Eski Bilgisayarlarınızı Chromium Os ile Hayata Döndürün

Chrome İşletim sistemi sadece Chromebook Google lisanslı donanım üreticilerinin ürettiği bilgisayarlarda kullanılmak için yapılmıştır. Ancak artık Chrome Os’un açık kaynak sürümü Chromium OS’u diğer cihazlara da yükleyebilirsiniz. Chromium Os, Windows ve Linux’a alternatiftir ve kurulum yapmadan çalıştırabilirsiniz. Bazı donanımlar mükemmel çalışmaz ancak birçok bilgisayar Chromium’u sorunsuz bir şekilde çalıştırabilir.

Chromium’un arkasındaki şirket NeverWare’dir. Chromium Os ile aynı olan ancak bazı ek özelliklere ve genel donanım desteğine sahip NeverWare CloudReady’yi oluşturmak için açık kaynak kodunu kullandılar. Google artık CloudReady’yi sağlıyor ve buna Chrome Os FLEX adını veriyor. Tek dezavantajı, bu işletim sisteminin Android uygulamaları ve tescilli Google yazılımı/uygulamaları için destekten yoksun olmasıdır.

Açık kaynaklı Chromium OS, daha fazla koruma sağladığı ve güncellenmesi daha kolay olduğu için eski Windows XP ve Windows 7 PC’ler için idealdir. FydeOS , Solus ve Gallium OS gibi sürümler de dahil olmak üzere çeşitli geliştirici ekipleri tarafından Windows 7,8,10,11, Mac ve Linux için çok sayıda sürüm mevcuttur . Çok fazla yer kaplamayan, temel işlemler ve internette gezinmek için harika çalışan bir işletim sistemidir. Ancak üst düzey oyun işlevselliği beklemeyin.

 

Chromium OS’yi Cihazınıza Yükleme

Kuruluma geçmeden önce yerine getirmeniz gereken bazı ön koşullar vardır. Bundan sonra kurulum işlemini başlatırsınız. İşte yapmanız gerekenler.

1. Chromium OS Kurulumunun Önkoşulları

Öncelikle cihazınıza uygun en son Chromium sürümünü indirmelisiniz. Güncel güncel sürümleri koruyan FydeOS veya Solus (resmi olarak Evolve OS) gibi Chrome/Chromium OS alternatiflerini de deneyebilirsiniz . Web sitelerini kullanarak bu seçeneklere ilişkin kurulum talimatlarını izleyin.

Chromium OS için, işletim sistemi görüntüsünü USB’den önyüklemek için bir programa da ihtiyacınız olacak. Bu örnekte Etcher , en az 8 GB kapasiteli bir USB ve Chromium kurulumu için PC ile birlikte kullanıldı.

İşlerin yürümesi için indirmeniz gereken yazılımların bağlantıları şunlardır:

Windows için 1: 7-Zip’i , macOS için Keka’yı veya Linux için p7zip’i indirin

İndir 2: Windows, macOS ve Linux için Etcher

 

USB’nizi hazırlayın ancak boş olduğundan emin olun. Başlamadan önce tüm değerli verileri bilgisayarınıza aktarın. Her şey hazır olduğunda yapmanız gerekenler şunlardır:

2. Chromium OS’yi indirin

Google, bilgisayarınıza indirebileceğiniz resmi bir Chromium OS yapısı sunar, ancak genellikle hatalar ve başka sorunlar vardır ve bu yalnızca temel sistemdir. Birçok web sitesi Chromium’u ücretsiz olarak sağlıyor ancak biz bunu Arnold the Bat’tan almanızı tavsiye ediyoruz . Bu web sitesinin son güncellemesi 2022’deydi ancak hala çalışıyor olmaları gerekiyor. Yeni sürümlerle sürekli olarak güncellendiğinden Chromium sürümlerinin uzun bir listesini göreceksiniz. Sitedeki talimatları izleyin ve en son sürümü indirin.

3. Görüntüyü Çıkarın

İndirme işlemi tamamlandığında görüntüyü 7-Zip kullanarak çıkarmanız gerekir. İndirilen dosyaya sağ tıklayın ve verileri yeni bir klasöre çıkarın. İşlemin tamamlanması birkaç dakika sürer.

4. USB Sürücünüzü Hazırlayın

  1. Chromium’u başlatmak için kullanmak istediğiniz USB’yi alın ve bilgisayarınıza takın. Windows kullanıyorsanız Bilgisayarım’da USB’yi bulun , üzerine sağ tıklayın ve Hızlı biçimlendirme seçeneğini seçin .
  2. Açılır pencere göründüğünde, dosya sisteminiz olarak FAT32’yi seçin ve Başlat’a tıklayın . USB sürücünüzdeki tüm verilerin silineceğini unutmayın. Mac’ler için 3. Adıma geçin.

macOS kullanıcıları USB’yi FAT32 olarak biçimlendirmek için Disk Yardımcı Programını kullanabilir . FAT32 yerine MS-DOS DAT yazıyorsa endişelenmeyin çünkü aynı formattadır. USB’nizi hazırlamak için işlemi tamamlayın.

5. Chromium Görüntüsünü Yüklemek için Etcher’ı Kullanın

Şu ana kadar hazırlığın çoğunu tamamladınız. Chromium’unuz indirilip çıkarıldı ve USB biçimlendirildi, böylece devam etmeye hazırsınız. Yukarıda verilen bağlantıyı kullanarak Etcher’ı indirin. İşte oradan yapmanız gerekenler:

  1. “Etcher”ı çalıştırın .
  2. “Dosyadan Flash” ı tıklayın , ardından indirdiğiniz “Chromium OS görüntüsünü” bulun ve ekleyin.
  3. “Sürücü Seç”e tıklayın ve hazırladığınız USB’yi seçin.
  4. “Flash” ı seçtiğinizde Etcher, USB cihazınıza Chromium’un önyüklenebilir bir sürümünü yükleyecektir.

Oluşturma işleminin tamamlanması birkaç dakika sürer. Tamamlandığında Etcher’ın her şeyin beklendiği gibi çalıştığını doğrulamasını bekleyin. Artık Chromium’u bilgisayarınıza yüklemeye hazırsınız.

 

6. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Önyükleme Seçeneklerinde USB’yi Etkinleştirin

USB’yi birincil önyükleme aygıtınız olarak ayarlamak için BIOS’u çalıştırmanız gerekir.

  1. Bilgisayar ilk başlatıldığında F8 , F10 , F12 veya Del tuşlarına basarak BIOS’u çalıştırabilirsiniz . Basmanız gereken tuş, BIOS’unuza bağlı olarak değişecektir.
  2. Her bilgisayarın farklı görünümlü BIOS’u vardır, ancak Önyükleme Yönetimi veya Önyükleme etiketli seçeneği aramalısınız .
  3. USB’yi birincil önyükleme aygıtınız olarak ayarlayın ve ardından Kaydet ve Çık öğesini seçin ; gerçek ad BIOS’unuzda farklı olabilir.

Mac’te:

  1. Mac kullanıcılarının önyükleme menüsüne girmek için bilgisayarlarını yeniden başlatmaları ve Option tuşunu basılı tutmaları gerekir.
  2. Chromium’u USB sürücünüzden başlatmak için Macintosh yerine USB sürücüsünü seçin. İşiniz bittiğinde Mac’inizi yeniden başlatın.

7. Kurulum Yapmadan Chrome OS’ye Önyükleme Yapın

Chrome OS’nin en güzel yanı, onu yüklemenize gerek olmamasıdır; sabit diskinizde yer kaplamaz. Kurulum yapmadan USB’den önyükleyebilirsiniz, böylece birincil işletim sisteminiz etkilenmez. Chrome OS’nizi bir Google hesabıyla kurabilir ve yalnızca internette gezinmek için kullanabilirsiniz.

Chrome OS Flex’i yüklemeli miyim?

Kullanıcılar Chrome OS Flex’e erişebilir ve deneyebilir ancak Google, Android ve Play Store uygulama desteğini ortadan kaldırdı. Ancak Gmail, E-Tablolar, Dosyalar, Drive ve daha fazlası gibi Google uygulamalarını edinirsiniz. Eski donanımları yenilemek için tasarlanmış hafif ve güvenli bir işletim sistemidir. Birçok cihazla iyi çalışsa ve denemeye değer olsa da, kullanıcılar indirmeden önce sertifikalı cihaz listesini kontrol etmelidir.

Chrome OS’yi eski bir dizüstü bilgisayara veya PC’ye yüklemek, ona yeni bir soluk getirmenin iyi bir yoludur. Neyse ki Google, Windows PC’lere, Mac’lere ve Linux bilgisayarlara yüklenebilen resmi bir Chrome OS dağıtımı olan Chrome OS Flex’i piyasaya sürdü. Chromebook’lardaki Chrome OS ile Chrome OS Flex arasındaki tek fark, Google Play Store’a sahip olmaması ve üzerine Android uygulamaları yükleyememenizdir.

  • ChromeOS Flex’i hedef cihazınıza yüklemek için Windows, Mac veya Linux cihazı
    • Google, yalnızca sertifikalı modellerde ChromeOS Flex işlevselliğini garanti eder.
    • Sertifikalı modellerin çeşitlerinde beklenmeyen sorunlar ortaya çıkabilir.
    • ChromeOS Flex, sertifikasız cihazlarda çalışabilir ancak performans, işlevsellik ve kararlılık garanti edilmez.
    • Minimum cihaz gereksinimleri:
      • Mimari: Intel veya AMD x86-64-bit uyumlu cihaz
      • RAM: 4GB
      • Dahili depolama: 16 GB
      • USB sürücüsünden önyüklenebilir
      • BIOS: Tam yönetici erişimi. Sorunla karşılaşırsanız ChromeOS Flex USB yükleyicisinden önyükleme yapmanız ve BIOS’ta bazı ayarlamalar yapmanız gerekecektir.
      • İşlemci ve grafikler: 2010’dan önce üretilen bileşenler kötü bir deneyime neden olabilir.
        Not: Intel GMA 500, 600, 3600 ve 3650 grafik donanımı ChromeOS Flex performans standartlarını karşılamaz.

1: USB yükleyiciyi oluşturun

USB yükleyicinizi oluşturmak için kullandığınız cihaz, ChromeOS Flex’i yüklemeyi planladığınız cihazdan farklı olabilir. Yükleyicinizi nasıl oluşturacağınız, kullandığınız cihaza bağlıdır.

  • Chromebook Kurtarma Yardımcı Programı (önerilir)—Chrome tarayıcının yüklü olduğu Windows veya Mac cihazı ya da bir ChromeOS cihazı.
  • Google’dan indirin—ChromeOS, Windows, Mac veya Linux cihazı. Chrome tarayıcıya gerek yok.

 

Chromebook Kurtarma Yardımcı Programını Kullanın

1. Adım: Chromebook Kurtarma Yardımcı Programını yükleyin

  1. ChromeOS, Windows veya Mac cihazınızda Chrome tarayıcıyı açın .
  2. Chrome web mağazasına gidin .
  3. Sağ üstte Chrome’a ​​Ekle’yi tıklayın .
  4. İstendiğinde Uzantı ekle’yi tıklayın .

Chromebook Kurtarma Yardımcı Programı artık Chrome tarayıcınızın bir uzantısıdır.

2. Adım: Chrome Kurtarma Yardımcı Programı uzantısının açık olduğundan emin olun

  1. Chrome tarayıcı pencerenizin sağ üst kısmında Uzantılar ve daha sonraUzantıları yönet’i tıklayın .
  2. Chromebook Kurtarma Yardımcı Programı’nın yanındaki anahtarı sağa kaydırın.
    İsteğe bağlı: Ayrıca Ayrıntılar’a tıklayıp anahtarı sağa da çevirebilirsiniz.

Chromebook Kurtarma Uzantısını açtıktan sonra tarayıcınızın uzantı panelinde açılır pencereyi açmak için uzantıyı tıklayın.

3. Adım: USB yükleyiciyi oluşturun

  1. Chrome tarayıcısında Chrome Kurtarma Yardımcı Programı uzantısını başlatın.
  2. Başlayın’ı tıklayın .
  3. Listeden bir model seçin’i tıklayın .
  4. Üretici seçin için Google ChromeOS Flex’i bulun ve tıklayın .
  5. Ürün seç için ChromeOS Flex’i bulun ve tıklayın .

  1. Devam’ı tıklayın .
  2. İstendiğinde USB sürücünüzü takın.
  3. Açılır menüden USB sürücüsünü seçin.
  4. Devam’ı tıklayın .
  5. Şimdi oluştur’u tıklayın .
    Not: İşlem sırasında Chrome Kurtarma Yardımcı Programının olağandışı yüzdeler göstermesi normaldir.
  6. Kurtarma medyanızın hazır olduğunu belirten bir mesaj aldığınızda USB sürücünüzü cihazdan çıkarın.

Google’dan indirin

ddKomut satırı yardımcı programını veya diğer üçüncü taraf yardımcı programları kullanarak önyüklenebilir USB sürücüleri oluşturma konusunda rahat olan yöneticiler için .

  1. Cihazınıza en son ChromeOS Flex yükleyici görüntüsünü indirin .
  2. Dosyayı açmak için tercih ettiğiniz sıkıştırmayı açma aracını kullanın.
  3. USB sürücünüzü takın. Diğer tüm çıkarılabilir ortamları çıkardığınızdan emin olun.
  4. Yükleyiciyi oluşturun. Üçüncü taraf bir yardımcı program kullanıyorsanız ürün belgelerine bakın. ddBir Linux cihazında komut satırı yardımcı programını kullanıyorsanız :
    1. Bir terminal veya komut satırı açın.
    2. Görüntüyü USB’ye yazmak için komutu kullanın: (lsusb ile ilgili usb sürücüsü adını bulun, her cihazda farklı isim alabilir, burada X olarak adlandırılmıştır.)
      sudo dd if=image_name.bin of=/dev/sdX bs=4M status=progress

      • image_name.bin —İndirilen yükleyici dosyasının adı
      • /dev/sdX —USB sürücüsü

2: USB yükleyiciyi kullanarak aygıtı önyükleyin

ChromeOS Flex’i çalıştırmak istediğiniz cihazı başlatmak için yeni oluşturduğunuz USB yükleyiciyi kullanın.

Başlamadan önce: Cihazınıza özel notları ve kurulum talimatlarını okuyun. Sertifikalı modeller listesine bakın .

  1. ChromeOS Flex’i çalıştırmak istediğiniz cihazı kapatın.
    Not: Hedef cihazın tamamen kapalı olduğundan, uykuda veya boşta olmadığından emin olun.
  2. ChromeOS Flex USB yükleyicisini takın.
  3. Cihazı USB sürücüsünden önyükleyin. Hangi anahtarı kullanacağınızdan emin değilseniz aşağıdaki Önyükleme tuşlarına bakın.
    1. Güç tuşuna baş.
    2. Hemen cihazınızın önyükleme tuşuna art arda basmaya başlayın.
  4. Aşağıdakileri kullanarak önyükleme aygıtı olarak USB yükleyicinizi seçin:
    1. Tek seferlik önyükleme menüsü — Eğer kesintiniz tek seferlik bir önyükleme menüsünü tetiklerse, ekranınızda önyükleme seçeneklerinin bir listesini görürsünüz. USB yükleyicinizi seçmek için bazı durumlarda ok tuşlarını veya fareyi kullanabilirsiniz.
    2. BIOS veya UEFI menüsü — Kesmeniz tam BIOS veya UEFI kurulum menüsünü açarsa Önyükleme veya Başlangıç ​​ile ilgili ayarları bulmanız gerekir. Ardından USB yükleyicinizi ilk, birincil veya tercih edilen önyükleme aygıtı olarak ayarlamak için ekrandaki talimatları izleyin.
    3. Diğer menü —Ekranda başka seçenekler görürseniz yukarıda açıklanan menülerden biriyle eşleşen bir seçeneğe gidin. Daha sonra bu adımlarda açıklandığı şekilde devam edin.

 

3: ChromeOS Flex’i kullanmaya başlayın

ChromeOS Flex’i USB yükleyicinizden başarıyla başlattıktan sonra, ChromeOS Flex’i kalıcı olarak yükleyebilir, cihazın mevcut işletim sistemini silebilir ve onu ChromeOS Flex ile değiştirebilirsiniz. ChromeOS Flex’i cihazlara yüklemeye henüz hazır değilseniz USB yükleyiciyi kullanarak geçici olarak çalıştırabilirsiniz. Bu şekilde, ağ oluşturma ve giriş araçları gibi cihaz işlevlerinin beklendiği gibi çalıştığını test edebilir ve doğrulayabilirsiniz.

Düşünülmesi gereken şeyler

Google, USB yükleyiciden canlı önyüklemeyi değil, ChromeOS Flex’i tam olarak yüklemenizi önerir. Canlı başlatmanın performans ve depolama sınırlamaları vardır ve otomatik güncellemeleri veya yönetim için kaydı desteklemez. Canlı başlatma yalnızca geçici keşif veya test için önerilir. En iyi ChromeOS Flex deneyimi için tam kurulumu kesinlikle öneririz.

ChromeOS Flex’i keşfedin

ChromeOS Flex, işletim sistemini gerçekte yüklemeden doğrudan USB cihazınızdan çalıştırarak canlı önyükleme seçeneği sunar. Canlı başlatma, cihazınızın mevcut verilerinin ve işletim sisteminin korunmasına yardımcı olur; böylece ChromeOS Flex’i yüklemeden önce test edebilirsiniz.

USB yükleyiciyi kullanarak başlattığınız cihazda:

  1. ChromeOS Flex’e Hoş Geldiniz ekranında Başlayın’ı tıklayın .
  2. ChromeOS Flex’i kullanmaya başlayın ekranında Önce deneyin ‘i tıklayın .
  3. Ekrandaki yönergeleri takip edin.
  4. Cihazda oturum açın.

ChromeOS Flex’i test etmeyi veya keşfetmeyi bitirdikten sonra ChromeOS Flex’i kalıcı olarak yüklemek için:

  1. Cihazdan çıkış yapın.
    1. Sağ altta saati tıklayın.
    2. Oturumu kapat’ı tıklayın .
  2. Oturum açma ekranının alt kısmında ChromeOS Flex’i Yükle seçeneğini tıklayın .
  3. Verilerin silinmesiyle ilgili ekrandaki uyarıyı dikkatlice inceleyin.
  4. ChromeOS Flex’i Yükle’yi tıklayın .
  5. Kurulum tamamlandığında ekranda bir mesaj göreceksiniz. Cihaz otomatik olarak kapanır.
  6. Cihaz tamamen kapalıyken USB yükleyiciyi çıkarın.
  7. Cihazı açın ve ChromeOS Flex’i kullanmaya başlayın.

Not: ChromeOS Flex’i yükledikten sonra canlı başlatma sırasında toplanan indirmeler ve ayarlar gibi kullanıcı verileri kalıcı olmaz.

ChromeOS Flex’i yükleyin

Başlamadan önce: Verilerinizi buluta veya ayrı bir sürücüye yedekleyin. Tüm yedekleme ve depolama sürücülerinin bağlantısını kestiğinizden emin olun.

  1. ChromeOS Flex’e Hoş Geldiniz ekranında Başlayın’ı tıklayın .
  2. ChromeOS Flex’i kullanmaya başlayın ekranında ChromeOS Flex’i Yükle’yi tıklayın .
  3. Verilerin silinmesiyle ilgili ekrandaki uyarıyı dikkatlice inceleyin.
  4. ChromeOS Flex’i Yükle’yi tıklayın .
  5. Kurulum tamamlandığında ekranda bir mesaj göreceksiniz. Cihaz otomatik olarak kapanır.
  6. Cihaz tamamen kapalıyken USB yükleyiciyi çıkarın.
  7. Cihazı açın ve ChromeOS Flex’i kullanmaya başlayın.

USB sürücünüzü biçimlendirin

ChromeOS Flex’i cihazlara başarıyla yükledikten sonra USB sürücünüzü yeniden kullanmak istiyorsanız, sürücüyü biçimlendirmek için Chromebook Kurtarma Yardımcı Programını kullanın.

  1. USB yükleyiciyi oluşturmak için kullandığınız ChromeOS, Windows veya Mac cihazında Chrome tarayıcıyı açın .
  2. Chrome Kurtarma Yardımcı Programı uzantısını başlatın.
  3. Ayarlar ve daha sonraKurtarma ortamını sil’i tıklayın .
  4. Biçimlendirmek istediğiniz USB sürücüyü takın.
  5. Açılır menüden USB sürücüsünü seçin.
  6. Devam’ı tıklayın .
  7. Şimdi sil’i tıklayın .

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et