Arch Paketleri Debian’da Debian Kullanıcı Deposu (DUR)

Debian User Repository (DUR)

Debian Kullanıcı Deposu (DUR), makedeb ile oluşturulabilen ve ardından APT ile yüklenebilen, kullanıcı tarafından yönetilen derleme dosyaları (PKGBUILD’ler) deposudur.
DUR, köklerini, özelliklerinin çoğunun türetildiği Arch User Repository’den alır.

DUR, Debian sistemlerinde makedeb kullanan kullanıcılara, dağıtım havuzlarında bulunmayan favori paketlerini daha kolay bulup oluşturmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
DUR ayrıca, PPA’lar gibi alternatiflerle devam eden bir sorunu çözmek için yapılmıştır: merkezileştirme.
PPA’larla, her depoda yalnızca belirli bir paket grubu elde edersiniz. Bunun da ötesinde, PPA’lar sisteminize ekstra imzalama anahtarları eklemeyi gerektirir, kolayca güncelliğini yitirebilir ve bunları sisteminizden kaldırmak istediğinizde yönetilmesi zor olabilir.
DUR’daki her şey merkezi bir havuzun içindedir, yani istediğiniz paketleri birden çok havuzda araştırmanız gerekmez.
DUR’u sisteminizden kaldırmak istiyorsanız, kaldırılacak yapılandırma dosyası da yoktur. Sadece rahatsız edici paketleri kaldırın ve işiniz bitti.

DUR ayrıca, kullanıcıların PKGBUILD paket biçimini kullanarak kendi paketlerini paylaşmaya başlamalarını da kolaylaştırır. Diğer Debian tabanlı derleme yardımcı programları genellikle birden çok dosyanın yapılandırılmasını gerektirir ve çoğu durumda yalnızca tek bir dosyadan oluşan PKGBUILD’lere kıyasla daha karmaşık bir kurulum gerektirir.

Sürüm türleri

makedeb, sürümleri üç güncelleme kanalı aracılığıyla dağıtır: stablebetave alpha.

stable üretim ortamlarında kullanıma hazır makedeb’in test edilmiş, çalıştığı bilinen sürümüdür.

beta alpha depoları düzenli olarak senkronize edilir . Bu sürüm, kararlı sürüme yeni özellikler getirmek için giriş noktası görevi görür ve çoğu testin yapıldığı yerdir.

Son olarak, alphadeğişiklikler Git deposuna gönderilir gönderilmez güncellemeleri alan ve kullanıcıların değişiklikleri yapılır yapılmaz görmelerini sağlayan son teknoloji yapıdır. Bu kanalın kullanıcıları zaman zaman kırılmaya hazırlanmalı (ve beklemeli).

 

wget -qO - 'https://proget.hunterwittenborn.com/debian-feeds/makedeb.pub' | \
gpg --dearmor | \
sudo tee /usr/share/keyrings/makedeb-archive-keyring.gpg &> /dev/null

echo 'deb [signed-by=/usr/share/keyrings/makedeb-archive-keyring.gpg arch=all] https://proget.hunterwittenborn.com/ makedeb main' | \

sudo tee /etc/apt/sources.list.d/makedeb.list

sudo apt update

Kararlı Sürüm

sudo apt install makedeb

Beta Sürüm

sudo apt install makedeb-beta

Alfa Sürüm

sudo apt install makedeb-alpha

About The Author