Yapay Zeka yazı serimize devam edelim. Bir önceki yazıda yapay zekanın kodlama üzerindeki hızı konusuna ve bunun artı ve eksilerinden bahsetmiştim.  Yazılımcı bir arkadaş bu konuda bunalıma girmek üzere olduğunu şaka yoluyla iletti. Ancak durum düşünüldüğü gibi değil. Yapay zeka yazılımcıların işini ellerinden almayacak sadece iş tanımı değişecek. Yazılım Mühendisliği ve Grafikerlik  gibi mesleklerin başına Mimari eklentisi gelecektir.  Aslında bu söylediğim hemen hemen bütün mesleklere eklenecek bir sıfattır. Şu şekilde düşünelim; günümüze kadar Lisans ( Üniversite) mezunu iş için yeterlilikleri, artık yetersiz, Konunun uzmanı olması gerekiyor bunu akademik eğitimde Doktora olarak düşünelim. Bütün meslekler için uzmanlık, yapay zeka ile artık şarttır. Bir çok yazıda Yapay Zeka bir çok mesleği insanların elinden alacağı söyleniyor, malesef Yapay Zeka sadece bir işin görülmesi için bir araçtır ve bu aracı kullanmak için uzmanlık gerekecektir. Bazı meslekler zaman içinde daha önce olduğu gibi kaybolması kaçınılmazdır.

Yazılım Mimarı Ne Demek?

Yazılım mimarı; gereken ihtiyaçlara göre belirlenen operasyonel ve teknik gereksinimlerin giderilmesi için, yönetim, performans ve güvenlik gibi kalite alanlarında yapısal çözüm tasarlayan kişidir. Yazılım projesinde kodlamaya başlamadan önce, bir tasarım hazırlar.

Ancak grafikerler için durum çok farklı onların gerçek bir hayal gücüne sahip olması gerekecektir.

Bugüne kadar farklı GPT uygulamaları isimleri öğrendik bazılarını kullandık. Ancak işleyişi yazılım mimarisi konusunda pek çoğumuz bilgi sahibi değiliz veya kendi kullanabileceğimiz eğite bileceğimiz bir yapay zekamız olmadı. Sonuçta Eğitim maliyetli bir iş.  Hem örnek olması, yapı ve işleyişi hakkında bilginizin olması ve yerel olaraka bilgisayarınıza kurup eğitebileceğiniz bir Açık Kaynak Yapay Zeka  uygulaması Leon’u tanıtmak istedim. Unutmadan söylemek isterim MIT lisanslı, özgürce kullanabileceğiniz bir yapı, geliştiricisine teşekkür etmeyi unutmayın.

Leon

https://github.com/leon-ai/leon

Leon , sunucunuzda yaşayabilecek açık kaynaklı bir kişisel asistandır .

Ondan yapmasını istediğinde bir şeyler yapar .

Sen onunla konuşabilirsin , o da seninle konuşabilir . Siz ona mesaj atabilirsiniz, o da size mesaj gönderebilir . İsterseniz Leon gizliliğinizi korumak için çevrimdışı kalarak sizinle iletişim kurabilir .

Neden?

 

  1. Bir geliştiriciyseniz (ya da değilseniz), günlük yaşamınızda yardımcı olabilecek birçok şey inşa etmek isteyebilirsiniz. Bu fikirlerin her biri için özel bir proje oluşturmak yerine Leon, Beceri yapısıyla size yardımcı olabilir.
  2. Bu genel yapı ile herkes kendi becerilerini oluşturup bunları başkalarıyla paylaşabilmektedir. Dolayısıyla tek bir çekirdek vardır (hepsine hükmedecek).
  3. Leon yapay zeka kavramlarını kullanıyor ki bu harika.
  4. Gizlilik önemlidir; Leon’u onunla çevrimdışı konuşacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Zaten herhangi bir üçüncü taraf hizmeti olmadan onunla mesajlaşabilirsiniz.
  5. Açık kaynak harika.

Bu depo ne için?

 

Bu depo aşağıdaki Leon düğümlerini içerir:

  • Sunucu
  • Yetenekler
  • Web uygulaması
  • Özel kelime düğümü
  • TCP sunucusu (Leon ile spaCy gibi üçüncü taraf düğümler arasındaki işlemler arası iletişim için)
  • Python köprüsü (çekirdek ve Python ile yapılan beceriler arasındaki bağlayıcı)

Leon ne yapabilir?

 

Bugün en ilginç kısım onun özü ve nasıl büyüyebileceği ile ilgili. Oldukça genç ama yeni özelliklere (becerilere) sahip olmak için kolayca ölçeklenebiliyor. Beceri listesine göz atarak neler yapabileceğini bulabilirsiniz .
Lütfen resmi sürümden sonra toplulukla birlikte birçok beceri geliştireceğimizi bilin. Yolculuğun bir parçası olmak için Discord’da bize katılmaktan çekinmeyin .

Sana iyi geliyor mu? O halde haydi başlayalım!

Önkoşullar

 

  • Node.js >= 16
  • npm >= 8
  • Desteklenen İşletim Sistemleri: Linux, macOS ve Windows

Bu önkoşulları yüklemek için belgelerin Nasıl Yapılır bölümünü takip edebilirsiniz .

Kurulum

 

# Install the Leon CLI
npm install --global @leon-ai/cli

# Install Leon (stable branch)
leon create birth
# OR install from the develop branch: leon create birth --develop

Kullanım

 

# Check the setup went well
leon check

# Run
leon start

# Go to http://localhost:1337

Tarayıcınıza  aşağıdaki adresi girin. İyi Eğlenceler
http://localhost:1337