Linux Tabanlı Veri Kurtarma Araçları ile Verilerinizi Geri Alın

Kişisel ve profesyonel varlığımızdaki veriler çok önemlidir. Veriler olmadan, uçsuz bucaksız bir genişlikte kaybolurduk. E-tablolar, e-postalar, belgeler, kişiler, veritabanları, dosyalar, klasörler… liste uzayıp gidiyor. Mükemmel bir dünyada, yerel depolama alanlarının her baytı harici bir sabit diske veya bulut depolama servisine yedeklenecek, ama mükemmel bir dünyada yaşamıyoruz.

Bazen bu veriler kurtarılmalıdır, Linux buna yabancı değil hatta kaybolan verilerinizi geri kurtama için çok sağlam araçları vardır. Sizlere bunlardan birini tanıtacağım.

Ufak birde uyarım olacak sizlere mutlaka yedekli çalışın, bir tanesi bulut olmak üzere iki adette bir birinden bağımsız ortama dosyalarınızı yedekleyin.

 

SystemRescueCD

 

Bu araçların favorisi SystemRescueCD. Bu özel kurtarma CD’si bilinen bölüm formatlarının çoğunu destekler ve veriyi kurtarmak için ihtiyacınız olan tüm araçları içerir (sfdisk, Gparted, TestDisk, PhotoRec, FSArchiver ve daha fazlası dahil) ve birlikte çalışacak çok sayıda araç içerir.

 

Çoğu kurtarma diskinde olduğu gibi, SystemRescueCD, sisteminizi CD veya USB sürücüsünden önyükleyerek çalışır ve daha sonra dosya sisteminizle çalışmak için araçları kullanır. Bu doğanın diğer birçok kurtarma aracından farklı olarak, SystemRescueCD, verilerin kurtarılması görevinde size yardımcı olmak için tam gelişmiş bir grafik ortamı sunar.

 

Bir makineden diğerine veri kurtarıyorsanız, kurtarılan verileri taşımak için sisteme harici bir sabit disk takmanız gerekir (veya yerleşik Samba desteğini kullanabilir ve verileri ağa bağlı bir konuma kopyalayabilirsiniz). Eğer fikir bir bölüm tablosunu kurtarmak ya da onarmaksa, hassas tabloların bölüm tablosunun ya da dosya sisteminin daha fazla zarar görmesi olasılığına karşı kopyalanmasını şiddetle öneririm.

SystemRescueCD olarak hem amaç hem de stil bakımından benzer olan başka kurtarma sistemleri mevcuttur. Her birinin artıları ve eksileri var, ama sonunda, işi yapacak. En sevdiğim Linux veri / sistem kurtarma dağıtımlarından bazıları şunlardır:

  • Trinity Rescue Kit

Trinity Rescue Kit (TRK), bir komut satırı arayüzü ile ücretsiz ve açık         kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. TRK, canlı bir CD veya canlı USB olarak dağıtılmak üzere tasarlanmıştır. TRK, Tom Kerremans’ın yazarı, hasar görmüş dosyaları onarmak, verileri kurtarmak, parolaları sıfırlamak, bilgisayar virüslerini algılamak ve disk klonlaması için çeşitli üçüncü taraf yazılım programlarının dağıtımını içerir. TRK özellikle Microsoft Windows ve Unix benzeri işletim sistemlerinde sık karşılaşılan sorunları onarmak için donatılmıştır.

  • Knoppix:

Knoppix, bozuk bir sistemi sabitlemek için en iyi ve en çok kullanılan kurtarma araçları sahip Linux dağıtımıdır.Knoppix, doğrudan bir CD / DVD’den (Canlı CD) veya herhangi bir işletim sistemi için türünün ilklerinden biri olan Canlı USB’den çalıştırılmak üzere tasarlanmış bir işletim sistemidir. Knoppix, Linux danışmanı Klaus Knopper tarafından geliştirildi. Bir programı başlatırken, çıkarılabilir ortamdan yüklenir ve bir RAM sürücüsüne sıkıştırılır.Knoppix içinde:                                                                                          LXDE, hafif X11 masaüstü ortamı (6.0.1 ve üstü için varsayılan) veya KDE 3, daha özellikli bir masaüstü, 5.3.1 ve önceki sürümler için varsayılan değerdir.
MPlayer, MP3 ses ve Ogg Vorbis ses çalma desteği ile
KPPP çevirici ve ISDN yardımcı programları dahil olmak üzere İnternet erişim yazılımı
Iceweasel web tarayıcısı (Mozilla Firefox’ta)
Icedove e-posta istemcisi (Mozilla Thunderbird tabanlı)
GIMP, bir görüntü işleme programı
Veri kurtarma ve sistem onarımı için araçlar
Ağ analizi ve yönetim araçları
LibreOffice, kapsamlı bir ofis paketi
Terminal sunucusu

  • Ultimate Boot CD.

http://www.ultimatebootcd.com

 

Ddrescue

Verileri bir dosyadan veya bir cihazdan diğerine kopyalayacak komut satırı aracını arıyorsanız, ihtiyacınız olan Ddrescue’dur. Ddrescue’yı kullanmayla ilgili bilmeniz gereken birkaç şey var:

Bu aracı asla okuma / yazma sürücü veya bölme üzerinde kullanmayın.

G / Ç hataları olan bir dosya sistemini onarmaya çalışmayın.

Hedefin üzerine yazılacak ─ bu yüzden hedefin önemli verilerden uzak olduğundan emin olun.

Bu araç, arızalı bir sürücüden harici bir kaynağa veri kurtarmak için mükemmeldir. Önce aleti çalışma sisteminize kurmanız, arızalı sürücüyü ve bir hedef sürücüyü USB üzerinden bağlamanız ve gerekli verileri ayıklamak için aracı kullanmanız gerekir.

Debian tabanlı dağıtımlar için:

sudo apt-get install gddrescue

 

Ddrescue’nun komut yapısı şöyledir:

ddrescue [seçenekler] içerdeki_dosya  dışardaki_dosya [log_dosyası]

aşağıdaki gibi :

sudo ddrescue /dev/sdg /dev/sdb

Yukarıdaki komut, her şeyi başarısız olan kaynaktan sağlıklı hedefe kopyalayacaktır.

 

Testdisk

 

Bu belirli veri kurtarma aracı aslında verileri kopyalamaya çalışmamaktadır. Bunun yerine, verilerinize erişmenizi veya verilerinizi kurtarmanızı engelleyebilecek bölüm düzeyindeki sorunları düzeltmeye çalışır. Test eki şunları yapabilir:

Kayıp bölümleri kurtarır

Diskleri tekrar önyüklenebilir yapar

Bir bölüm tablosu düzeltir

Ana önyükleme kaydını geri yükle

Önyükleme sektörlerini geri yükle

Dosya sistemi tablolarını geri yükle

NTFS, FAT, exFAT ve ext2 dosya sistemlerinden geri alma dosyaları

Dosyaları silinmiş NTFS, FAT, exFAT ve ext2 / 3/4 dosya sistemlerinden kopyalayın.

 

sudo apt-get install testdisk

Aracı, sudo testdisk ile çalıştırın ve harici olarak takılı sürücünüzle çalışmak için kullanımı kolay sihirbazla ilerleyin.

 

Photorec

Kayıp dosyaları, fotoğrafları, videoları, vb. Kurtarmaya çalışıyorsanız, Photorec istediğiniz araçtır. Bu araç Testdisk’in bir parçasıdır, bu nedenle Testdisk’i kurduktan sonra Photorec hizmet vermeye hazırdır. Bu özel araç, dosya sistemini tamamen yok sayar ve doğrudan temel verilere bakar. Bu, dosya sisteminiz bozuksa, verilerin kurtarılabileceği anlamına gelir.

Sonunda grep’e geliyoruz. Bu, kurtarma seçeneklerinin en kolayı gibi görünmeyebilir, ancak grep bir blok aygıtında veya disk görüntüsünde bulunan dizeleri arayarak silinen veya kaybolan metin dosyalarını bulma gücüne sahiptir.

Backup.img dosyasında “myfile” adında bir dosya var. Sadece bir satırlık metin içeriyor: “Bu kurtarmaya çalışacağım dosya.”

Grep, bu dizeyi dosya kurtarma için başlangıç noktası olarak kullanır. Diğer birkaç parametrenin yanı sıra, bu örnekte, bulunan dizgiyi “foundtext” adında yeni bir ikili dosyaya döker.

 

Görüntüleri verimli bir şekilde aramak için çok iş parçacıklı ve asenkron giriş / çıkış kullanır. Ayrıca, kullanıcılara dosya kurtarma için kullanmak istedikleri altbilgi ve üstbilgi sayısını belirtme gücü verir.Kullanıcılar ayrıca, Scalpel yapılandırma dosyasını düzenleyerek, kurtarmak istedikleri dosya türlerini de belirtebilirler. Varsayılan yapılandırma, ayrıntılı mod (-v parametresi) açık olmasa bile çok fazla çıktı üretir.

Bu ekran görüntüsünde, Scalpel(neşter) “backup.img” analizinin son çıktısını görebilirsiniz. Temel komut (ekranın alt kısmında listelenmiştir) yalnızca bir çıkış dizini ve analiz için bir görüntü gerektirir.

Öncelikle veri almak için yaygın dosya türlerinin veri yapılarını kullanır. Tüm dosyaları için tüm disk görüntüsünü ya da en çok ilgilendiğiniz belirli dosya türlerini belirtebilirsiniz.

About The Author