

XnConvert programı, Arch Linux AUR’de mevcuttur . Ancak, uygulamayı çalıştırmak için bir AUR yardımcı programı yüklemeniz gerekir (elle derlemek istemiyorsanız).

Arch için birçok harika AUR yardımcı aracı var . Bu kılavuzda, kurulumu hızlı olduğu için Trizen’e odaklanacağız. Trizen uygulamasının çalışmasını sağlamak için aşağıdaki komutları art arda yürütün.

sudo pacman -S base-devel git

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen/
makepkg -sri

 

Arch Linux üzerinde çalışan Trizen AUR yardımcı aracıyla, XnConvert programını birkaç saniye içinde çalıştırabileceksiniz. Ardından, trizen -S komutunu kullanarak en son XnConvert’i kurun.

trizen -S xnconvert –noconfirm

 

XnConvert ile Linux’ta görüntüler nasıl dönüştürülür

Görüntüleri Linux’ta XnConvert uygulamasıyla dönüştürmek için aşağıdakileri yapın. İlk olarak, uygulamayı masaüstünde başlatın. XnConvert’i uygulamalar menüsünde arayarak başlatabilirsiniz.

XnConvert programı açıkken aşağıdaki adım adım talimatları izleyin.

Adım 1: “Dosya ekle” düğmesini bulun ve fare ile tıklayın. Bu düğmeyi seçtikten sonra bir açılır pencere görünecektir. Uygulama ile dönüştürmek istediğiniz dosyalara göz atın ve bunları içe aktarın.

Görsel 2

Adım 2: XnConvert içindeki “Çıktı” sekmesine tıklayın. Ardından, “Dosya Türü” açılır menüsünü bulun. “Biçim” açılır menüsünde, “Orijinalle aynı” ayarını istediğiniz formata değiştirin.

Örneğin PNG’leri JPG’ye dönüştürmek için “JPG – JPEG/ JFIF” seçeneğini seçin.

XnConvert, varsayılan olarak birden fazla CPU çekirdeği kullanmaz. Bunu yapmak ve güzel bir hız artışı elde etmek için sol alttaki “CPU Çekirdeklerini Kullan”ı etkinleştirin ve çekirdek sayısını ayarlamak için yanındaki kaydırıcıyı kullanın. Birden çok çekirdek kullanmak için, çoklu sayfa desteğini devre dışı bırakın ve “Çıktı dosyaları zaten mevcut olduğunda” seçeneğini diğer ayarlardan biri olan “Eskisinin Üzerine Yaz”, “Dosyayı Atla” veya “Yeniden Adlandır” olarak ayarlayın.

Görsel 3

Adım 3: Formatınızı seçtikten sonra Çıktı sekmesinin “Klasör” alanını bulun. Ardından, dönüştürülen dosyaların kaydedilmesini istediğiniz yere göz atmak için gözat düğmesine tıklayın.

Adım 4: Görüntü dosyalarını tekrar boyutlandırmak için Görev sekmesi Görev Ekle/ Resim /Yeniden Boyutlandır.

Görsel 4

Adım 5: Mod bölümünde farklı ayarlar mevcut istediğiniz ayarları, örneğin sadece görselin uzunluğunu veya kısalığını yada hem uzunluğunu ve kısalığını aynı anda ayarlama seçenekleri mevcuttur. Hazır Seçenekler  bölümünden istenilen hazır ayarlar mevcut, Özel ayarları seçip istediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz. Ayrıca istenilen genişlik ve yüksekliği girdik ve görüntülerin deforme olmaması için “En Boy oranını  koru”nun etkinleştirildiğinden emin olduk

Görsel 5

Farklı komut dosyalarını kaydet

Her şey bizim istediğimiz şekilde ayarlandığında, gelecekte kolayca yeniden kullanmak için tüm bu ayarları bir profile kaydetmenin zamanı geldi.

Bunu yapmak için sol altta disket simgesi olan küçük düğmeye tıklayın.

Görsel 6

Kaydedileceği klasörü seçin ve açılan pencerede komut dosyanız için bir dosya adı girin.

Görsel 7

Adım 6: XnConvert’te “Girdi” sekmesini bulun. Bu sekmeye girdikten sonra, sağ alt köşedeki “Çevir” düğmesine tıklayın. Dönüştürme işlemini başlatmak için bu düğmeyi seçin.

Adım 7: Görüntü dönüştürme işlemi uzun sürmemelidir. Ancak, özellikle görüntü dosyaları büyükse, birkaç dakika sürebilir. İşlem tamamlandığında, yeni dönüştürülmüş görüntü dosyalarını görüntülemek için çıktı klasörünüzü açın.

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et