Pardus’a Saymanın Dayanılmaz Hafifliği 2
Linux’ta yerli olma ölçüsü nedir? Neye göre veya kime göre? Pardus’u kurup inceleyen bir kişinin farklı olduğunu anlaması uzun sürmez. Temaya, paket sistemine bakarak yerli değil demek kadar saçma bir trollük yapılamaz. Pardus %100 yerli bir Linux dağıtımıdır. İnanmayan Distrowatch’a bakabilir, Menşei Türkiye yazar. Bharat Os yeni adıyla Boss Linux Hindistan’da kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak için yerli bir dağıtım olarak sunuldu, bizdeki kadar yaygara koparılmadı. Peki o mantıkla bakalım Ubuntu Güney Afrika dağıtımı değil, Mint’te İrlanda dağıtımı değil, öylemi? Bu düşüncenin niyeti üzüm yemek değil bağcıyı dövmek, gidin GNU felsefesini bir okuyun, geliştirilen yazılımları ve yapılan katkılara bakın. İlk bu kadar tepkinin siyasi olduğunu düşünmüştüm, ancak artık siyasi olduğunu düşünmüyorum, çünkü bir taraf saymaktan vazgeçer geçmez, diğer taraftan garip garip Akıllı Tahta kısaltmasını Aktahta olarak sunup tepki çekenler çıkıyor. Bunların amacı suyu bulandırmak. Bırakın işleyişi tartışalım. Olaylara geniş açılı bakalım, at gözlüğü takanlarla aynı safta olmayalım. İnsanların Pardus’a katkısı sadece siyasi görüşle olamaz ve olmamalı, hadi o gözle bakalım:
Pardus, emperyalizm’e karşı,
Pardus, Yerli ve Milli,
Pardus, Özgürlükçü,
Pardus gelecek nesiller için iş,
Pardus paylaşımcı,
Solcu gözüyle, Sağcı gözüyle, Milliyetçi gözüyle ve Anne, Baba gözüyle baktık.
Şimdi Pardus’un son yıllarda GNU/Linux dünyasına yaptığı katkılara bakalım.
Ahtapot – Siber güvenlik önlemlerinin başarıya ulaşabilmesi için uyulması gereken önemli kurallardan biri, bilişim sisitemi içinde yer alması gereken tüm siber güvenlik bileşenlerinin sisteme dahil edilmesidir.
Engerek – Kimlik Yönetim Sistemi
Etap – Pardus Etkileşimli Tahta Arayüzü eğitim kurumlarında kullanılmakta olan etkileşimli tahtalarda kullanılmak üzere özel olarak tasarlandı. Tasarım ve eklenen yeni özellikler dokunmatik ekranlı bir cihazın daha kolay ve etkili kullanımını sağlaması düşünülerek geliştirildi.
LiderAhenk – Merkezi Yönetim Sistemi
Libreoffice – LibreOffice’in tüm belgelendirme ve yardım dosyalarıyla birlikte Türkçe yerelleştirmesi TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yapılmış ve sunulmuştur. Ayrıca Pardus ekibi bünyesinde Türkiye ve Türkçe için birçok yeni özelliğin geliştirilmesi yapılmış ve ekibimiz bünyesinde sürekli yeni geliştirmelere devam edilmektedir.
GNU linux’a Türk katkısı değil mi? Yerli değil mi?
Gelelim eğitim kısmına, Ulakbim ekibinden Şenol Aldıbaş hocamın kendini paralarcasın o şehirden bu şehire gidip eğitimleri verdiğini takip ediyorum. Diğer taraftan Ulakbim’deki arkadaşların hummalı bir belgelendirme çalışmalarına şahit oluyorum. Tamam, iyi güzel de!!! Sahada yetişmiş eleman varmı? Pardus’un bir sertifika programı varmı? Hani olur ya ben mesela bu sertifika eğitimlerine katılıp almak istiyorum, hani alaylıyız ya, bunu mektepli işine çevireyim dedim olamaz mı? Gidip LPI’mı almam gerekiyor, önce ingilizce öğreneceğim, hadi ben biliyorum yırttık, eeee parayı yurt dışına yatıralım, hani milliydik, hani yerliydik…
Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda neler yapmış yada yapacak? Yeni bakanımızın bir projesi var mı? Liselerde hala Microsoft ürünleri anlatılıyor, bir çok şirket artık Libreoffice kullanırken! Python, İngiltere’de ilkokul seviyesinde öğrencilere anlatılırken bizde C# anlatılıyor. Üniversiteler de durum nedir? Geçen gün GNU/Linux Topluluğumuzda bir öğrenci, hocasının Pardus hakkında 30 sayfalık bir proje hazırlamasını istemiş hocam, hocam ne yapıyorsan önce kendin hazırla sun, sonra devamını iste…
Pardus niye bu kadar önemli, değil mi ? Sürekli gündemimizde, ne gerek var diyenlerde var.
Teknoloji’de tek bir firmaya bağımlılık o firmaya ve ait olduğu ülkeye bağımlılıktır. Onlar ne derse o olur. Bilgilerinizin hiçbir güvenliği yoktur. Şirket verileriniz bir başka ülkedeki şirketin elinde bu bilgileri satmayacağından eminmisiniz? (Bknz Facebook ABD seçimleri) Sizin şirketinizin bilgilerinin satılmadığına eminmisiniz?
Açık Kaynak ve Özgür Yazılım, sürekli kendini geliştirmek ve yeni katkılar için gençlerin kendilerini geliştirmelerini sağlar, yeni teknolojiler üretir, tek bir firmaya bağımlı kalmasının da önüne geçer. Pardus’un şuan yarattığı iş imkanlarını bir düşünün. Piyasada gördüğüm iş ilanlarının çoğu son günlerde Linux Sistem Yöneticiliği üzerine. Pardus’a herkesin sahip çıkması gerekir.
Şimdilik bu kadar, okuduğunuz için teşekkürler bir sonraki yazıda görüşmek üzere.