Terminal Kısayolları

1.Sekme Tuşu(TAB)

Bu olmadan yaşayamayacağınız Linux kısayolu. Linux komut satırında size çok zaman kazandıracak.

Sadece bir komut, dosya adı, dizin adı ve hatta komut seçenekleri yazmaya başlayın ve sekme tuşuna basın. Yazdığınız şeyi otomatik olarak tamamlayacak veya sizin için tüm olası sonuçları gösterecektir.

 

2. Ctrl + C

Bir terminalde bir komut veya işlemden çıkmak için basmanız gereken tuşlardır. Bu hemen çalışan bir uygulamayı durduracaktır.Ön planda çalışan bir programı kullanmayı bırakmak istiyorsanız, sadece bu tuş kombinasyonuna basın.

3. Ctrl + Z

Bu kısayol, ön planda çalışan uygulamayı arka plana gönderir. Normal olarak, bunu & seçeneğini kullanarak programı çalıştırmadan önce bunu başarabilirsiniz, ancak bunu yapmayı unuttuysanız, bu tuş kombinasyonunu kullanın.

4. Ctrl + D

Bu klavye kısayolu sizi mevcut terminalden çıkarır. SSH bağlantısı kullanıyorsanız, bağlantıyı kapatacaktır. Doğrudan bir terminal kullanıyorsanız, uygulama hemen kapatılacaktır.Bunu “çıkış” komutuna eşdeğer olarak düşünün.

5. Ctrl + L

Terminal ekranınızı nasıl temizlersiniz? Açık komutu kullanıyorum.

C-L-E-A-R yazmak yerine, terminali temizlemek için Ctrl + L tuşlarını kullanabilirsiniz. Kullanışlı, öyle değil mi?

6. Ctrl + A

Bu kısayol, imleci satırın başına taşır.

Terminalde uzun bir komut veya yol yazdığınızı ve başlangıç noktasına gitmek istediğinizi farz edelim ki, imleci hareket ettirmek için ok tuşunu kullanmanız yeterli zaman alacaktır. İmleci satırın başına taşımak için fareyi kullanamayacağınızı unutmayın.

İşte Ctrl + A günü kurtarır.

7. Ctrl + E

Bu kısayol Ctrl + A’ya terstir. Ctrl + A, imleci satırın başına gönderir, Ctrl + E ise imleci satırın sonuna taşır.

8. Ctrl + U

Yanlış bir komut mu yazdınmı? Geçerli komutu atmak için arka alanı kullanmak yerine, Linux terminalindeki Ctrl + U kısayolunu kullanın. Bu kısayol, mevcut imleç konumundan satırın başına kadar olan her şeyi siler.

9. Ctrl + K

Bu, Ctrl + U kısayoluna benzer. Tek fark, çizginin başlangıcı yerine, mevcut imleç konumundan satırın sonuna kadar olan her şeyi siler.

10. Ctrl + W

Metnin başından sonuna kadar metinleri silmeyi öğrendiniz. Ama ya tek kelimeyi silmeniz gerekiyorsa? Ctrl + W kısayolunu kullanın.

Ctrl + W kısayolunu kullanarak, imleç konumuna önceki kelimeyi silebilirsiniz. İmleç, bir kelimenin kendisiyse, imleç konumundan tüm harfleri sözcüğün başına siler.

İmleci hedeflenen sözcükten sonraki sonraki alana taşımak için en iyi yol ve sonra Ctrl + W klavye kısayolunu kullanın.

11. Ctrl + Y

Bu, Ctrl + W, Ctrl + U ve Ctrl + K kısayollarıyla gördüğünüz silinen metni yapıştıracaktır. Yanlış metni sildiyseniz veya silinmiş metni başka bir yerde kullanmanız gerekiyorsa kullanışlı olur.

12. Ctrl + P

Önceki komutu görüntülemek için bu kısayolu kullanabilirsiniz. Komut geçmişine geri dönmek için tekrar tekrar basabilirsiniz. Birçok terminalde, aynı PgUp tuşu ile elde edilebilir.

13. Ctrl + N

Bu kısayolu Ctrl + P ile birleştirerek kullanabilirsiniz. Ctrl + N, sonraki komutu görüntüler. Ctrl + P ile önceki komutları görüntülüyorsanız, ileri geri gitmek için Ctrl + N tuşlarını kullanabilirsiniz. Birçok terminalde PgDn anahtarıyla eşlenen bu kısayol var.

 

14. Hadi Gidin Yatın Uğraştırmayın Gecenin Bu Saatinde Beni Tuşu

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et