Nvidia CEO’su Jensen Huang’dan uyarı: “Kodlama öğrenmeyin” Yerseniz…

Siz kodlamayın biz kodlarız Nvidia CEO’su Jensen Huang bir konferansta kullandığı bir cümleydi. Elon Musk ise herkes kodlama öğrenmeli demişti. Şimdi hangisine inanalım. Elon Musk Dünyanın en zengin ilk beş insanları arasında. Peki Nvidia CEO’su Jensen Huang ne demek istedi. Biraz araştıralım.  Bir çok yapay zeka uygulaması mevcut bazıları tamamen açık kaynak bunların arasında TTS(Metinden Sese) ve STT(Sesten Metine) desteği olan yapay zeka uygulamaları da mevcut. OpenAI’nin ChatGPT’si sesli komutları şuan desteklememektedir.  Neyse konumuza dönelim.

Kodlama öğrenmelimiyiz?

Evet kodlama öğrenmeliyiz ancak yapay zekaya gerekli algoritmalar verildiğinde bizden çok daha hızlı bir şekilde bu kodları yazabileceğini de bilmeliyiz. Peki yapay zeka bizden daha hızlı bu kodları yazabiliyorsa vakit kaybı değil mi?

Bunu bir örnekle açıklamak isterim. Günümüzde Otomatik Pilot kullanan otonom araçlar var. Otonom araçların yaptığı kazalar genellikle kullanıcı hatası olarak (Otonom araç firmasının iddiası) iddia edilse de gerçekleri araştırdığınızda  durumun pekte öyle olmadığını ile ilgili devam eden davaları ve iddiaları görüyoruz. Örneğin  bir elektrik santralinin veya Nükleer Santralin yazılımını yapay zekaya bırakırsanız, sonunun kaza yapan otonom araçlar gibi olacağını net olarak bilmeniz gerekir.  Bir de hazır yazılmış kodlardaki  güvenlik açıkları konusu da dikkat edilmesi gereken hususlar arasında. Ne yaptığını bilmeyen biri istediği algoritmayı yazdığında sonucun nereye gideceğinide bilmeyeceği gibi bu tür hazır kodlara güven de pekte akla yatkın değil.

Bu yapı ancak ne yaptığını bilen yazılımcılar tarafından kullanılması doğrudur, işlerini gerçek anlamda çok hızlandıracaktır. Araştırma yaparken  github üzerinde  örnek olarak ChatGPT 4.0 ile tümleşik çalışan bir uygulama buldum.   gpt-engineer bu uygulama  ile doğal bir dilde yazılım belirtin, arkanıza yaslanın ve yapay zekanın kodu yazıp yürütmesini izleyin, yapay zekadan uygulama üzerinde iyileştirmeler isteyin ve bakın işler hızlandı.

gpt-engineer’ yükleme adımları:

 

  • git clone https://github.com/gpt-engineer-org/gpt-engineer.git
  • cd gpt-engineer
  • poetry install
  • poetry shell

API Anahtarını Kur

Şunlardan birini seçin :

  • Env değişkenini dışa aktarın (bunu .bashrc’ye ekleyebilirsiniz, böylece terminali her başlattığınızda bunu yapmak zorunda kalmazsınız)
      • export OPENAI_API_KEY=[your api key]
  • .env dosyası:
    • .env.templateAdlandırılmış bir kopya oluşturun.env
    • OPENAI_API_KEY’inizi .env’ye ekleyin

Yeni kod oluşturmak için

gpte  yeni-projem
.

Örnek Uygulama Videosu

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et