FUCHSIA OS

Google’ın mutfakta ne pişirdiğini bilen var mı? Kokusunu alan var mı?

Google yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Eh, pek bu konuda birşey bilmiyorum, ancak emin olduğum bir şey var. Linux’la bir alakası olmadığı.  Pempe+Mor=Fuchsia. Tüh sırrı verdik.

Şimdi bu konuda Google tarafından resmi bir bilgilendirme olmamıştır, bu yüzden ne amaçla Fuchsia(fuşya) Os’un ne amaçla kullanılacağı, Android ve ChromeOS’un yerine kullanılacağı karalıktadır.

Fakat bu açık kaynak proje ile Google’ın nereye kürek çektiği hakkında spekülasyon yapmamıza yardım edebilir.

Proje hala bir grafik arabirime sahip olmamasına rağmen çalıştırılabilir durumdadır. Github üzerinde kodlara ulaşabilir ve derlenebilir.

SAYONARA LINUX(güle güle Linux)

Google, Linux’a şöyle dedi: Konuşmamız gerek. Konuşma.
Google bu yeni sistemde Linux kernel’inden uzaklaşıyor. Google Android ve Chrome OS’ta Linux kerneli kullanarak büyüklük yapmıştı.Fakat Fuchsia(Fuşya), Magenta kernel kullanıyor ve bununla birlikte resmi bilgi eksikliğiyle, şuan sadece Google Linux’tan uzaklaşıyor demek sadece spekülasyon olur.

 

KERNEL

Fuşya OS Wikipedia sayfası “Fuşya cep telefonları ve kişisel bilgisayarlar da dahil olmak üzere, cihazların çok sayıda üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır” belirtiyor. Eh, en azından bu çıktı. Android ve Chrome OS yerini alacak Fuşya OS benziyor.
(Yine tekrar ediyorum bunlar benim uydurmam Google’dan resmi bir açıklama yapılmadı)
Magenta kernel hakkında ilginç bir bilgi, çok küçük bir çekirdeğin etrafında inşa edilmiştir.
Bazı önyükleyicideki büyüklüğü 24KB. Başınızın etrafını sarın. Yani Fuşya IOT gibi, gömülü, giyilebilir cihazları çalıştırmak mümkündür.

Google ilk gerçek Evrensel OS yapacak gibi görünüyor.

DART YAZILIM DİLİ

Şaşırmayın, Google kendi işletim sistemi için kendi programlama dilini kullanıyor.
Dart çok amaçlı bir programlama dilidir. Things ve mobil uygulamalar internet için web uygulamaları, ışık uygulamaları oluşturmak için kullanılır. Bu gerçekten Fuşya OS, evrensel bir işletim sistemi olabilir fikrini vurgulamaktadır.

FLUTTER FRAMEWORK

Java en popüler ve en yaygın olarak kullanılan programla dillerinden biridir. Websitelerden, Android uygulamalarına kadar hepsinde java vardır.Ancak Google geçtiğimiz günlerde kendi Flutter Framework kullanarak hem iOS ve android için uygulamalar oluşturmak için başka bir kapsamda ilgili getirmişti.

Flutter hala emekleme döneminde olduğunu ve kütüphanelerinin hala küçük olduğunu unutmamak gerek. Ama, bu, daha hızlı, verimli, herşeyden önce Çapraz platformda yüksek performanslı uygulamalar oluşturacağınıda bilmek gerekir.

İpucu: Fuchsia(Fuşya) her yerde ve çok büyük olacak.

ESCHER

Android Polis’i Fuşya Os’ta Escher, OpenGL ile birlikte render edileceğini söyledi. Escher render özellikleri Volumetrik yumuşak gölgeler, Renk kanama, Işık difüzyon ve Lens etkisi.

Bu grafik kalitesini çok geliştirecektir. Google belki donanım temelli kaliteli grafikler arıyor olabilir.

NELER OLABİLİR

A süper hafif çekirdek, verimli bir uygulama çerçevesi ve kolayca Objektif ve gölge efektleri işlemek için donanımlı bir grafik oluşturma yöntemine bakın. Burada ne olabilir?

Google glass? Ya da bir VR? Gadget Gerçeklik  Artırılmış?

Yukarıdaki olasılıklar kuvvetle muhtemel olanlar. Son kez düşündüm de Google glass bunu yapmakta başarısız olur.
Ancak, hızlı, verimli kolayca Başa takılabilir cihazlar Fuşya ile mümkün. Ve inanın bana, Google’ın bu fikiri devrimci bir potansiyele sahip

APP AKIŞI

Google app akışı / web uygulamaları üzerinde çalışıyor. Ticari olarak bakıldığında, web uygulamaları Google için daha kazançlı olacaktır. Google, Reklam nihai mali yönünü korumak için, basit kodlarla işlem yapması işini kolaylaştıracaktır. LTE(4.5G) ve hızlı internet bunu mümkün kılıyor.

SONUÇ
Bu makalede,  Fuşya üzerinde konuşlanmış olabilir cihazların geniş bir yelpazeye incelemiş bulunuyoruz.
Google, Fuşya ile ne yapacak? Bunun için biraz beklememiz gerekecek.Ama bir şey kesin. O büyük olacak ve bir etkiye sahip olacaktır.
Bir masaüstünde çalışan evrensel işletim sistemi yanı sıra mobil cihazlardaki gibi çıkarsa, daha, hatta Windows ciddi rekabetle karşı karşıya olabilir. Masaüstü Linux, bu zorlukları kendi payında karşı karşıya gelecek. Fuşya, açık kaynak, hızlı, güvenilir(Arkasında Google var) ve büyük bir ihtimalle ücretsiz olacaktır. Öyle değil mi Google.

Başlangıçta Fuşya’nın Linux’un büyümesini engelleyebilir süphelerim vardı. Ama geçenlerde Linux 25 yaşını tamamladı. Karşılaştığı zorluklarla başa çıkan, bu zorlukları aşan, kazanan bir 25 yıl.Linux bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. Sadık bir kullanıcı tabanına sahiptir. Harika insanlar katkıda bulunmak ve daha iyisini yapmak için zamanlarını harcıyor. Linux her zamankiden daha iyi olacaktır.

Bu kısa sürede dışarı olduğu gibi GNU/Linux Türkiye var, bizde de ele alınacaktır Fuşya OS ve tüm haberleri konusunda çok heyecanlıyız.

Google’ın yeni Fuşya OS hakkında ne düşünüyorsunuz? Bize Sizin düşüncelerinizi bildirin . Ayrıca, paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: itsfoss

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et