Docker Nedir?

 

Docker uygulamaları konteynır kullanarak çalıştırmak ve daha kolay uygulama oluşturmak ve dağıtmak için tasarlanmış bir araçtır. Konteynerler, geliştiriciler yaptığı uygulamaları ihtiyacı olan bütün kütüphaneleri ve bağımlılıkları ile tek bir paket olarak yapmalarına olanak tanır. Böyle yaparak, konteyner sayesinde, geliştirici uygulama ne olursa olsun, diğer bütün Linux makinelerde herhangi bir özelleştirilmiş ayarlar istemeden çalıştırabilir ki, o makine, kod yazılan ve test edilen makineden farklı olabilir.

Docker bir bakıma sanal makineye gibidir. Ama sanal makinenin aksine, sanal bir işletim sistemi oluşturmak yerine, Docker uygulamaların yapıldığı aynı Linux kernelini kullanmanıza olanak sağlar, sadece uygulamanın ihtiyacı olanla yapılanmış yerel bilgisayarın ihtiyacı olmayan şeyler ile çalıştırır.

Bu önemli bir performans artışı sağlar ve uygulama boyutunu küçültür.

En önemlisi Docker, açık kaynaktır. Bunun anlamı Docker’a katkıda bulunma, kendi ihtiyaçlarını karşılamak için bulunmayan ek özelliklerle genişletmek anlamına gelir.

Docker Ne içindir?

Docker aracı geliştiricileri ve sistem yöneticilerini, DevOps(geliştiriciler+operasyonlar) araçlar zincirinin bir parçası haline getiriyor.  Geliştiriciler için bunun anlamı, çalışacak olan sistemi önemsemeden kod yazma ve odaklanma anlamına geliyor. Aynı zamanda  Docker geliştiricilere Docker konteynerında çalışmak için tasarlanmış binlerce uygulamayı kendi uygulamasının bir parçası olarak çalıştırmasını sağlar. Operasyon elemanları  için, Docker esneklik verir ve potansiyel sistem gereksinimini, küçük ayak izi ve düşük yük gereksinimi sağlar.

Hadi Başlayalım…

Burada başlangıç için sizin işinize yarayacak kaynaklar bulunmaktadır.
Docker, web-tabanlı öğretici ile komut satırı simülatörü birlikte basit Docker komutlarını deneyebilir ve çalışma mantığını anlabilirsiniz. Burada ayrıca yeni başlayanlar rehberi ile Docker bazı basit komutlar ve konteynır terminololoji ile tanıştırıyor.

Ya da bir daha derinlemesine bakmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Docker ve Güvenlik

Docker paylaşılan bir ortamda çalışan uygulamalar için güvenlik getiriyor, ancak kendileri tarafından konteynerler uygun güvenlik önlemlerin alınması için bir alternatif değildir.
Dan Walsh, bilgisayar güvenlik lideri ve  bilinen en iyi çalışması SELinux, kendi bakış acısıyla Docker konteynerları güvenli hale gelmesi önemlidir. O da şuan Docker için ayrıntılı güvenlik özelliklerini ve nasıl çalıştığını dökümünü sağlıyor.

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et