Pardus’a Saymanın Dayanılmaz Hafifliği 6

Rus Linux dağıtımcısı НПО РусБИТех – diğer adıyla RPA RusBITech – linux dağıtımı gelişiyor ve halka arz etmeyi planlıyor.

Putin’in topraklarından gelen ilk dağıtım bu değil elbette, Debian tabanlı  Astra Linux.

Astra Linux yeni değil: Birkaç yıldır piyasada. X86, Arm başka CPU mimarilerinin yanı sıra, muhtemelen Rus Baykal CPU’ları ve nadiren görülen Rus tasarımı ve yapımı Elbrus makineleri için MIPS’yi destekler – bu e2k, mimariler listesindeki Эльбрус 2000’dir.

Astra Linux, “araştırma üretim birliği” RusBITech tarafından üretilmiştir ve dağıtım, Rus ordusunda kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Batı teknolojisine olan bağımlılığını azaltmak isteyen Hindistan hükümeti hakkında haber yaparken belirttiğimiz gibi , Rusya bunu en az 2018’den beri aktif olarak yapıyor. Rusya, haksız Ukrayna işgaline ve Batı ambargolarına uzun süredir hazırlandığının bir işaretiymiş aslında.

Ukrayna’nın işgalinden bu yana Microsoft, IBM ve diğerleri gibi Rusya’da Windows kullanımını engelledi . Bu, yedek işletim sistemlerinin benimsenmesine önemli ölçüde yardımcı oluyor gibi görünüyor: Reuters , Astra Linux’a adanmış yan kuruluş olan RosBITech Astra’nın Moskova borsasında panoya çıkmayı planladığını bildiriyor . Şirketin bir Rus tahmini, şirkete yaklaşık 17 milyar ruble (260 milyon dolar, ish) olarak değer veriyor.

Bildirildiğine göre, CEO Ilya Sivtsev şirketin yüzde 20’sine sahip.

Rus medyası, Batı işletim sistemlerini ve uygulamalarını güncellemedeki zorluklar nedeniyle yerli yazılım alımının bu yıl Mart ayına kadar üç ila altı kat arttığını iddia ediyor .

RosBITech’in web sitesi etkileyici bir ortak listesi olduğunu iddia ediyor ve muhtemelen artık yardım etmediğinden şüphelendiğimiz birkaç Batılı şirket olmasına rağmen, listede hala yardımcı olabilecek birkaç büyük Çinli isim de var.

RosBITech, 2015’ten beri LibreOffice yönetim kuruluşu The Document Foundation ile bağlantılara sahiptir ve Linux Foundation , çekirdeğinin yansılarını taşır.

ABD’ye olan bağımlılığından rahatsız olan Çin, 2001 yılında Halk Kurtuluş Ordusu Ulusal Savunma Teknoloji Üniversitesi’ne işletim sistemi geliştirme talebinde bulunmuştu. FreeBSD tabanlı olarak geliştirilen Kylin işletim sistemi, ordu ve hükümet tarafından kullanılsa da genel tüketici tarafından pek kullanılmıyor. Çin, bu doğrultuda Kylin’in açık kaynak versiyonunu geliştiriyor.

 

Peki konumuz Pardus’un ilk kurulduğundan beri olan sloganı “ÖZGÜRLÜK İÇİN”

2007 yılında yanlış hatırlamıyorsam gelen Çin heyeti, Pardus’u çok beğenmiş ve takdir etmişlerdi. Sene 2007, yani biz bu ülkelerin yapmak istediklerini 15 yıl önce gerçekleştirdik. Hatta şunu da hatırlıyorum; yazılımla ilgili atılımımızı Hindistanla birlikte aynı dönemde, Bilişim Teknolojileri sınıflarıyla aynı yıllarda Ulaştırma Bakanlığınının desteğiyle birçok Meslek Lisesinde hayata geçirildi. Peki 15 yılda neler oldu. Pardus şuan Sağlık Bakanlığı, Afad, Diyanet gibi kurumlarımızda kullanılıyor. Yazılımda durumumuz ise pekte iç açıcı değil. Son bir kaç yıl haricinde (HAVELSAN’a teşekkürler) Pardus aslında hiç varlık gösteremedi. Aslında Pardus forumunda bana yapılan saygısızlıktan dolayı Pardus hakkında pek birşey yazmayı düşünmüyordum, ancak bir kaç saçma sapan yazı görünce bunları yazma ihtiyacı hissettim. Özgür düşünce ancak ÖZGÜR olduğunda gelişir.

Bir ülkenin  özgürlüğü kendi üretebildiği kadardır. Eğer teknolojiyi üretmek istiyorsak Pardus bu konuda temel taştır. Sadece bir işletim sistemi olarak görmek sadece yanılgıdır. Yukarıda saydığım ülkeler her ne kadar Batı ile sorunları olsa dahi açık kaynak teknolojilere yatırım ve katkı yapmaktan kesinlikle kaçınmıyor. Belki de barış için gerekli olan sadece  GNU’dur.

Saygılar…

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et