Mycroft: Linux’un Yapay Zekası

Herkes için Yapay Zeka

 

 

  Gelecek yapay zekanındır. Çevremiz sürekli bizi dinleyen cihazlarla çevrilidir. Siri, Google Now, Amazon Alexa ve Microsoft’un Cortana yapay zeka örnekleridir. Bu sanal asistanların gerçek  kontrolünün kullanıcılarına ait olmaması gerçekten büyük bir problemdir. Bu teknolojiler kapalı kaynak kodlu ve kullanıcılarına ait  topladıkları her bit bilgiyi efendilerine iletmektedir.  Elon Musk(Tesla,SpaceX) gibi bazı endüstri liderleri, çok büyük AI(Yapay Zeka) hayranı değildir. Yapay Zekanın insanlara karşı gelmemesi ve insanlığa karşı savaş başlatmayacağından emin olmak için, kar amacı gütmeyen OpenAI(Açık Kaynak Yapay Zeka) oluşturduk. Linux kullanıcıları bu konuda endişelenmenize gerek yok. Çok iddalı bir proje Mycroft, Linux kullanıcıları için dost bir AI sanal asistan üzerinde çalışılıyor. Ryan Sipes ile CTO’un Mycroft AI hakkında daha fazla bilgi almak için konuştum.

Mütevazi Başlangıç

Ryan ve Mycroft kurucularından Joshue Montgomery, Kansas City’de  Hammerspace olarak anılan kendi makerspace lerini ziyaret ettiğimde, yapay zeka asistanı üzerinde çalışan Iris olarak adlandırılan biriyle tanışmışlar. Her ne kadar etkileyici bir teknoloji olamasına rağmen, AI basit ve temel durumdaydı. Ryan doğru ifadeyi söylemenin herşeyi tetiklediğini hatırlattı. Her ikiside teknolojiyle ilgilenen, fakat her ikiside katı ve sınırlı kavramlar etrafında inşa edilmiş yapıdan hoşlamıyorlardı. Şunun farkına vardılar, internet üzerinde birileri benzer birçok şeyler yapıyordu, bazı projeler ölmüş, birçok projede soruna yaklaşma biçimleri iki girişmci için uygun değildi. Onlar bile Jasper ile çalıştı, fakat geliştiricileri olmasına rağmen, çalıştırmak için çok zor zamanlar geçirdiler. Tek istedikleri makerspace için yapay zeka yapmaktı. Amozon Echo gibi birşey değil. Sadece kullanıcının sesi aracılığıyla birşeyler yapan duvarda asılı bir hoparlör olarak düşünüldü. Tek istedikleri, İnsanlar soru sorduğunda , örneğin: “Çekiç nerede?” Çekicin nerede olduğunu söylemesi veya bir odada ışıkları kapatması gibi işlevleri yerine getirmesiydi. Kendileri hazırlamaya başladığında ve yazılımın hazır olduğunda, şunu fark ettiler yaptıkları gerçekten zekiceydi. Evde, ofiste birçok şeyler yapabilirdi. Başlangıçta, akıllarında bir ürün yoktu, fakat kamuya sunmaya ve ürüne dönüştürmeye karar verdiler. Ryan ve Josh bir dizi girişmcilerdi, bu yüzden projeyi kendilerinin finanse etmesi problem değildi; bununla birlikte kitle kaynaklı yolu seçtiler. Ryan “Ana neden olarak, Kickstarter market geçerliliği oldu.  Böyle bir ürüne herhangi bir ilgi olup olmadığını görmek istedik. Bu ürüne  para yatırmak isteyen insanlar varmı bilmemiz gerekiyordu.  Ve geri dönüşler çok kuvettli oldu ”  dedi.
Ek olarak, bu çalışmaları tamamını açık kaynak olarak devam etme kararı aldılar.  Projede açık kaynak yazılım, Ubuntu Snappy Core ve açık kaynak donanım, Raspberry Pi 2 ve Ardunio kullandılar. Kamu yönetimi zaten oradaydı. Ürün için talep vardı. Mycroft projesi Kickstarter üzerinde $ 127,520 ve Indiegogo üzerinde $138,464 fon birikti. Proje tamamen finanse edildiğinde, Mycroft’a ayrılan paranın yarısıyla Kickstarter donanım ihtiyaçları ve geri kalan kısmı ile geliştirme çabası için harcandı.

Açık Kaynak Oluyor

 Bu ayın başlarında, geliştiriciler Adapt intent(uyum amaçlı) parser açık kaynak olarak yayınladı.Birçok kişi Mycroft’a   baktığında, ses tanımanın önemli bir parçası olduğunu düşünüyor, fakat Mycroft’un beyni Adapt intent’tir(uyum amaçlı). Doğal dili alır, cümleyi analiz eder ve ardından yapılması gereken işleme karar verir. Bunun anlamı biri ” Konferans salonunun ışıklarını kapat” dediğinde, Adapt  “kapat” amacını ve “Konferans Salonunu” tanımlar. Mycroft bir karar verir ve konferans salonun ışıklarını kontrol eden aygıta ulaşır ve ışıkları kapatmasını söyler yani ilgili komutu gönderir.
Bu karmaşık bir iştir. Mycroft geliştiricileri yazılımlarının en büyük ve en güçlü bölümünü  açık kaynak yapmıştır. Eğer sadece kendi kaynaklarımızla bunun üzerinde çalışsaydık, nasıl rekabet edebilirdik  bilemiyorum. Biz sadece toplamda 5 kişiydik, bu yüzden büyük şirketlerin %100 ekipleriyle rekabet edebilecek bir yolumuz yoktu.
Ryan ” Adapt kodu yayınladıktan 20 dakika sonra  güzel şeyler olmaya başladı, biz bir katkı isteği aldık. Bu bizim dışımızdaki ilk katkı oldu” dedi. Açık kaynak devam etme kararı hemen meyvelerini verdi. Daha da inanılmaz birşey oldu, sadece yarım saat sonra Jasper project’in çekirdek geliştiricileri kodları indirdi, klonladı, çatalladı ve üzerinde çalışmaya başladı.Dolayısıyla, artık aynı yazımı üzerinde çalışan zeki insanlar bile bunu yapmak zorunda. Başka hiçbir yerde, sadece  açık kaynak projelerde, “rakipleri” birlikte paylaşılan teknolojiler üzerinde çalışırken göreceksiniz. Ryan, açık kaynak modeli anlamayan işadamları ile ilginç konuşmalar yapıyor. ” İş adamları ile konuştuğunda, işadamlar özel kapalı bir yazılım yerine niçin açık kaynak diye sorudular, Ryan şu şekilde açıkladı , ” Ben sürümü açık kaynak yazılıma geçirdikten 20 dakika sonra hiç para harcamadan yazılımda iyileştirilmeler yapıldı dedim ve işadamları bu şekilde anladı” Açık kaynak devam etmek, katkıcıların küçük yamaların ötesine geçmesini sağlar. Bu projeyi daha zengin hale getirir. Ryan bu konuyu Ailesi ve arkadaşlarıyla konuştuğunda, hep şunu yap, bunu yap denmiştir. Ve bunlar Ryan ve arkadaşlarının düşündüğü şeyler değildi. Açık Kaynak geliştirme modeli farklı fikirlere sahip diğer insanların, projede heyecan verici işler yapmanızı sağlar. Ryan, Mycroft yazılımının donanımın ötesinde gördüğümüzü söyler. Bu ayrıca Linux için kendi Siri, Cortana ve Alexa’sına sahip olmak için büyük bir şanstır. Canonical ve Mycroft birlikte çalışıyorlar, çünkü Ubuntu telefonlar, tabletler, IOT cihazlar ve hatta masaüstü onların AI sanal asistan olarak Mycroft kullanabilme ihtimali vardır. Daha sonra, bu oyunlarda  ve robotlarda  da kullanılabilir.
Aslında otomobillerde gerçek bir potansiyel olarak görüyoruz. Harita konumlamasında, hava durumu, trafik durumu, müzik, sunroof’un açma ve kapatma, pencerelerde ve birçok yerinde kullanılabilir. Bu bir açık kaynak projesi, herkes katılabilir. Umit ediyorum ki benim Linux masaüstüm’e ” Mycroft, Mycroft topluluk sayfasını aç!” diyeceğim.
https://mycroft.ai/
kaynak: linux.com

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et