Google, Masaüstü Bilgisayarlar için Linux Sürümü Yayınladı.

Google, 15 yılı aşkındır Ubuntu’nun bir sürümünü kullanıyordu.Bunun nedeni ise Canonical’ın 2 (LTS Sürümleri)yıl boyunca güvenlik güncellemesi yayınlamasıydı. Ancak bu 2 yıllık döngünün iş hizmet boyutu çok zahmetliydi. Google Mühendisleri her iki yılda bir 100.000 üzerinde cihazı güncellemek ve yazılımlarını uyarlamak zorunda kalıyordu. Bu iş yükü beraberinde zaman olarak yılın yarısını ve sorunlarıda beraberinde getiyordu. Her cihazın yeniden yapılandırılması gerekiyor bazende bir çok kullanıcı sıfırdan sistemin yüklemek ve gerekli yapılandırmaları elle yapmak zorunda kalıyordu. Bununla birlikte büyük bir iş gücü kaybı yaşanıyor ve üretkenlik sekteye uğruyordu.

Çözüm olarak Google, yuvarlanan sürüme geçmeye karar verdi ve Debian Testing sürümüne geçmeye karar verdi, elbette bu şaşırtıcı olmadı. Kullanıcı kolay geçişi için  yine deb paket sistemine sahip Debian en mantıklı çözümdü. Google, bu çözümle birlikte 2 yılda bir yaşanan sorunları ortadan kaldırma ve zamana yaymaya karar verdi. Arch ve Nixos gibi Linux dağıtımlarının yuvarlanan sürümlerinin popülerliği elbette bu kararı etkiledi.

Ancak bu da tam bir çözüm olmamakta, Google yeni yapıda Debian Testing  sürümünde belli aralıklarla dağıtım hazırlamayı veya güncellemeleri kabul testlerinden ve Google uygulamaları uyumluluğundan sonra depolarına koymayı çözüm olarak kullanmaya karar verdi. Google, ayrıca Debian Kararlı sürümdeki güvenlik yapılandırmalarını sağlayan Debian güvenlik danışmanlığı ve CVE numaralarının  Debian Testing sürümünde olmadığını gördü ve Debian takımıyla daha entegre bir çalışma içine girdi. Google, Debian paket ekosistemini korumak için dahili yamalara daha çok katkı yapmaya hazırlanıyor. Google’ın yeni Debian Testing tabanlı sürümünün adı gLinux.

Sonuç olarak Google bu kararıyla son derece başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor ve daha önceki iş gücü ve üretkenlik kaybının önüne geçmiş bulunuyor.

Kaynak: Google

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et