Linux benzersiz bir canavar. Açık kaynak platformunun amiral gemisi, başka hiçbir işletim sisteminin yapabileceği şeyler yapar.Tipik bir örnek… Canlı dağıtım.
Canlı dağıtım nedir? (Ölüsü var mı? :)) ) Basitçe, İşletim sistemi RAM üzerine yüklenerek, sisteminizde(sabitdisk’te) hiçbir değişiklik yapmadan(CD/DVD veya USB üzerinden) işletim sisteminin tam bir örneğinin çalışmasını sağlar.Bu sizin için ne anlama geliyor? Bunun anlamı kullanacağınız Linux dağıtımının sizin için doğru olup olmadığını denemeniz için canlı dağıtım kullanabilir veya isteğinize bağlı donanım bağımsız istediğiniz bilgisayarda kullanmanız anlamına gelir.(Arm cihazlar hariç) Bir Windows bilgisayara Linux yükleme istemiyorsanız? Güzel. Sizin için güvenilir canlı Linux USB belleği takıp isteğiniz bir dağıtımla sistemi açabilirsiniz.
Ancak, benim canlı linux dağıtım deneyimim için hangisi iyi? Bu zorlu ve ön yargıya açık bir soru. Bir kullanıcının favori dağıtımı, başka kullanıcının en nefret ettiği bir dağıtım olabilir. Peki ben ne yaptım ana fikir olarak canlı Linux fikrini en iyi gösteren 5 dağıtımı seçtim. Bu dağıtımlar sistem yöneticilerinin kullandığı PartedMagic, Clonezilla veya SystemRescueCD gibi dağıtmlar değil son kullanıcıya hitab eden masaüstü dağıtımları seçtim.
Canlı olarak çalışan 5 iyi durumdaki Linux dağıtımı:
Ubuntu
Ubuntu çeşitli nedenlerden dolayı listenin en başında yer alıyor. Ana nedeni kolay olması, Ubuntu canlı dağıtım olarak, Linux’ın neler yapabileceğini gösteren inanılmaz araçlar yapan ve bu fikirle bireyin ötesinde yaymak için kullanılacak kelime olması diyebiliriz.Ubuntu donanım tanıma ve destek için en iyi dağıtımlardan biridir, bu yüzden canlı modunda pek fazla problem yaşanmaz.Bunun üzerine, kullanışlı bir masaüstü ve kullancı dostudur.
Netrunner
Netrunner Linux, KDE Plasma masaüstü üzerine ve çeşitli şaşırtıcı araçları ile önceden yüklenmiş olarak geliyor.Standartların üzerinde olarak, Skype, Wine, Gimp, VLC,Steam, Virtualbox(Steam ve Virtualbox’u performanslı, canlı olarak kullanamazsınız) ve çok daha fazlasını buluyor olacaksınız.
Netrunner iki farklı dağıtım; Standart sürüm ve Yuvarlanan sürüm olarak yayınlanıyor. Standart dağıtım Debian paket sistemi üzerine yapılandırılmış ve Yuvarlanan dağıtım ise Arch Paket sistemi üzerine yapılandırılımış olan iki sürümü var.Netrunner seçmemdeki neden ise, diğer KDE-tabanlı dağıtımlara nazaran KWin çok daha iyi optimize etmesi ve düşük sistemler için ideal bir dağıtım yapmasıdır.Netrunner ayrıcı multimedya kontrollerine erişim sağlamak için(Standart KDE paneli ile birlikte) kullanışlı bir yan panel ekler. Ayrıca diğer standart KDE dağıtımlarında bulamayacağınız bir çok tema, özelleştirmeleri bol bol bulabilirsiniz.
BunsenLabs Linux
CrunchBang Linux’u hatırlayanınız varmı? Hani şu ölen proje. :( Proje alındı ve adı değişti yeni adı BunsenLabs Linux.
Bu dağıtım hakkında bilgi? BunsenLams Linux Debian Jessie ve Openbox pencere yöneticisi(ek olarak tint2 ve Conky sistem monitörü eklendi) ile yapıldı. BunsenLabs Linux tam bir rüya. Birçok tema, Conky ayarları ile masaüstünüzü istediğiniz gibi yapmanıza imkan sağlar.. bunları yaparkende makinenizi yavaşlatmaz veya kapanmasına sebeb olmaz.BunsenLabs Linux kullanıcı forumlarında bol bol özelleştirme fikirleri bulabilirsiniz. BunsenLabs Linux 32-64 bit ve ARM tabanlı cihazlarda kullanabilirsiniz.
Porteus
Porteus benzersiz olarak mini dağıtım olan 300MB’tın altında çalışan modüler bir yapıdadır. Paket yöneticisi ile çalışan Linux dağıtımlarının aksine, Porteus önceden derlenmiş modulleri hızlı bir şekilde çalışan sistemde kulanabilir.Bir modülle işiniz bittiğinde modulü devre dışı bırakbilirsiniz, böylece daha sonra dizin yapısından çıkarılır. Bu sistem sayesinde, siz sadece ihtiyacınız olanı kullanırsınız. İhtiyacınız olan modülleri indirip, yerelde saklayabilir, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz. Porteus,squashed formatta depolanır, bu nedenle çok hızlı bir şekilde açar. Ek olarak, bütün önyükleme betikleri çok hızlı açılış ve kapanış sağlar, bu da en iyi Canlı Linux deneyimini sağlar.
Manjaro
Manjaro bu konuda iyi bir dağıtım olma yolunda, Ülkemizdeki Temsilcisi Muhterem Demiray desteği ile Manjaro’ya emeğe saygı olarak değinmeden duramadım. Arch tabanlı olarak hazırlanan, Arch’ın son kullanıcıya çıkardığı zorlukları minimize eden, kullanıcı dostu ve Masaüstleri optimizasyonunda diğer dağıtımlardan çok daha iyi durumda olan ve birçok masaüstü desteğiyle gelmesi avantajı, temel aldığı yapıdan çok daha fazlasını içeren araçlarıyla, performansı ve kararlı çalışan bir yapıya sahip bir dağıtım.