Kendi Özel Linux Dağıtımınızı Oluşturmanız için 8 Araç
Bizim toplulukta birçok dağıtım var ve hemen hemen hepsi için destek bulabiliyorsunuz, şimdi büyük olasılıkla neden hazır olanı değilde kendi dağıtımımı nasıl oluştururum sorusunu cevabını merak ediyorsunuz. Çoğu durumda hazır bir dağıtım iyi ancak “yüzde yüzü” ihtiyaçlarınıza (veya annenin veya babanızın ihtiyaçlarına göre) özel bir dağıtım yapmak istiyorsanız kendi başınıza derlemeniz gerekebilir.
Doğru araçlarla, kendi Linux dağıtımınızı oluşturmanız, göründüğü kadar zor değildir, ancak emin olmak için zaman alır. Dağıtım oluşturma ile ilgili bir çok araç var, bazıları evrenseldir, bazılarıda dağıtıma özgüdür. İşte sekiz tane…
1. Linux Respin
Linux Respin, artık durdurulan Remastersys’in çatalı. Yıllar önce Remastersys, kendi Linux dağıtımı ve / veya işletim sisteminizin bir yedeğini oluşturmak için en popüler araçlardan biri olmuştur. Linux Respin, Remastersys’in alıştığı kadarını sunmuyor, ancak kullanılabilir bir dağıtımı kullanıyorsanız yine de harika bir iş çıkarıyor. Linux Respin, sadece popülerliğini sınırlayan türden Debian, Mint(Nane) ve Trisquel için kullanılabilir. Bu araçtan hoşlanmadığım şey neredeyse var olmayan dokümantasyon.
2. Linux Live Kit
Linux Live Kit, kendi dağıtımınızı oluşturmak veya sisteminizi yedeklemek için kullanabileceğiniz bir başka araçtır. Debian’ı tercih eder ancak aufs ve squashfs çekirdek modüllerini desteklemesi koşuluyla, diğer dağıtımlarda da çalıştırılabilir. Linux Live Kit’in dağıtımını nasıl yapacağınız üzerine çok kısa ve tatlı bir sihirbaz vardır – adımları izleyin ve tamamlayın.
3. Ubuntu Imager
Ubuntu Imager kendi Ubuntu tabanlı dağıtımını oluşturmak için iyi bir araçtır. Ubuntu için elbette bu tek bir araç değil, ama iyi bir uygulama olduğu için bu listede bahsetmeyi tercih ettim. Yükleme ve çalıştırmayla ilgili talimatları içeren çok detaylı bir
“howto” (Nasıl) ürününe sahip olduğumuzdan ayrıntılı olarak incelemeyeceğim, bu yüzden çalıştırmak isterseniz bağlantıdaki makaleyi kontrol edin.
4. Linux from Scratch
Dağıtım programınıza neyin dahil edildiğini kesin olarak kontrol etmek istiyorsanız ve boş zamanınız varsa, Scratch projesinden Linux’a bakabilirsiniz. LFS, çok kapsamlı dokümantasyona sahiptir ve yalnızca kendi dağıtımınızı nasıl oluşturacağınız değil, genel olarak Linux hakkında harika bir öğrenme kaynağıdır. Scratch’ten Linux tamamen kendi özelleştirilmiş Linux sisteminizi kaynak kodundan oluşturmanıza izin verir. LFS, bu listede diğerleri gibi tam olarak bir araç değildir, ancak kendi Linux dağıtımınızı yaratmak (ve bir bütün olarak Linux hakkında çok şey öğrenmek için) aynı amaçla kullanabilirsiniz.
5. Slax Modules Tool
Kullanımı kolay bir araç arıyorsanız ve Slackware’e dayanan hafif bir dağıtımı olan Slax’ı seviyorsanız, şansınız var çünkü dağıtıma dahil etmek istediğiniz modülleri seçmek için kullanabileceğiniz çevrimiçi bir aracınız var. Bu aracı geçmişte birçok arkadaşım için hafif canlı bir sistem oluşturmak istediğimde kullandım ve cazibesi var gibi çalışıyor. Yazılım kategorilerine göz atın ve istediğiniz uygulamaları seçin. Onları yapıya ekleyin. Oluşturup çalıştırdıktan sonra her zaman daha fazla uygulama ekleyebileceğinden, bir veya iki şeyi kaçırırsanız endişelenmeyin.
6. Live Magic
Live Magic, dağıtım oluşturma için bir tane daha Debian aracıdır. CD’ler, USB’ler ve netboot görüntüleri oluşturabilir. Remastersys gibi bu listedeki diğer bazı uygulamalardan çok daha basit, ancak görüntüyü oluşturmak için çalışan sisteminizi kullanmıyor. Bunun yerine, bir sihirbaz izleyin ve yapılandırma seçeneklerinizi seçin. Program paketleri depolarından alıp görüntüsüne yükleyecektir.
7. Instalinux
Instalinux ile ilgili gerçekten ilginç olan şey, çevrimiçi olarak bir ISO görüntüsü oluşturmanıza izin veriyor olmasıdır. Web sitesinde hangi dağıtımın temel alınacağını (örneğin CentOS, Debian, Fedora, Nane, OpenSUSE, Scientific ve Ubuntu) ve seçilen dağıtımın hangi sürümünün ve paketlerin arasından seçim yapabilirsiniz. Instalinux, önyüklendiğinde yüklemeye başlayacak ve diğer paketleri Internet’ten getiren küçük bir önyüklenebilir ISO (yaklaşık 30mb) oluşturur. Bu, listedeki en çok yönlü araç olabilir ve web arayüzü son derece basit bir kullanım sunar. Bununla birlikte, tam bir canlı masaüstü ortamı sağlamayacaktır.
8. SUSE Studio
SUSE kullanıcıları için en iyi seçim SUSE Studio‘dur. Instalinux’a biraz benzeyen SUSE stüdyosu, özel bir dağıtım veya “cihaz” yaratmak için bir web arayüzü kullanmanıza izin verir. CD, DVD, USB stick, sabit disk, VMware, VirtualBox ve Xen. Kullanabilmeniz için bir hesap açmanız gerekir – bu, Tek Oturum Açma özelliğini kullandığı için basittir; Google, Facebook vb hesaplarıyla hızlıca içeri girebilirsiniz. SUSE’nin hangi sürümünün temel alınacağını, sunucu sürümünü mi istemediğinizi ve hangi masaüstünün yapıma dahil edileceğini seçebilirsiniz.