En iyi 5 açık kaynaklı ağ izleme aracı

Bu izleme araçlarıyla ağınızda olabilecek aksaklıklar kaçınmak için ağınızı kontrol edin.

 

Canlı bir ağın sürdürülmesi, bir sistem yöneticisinin en önemli görevlerinden biridir ve bağlı sistemler üzerinde dikkatli bir şekilde gözetmek, bir ağın en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için esastır.

Sekmeleri modern bir ağ üzerinde tutmanın birçok farklı yolu vardır. Ağ izleme araçları, ağ trafiğini ve yanıt sürelerini izlemek amacıyla tasarlanmıştır; uygulama performansı yönetimi çözümleri ise uygulama yığınından performans verilerini çekmek için aracılar kullanır. Canlı bir ağınız varsa,  saldırgan için,  sisteminizin  savunmasız olmadığından emin olmanız için ağınızı izlemeniz gerekir. Aynı şekilde, günlük işlemlerinizi yürütmek için birçok farklı uygulamaya güveniyorsanız, bir uygulama performans yönetimi çözümüne de ihtiyacınız olacaktır.

Bu makale açık kaynak ağ izleme araçlarına odaklanacaktır. Bu araçlar, bireysel düğümlerin ve uygulamaların düşük performans belirtileri açısından izlenmesine yardımcı olur. Tek bir pencereden, tüm ağın performansını görüntüleyebilir ve hatta masanızdan uzaktaysanız sizi döngüde tutmak için uyarılar alabilirsiniz.

İlk beş ağ izleme aracına girmeden önce, kullanmanız gereken nedenlere daha yakından bakalım.

Neden bir ağ izleme aracına ihtiyacım var?

Ağ izleme araçları, ağları korumak için hayati öneme sahiptir, çünkü ağa bağlı cihazlara merkezi bir konumdan göz kulak olmanızı sağlar. Bu araçlar, aygıtların subpar performansla işaretlenmesine yardımcı olur; böylece sorunun köküne ulaşmak için adım adım sorun gidermeye çalışabilirsiniz.

Derinlemesine sorun giderme çalıştırılması performans sorunlarını en aza indirebilir ve güvenlik ihlallerini önleyebilir. Pratik açıdan, bu ağın çevrimiçi kalmasını sağlar ve gereksiz yere durma süresine düşme riskini ortadan kaldırır. Düzenli ağ bakımı, binlerce kullanıcıyı çevrimdışı duruma getirebilecek kesintilerin önlenmesine de yardımcı olabilir.

Bir ağ izleme aracı şunları yapmanızı sağlar:

Ağınıza bağlı aygıtları otomatik bulma
Çeşitli cihazlar ve uygulamalar için canlı ve geçmiş performans verilerini görüntüleyin
Olağandışı etkinlik hakkında sizi bilgilendirmek için uyarıları yapılandırma
Ağ etkinliğini daha derinlemesine analiz etmek için grafikler ve raporlar oluşturun

En iyi 5 açık kaynaklı ağ izleme aracı

Şimdi neden bir ağ izleme aracına ihtiyaç duyduğunuzu bildiğinize göre, hangisinin gereksinimlerinizi en iyi şekilde karşılayabileceğini görmek için en iyi 5 açık kaynaklı araca bir göz atın.

Cacti

 

Açık kaynaklı ağ izleme araçları hakkında bir şey biliyorsanız, muhtemelen Cacti’yi duymuşsunuzdur. RRDTool’a ek olarak kullanılan ve LAN’lardaki performans verilerini toplamak için birçok ağ yöneticisi tarafından kullanılan bir grafik çözümü. Cacti, trafik verilerinin grafiklerini oluşturmak için Windows ve Linux’ta Basit Ağ Yönetimi Protokolü (SNMP) desteğiyle birlikte geliyor.

Kaktüsler genellikle bir ağdaki ana bilgisayarlara ping yapan, kullanıcı tarafından oluşturulan komut dosyalarından elde edilen verileri kullanarak çalışır. Kodların döndürdüğü değerler MySQL veritabanında saklanır ve bu veriler grafik oluşturmak için kullanılır.

Kulağa karmaşık geliyor, ama Cacti’nin süreci hızlandırmaya yardımcı olacak şablonları var. Gelecekteki izleme etkinliği için kullanılabilecek bir grafik veya veri kaynağı şablonu da oluşturabilirsiniz. Denemek istiyorsanız, Cacti’yi Linux ve Windows’ta ücretsiz indirin.

Nagios Core

Nagios Core, en iyi bilinen açık kaynak izleme araçlarından biridir. Açık kaynak genişletilebilirliğini birinci sınıf bir kullanıcı arayüzü ile birleştiren bir ağ izleme deneyimi sağlar. Nagios Core ile cihazları otomatik keşfedebilir, bağlı sistemleri izleyebilir ve karmaşık performans grafikleri oluşturabilirsiniz.

Özelleştirme desteği, Nagios Core’un bu kadar popüler olmasının ana nedenlerinden biri. Örneğin, Nagios V-Shell, AngularJS’de yerleşik bir PHP web arayüzü, aranabilir tablolar ve CodeIgniter ile tasarlanmış bir RESTful API olarak eklenmiştir.

Daha fazla çok yönlülüğe ihtiyacınız varsa, ağ izlemenize ek özellikler ekleyebilecek çeşitli eklentiler içeren Nagios Exchange’i kontrol edebilirsiniz. Bunlar, tamamen kozmetik ürünlerden nagiosgraph gibi donanımların izlenmesine kadar uzanıyor. Nagios Core’u ücretsiz indirerek deneyebilirsiniz.

 

Icinga 2

Icinga 2, yaygın olarak kullanılan bir başka açık kaynaklı ağ izleme aracıdır. Nagios Core tarafından atılan temellere dayanıyor. Kendi yapılandırmalarınızı girmenize ve canlı performans verilerini gösterge panosundan görüntülemenize izin veren esnek bir RESTful API’sine sahiptir. Panolar özelleştirilebilir olduğundan, ağınızda hangi bilgileri izlemek istediğinizi tam olarak seçebilirsiniz.

Görselleştirme, Icinga 2’nin özellikle iyi performans gösterdiği bir alandır. Performans verilerini daha derin performans analizi için tam özellikli grafiklere dönüştürebilen Graphite ve InfluxDB için yerel desteğe sahiptir.

Icinga2 ayrıca hem canlı hem de geçmiş performans verilerini izlemenizi sağlar. Canlı izleme için mükemmel uyarılar özellikleri sunar ve bunu performans sorunlarıyla ilgili bildirimleri e-posta veya metin olarak gönderecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Icinga 2’yi Windows, Debian, DHEL, SLES, Ubuntu, Fedora ve OpenSUSE için ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

 

Zabbix

Zabbix, Dell’den Salesforce’a kadar şirketler tarafından ağ izleme deneyimi nedeniyle kullanılan şirketler tarafından kullanılan bir başka açık kaynaklı ağ izleme aracıdır. Zabbix ağ, sunucu, bulut, uygulama ve servis takibini çok iyi yapar.

Ağ bant genişliği kullanımı, ağ sağlığı ve yapılandırma değişiklikleri gibi ağ bilgilerini ve ele alınması gereken sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Zabbix’deki performans verileri SNMP, Akıllı Platform Yönetim Arabirimi (IPMI) ve IPv6 üzerinden bağlanır.

Zabbix, diğer açık kaynaklı izleme araçlarına kıyasla daha fazla kolaylık sunar. Örneğin, ağınızı izlemeye başlamak için kullanıma hazır bir şablonu kullanmadan önce ağınıza bağlı aygıtları otomatik olarak algılayabilirsiniz. Zabbix’i CentOS, Debian, Oracle Linux, Red Hat Enterprise Linux, Ubuntu ve Raspbian için ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Prometheus

Prometheus, geniş bir topluluk izleyen açık kaynaklı bir ağ izleme aracıdır. Zaman serisi verilerini izlemek için özel olarak üretildi. Zaman serisi verilerini metrik ad veya anahtar / değer çiftleriyle tanımlayabilirsiniz. Zaman serisi verileri yerel disklerde depolanır, böylece acil bir durumda kolayca erişilebilir.

Prometheus’un Uyarı Yöneticisi, bir etkinlik düzenlediğinde bildirimleri görüntülemenizi sağlar. Alertmanager, e-posta, PagerDuty veya OpsGenie üzerinden bildirim gönderebilir ve gerekirse uyarıları susturabilirsiniz.

Prometheus’un görsel öğeleri mükemmeldir ve tarayıcıdan şablon diline ve Grafana entegrasyonuna geçiş yapmanızı sağlar. Prometheus deneyiminizi kişiselleştirmek için çeşitli üçüncü taraf veri kaynaklarını Docker, StatsD ve JMX’ten Prometheus’a entegre edebilirsiniz.

Bir ağ izleme aracı olarak Prometheus, her ölçekteki kuruluş için uygundur. Bütünleşik entegrasyonlar ve kullanımı kolay Alertmanager, büyüklüğünden bağımsız olarak her türlü iş yükünü idare edebiliyor. Prometheus’u ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

 

Hangisi en iyisi?

Hangi endüstride çalışıyor olursanız olun, iş yapmak için bir ağa güveniyorsanız, bir tür ağ izlemesi uygulamanız gerekir. Ağ izleme araçları, sistemlerinizi çevrimiçi tutmak için görünürlük sağlamanıza yardımcı olan paha biçilmez bir kaynaktır. Sistemlerinizi izlemek, ekipmanınızı çalışır durumda tutmak için en iyi şansı sağlayacaktır.

Bu listedeki araçların gösterdiği gibi, ağ izlemenin getirilerini elde etmek için çok fazla para harcamanıza gerek yok. Beş başlıktan, Icinga 2 ve Zabbix’in ağınızı çevrimiçi tutmak için ağınızı izlemeye başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi sağlamak için en iyi seçenek olduğuna inanıyorum. Uyanık kalma, performans sorunları nedeniyle korunmadan yakalanma değişimini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

 

Kaynak: OpenSource.com

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et