Debian 11/Anadolu Panteri Backports nasıl kurulur ve kullanılır
Debian’ın kararlı sürümüne yüklenen uygulamalar, sistemin yüksek kararlılığını korumak için yeni sürüm güncellemelerini hemen almaz. Ancak, Debian güvenlik ekibi tarafından sağlanan güvenlik güncellemelerinde durum böyle değildir. Peki, her yazılımı manuel olarak derlememiz ve en son sürümünü elde etmemiz mümkün olmadığından, kurulu yazılımların yeni özelliklerini elde etmek için ne yapmalı. İşte tam bu noktada backportlar devreye giriyor.
Backports nelerdir?
“ backports ” kelimesinden de anladığımız gibi , yazılımın daha yeni olan kısmını alıp aynı yazılım için Debian’da daha eski bir sürümle yüklemek için uyumlama (porting) anlamına gelir. Kararlı kitaplıklara karşı oluşturulan (esas olarak) test ve (nadiren) kararsız paketlerin backport’ları. Bu her durumda çalışmaz ve tüm paketlerde Backport bulunmaz. Squeeze’den bu yana, backport’lar Debian projesinin resmi bir parçası olmuştur ve Debian Security tarafından güvenlik güncellemeleri sağlanmaktadır. LibreOffice gibi bireysel araçlar ve uygulamalar tipik olarak backportlarda bulunabilir, ancak tam masaüstü ortamlarında bulunmaz. Ayrıca, grafik kartları için bir avantaj olabilecek daha yeni çekirdekler veya Mesa’nın daha yeni sürümlerini bulabilirsiniz.
Paket yönetimi açısından, sonraki sürümdeki paket her zaman mevcut sürümdeki backports paketinden “daha yeni”dir. Bu, sürüm değiştirildiğinde hiçbir çakışma olmadığı anlamına gelir: tüm backport paketleri daha sonra sonraki sürümden güncellenir.
Debian 11 Bullseye’da Backport Ekleme veya Yükleme Adımları
Backports Deposunu Debian 11’e Ekleyin
Debian’ın varsayılan temel sistem deposunu kullanarak doğrudan yüklenemeyen birçok paket vardır. Bu tür yazılım paketlerini elde etmek için ilgili depolarını Linux sistemimize el ile (manuel) eklemeliyiz. Aynı şey backport deposu için de geçerli.
Eklemek için sources.list
dosyayı düzenleyin .
sudo nano /etc/apt/sources.list
Dosyanın sonuna gidin ve aşağıdaki iki satırı yapıştırın :
deb http://deb.debian.org/debian bullseye-backports main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian bullseye-backports main contrib non-free
Dosyayı kaydetmek için Ctrl+O tuşlarına basın ve “ Enter ” düğmesine basın. Ctrl + X tuşlarına basarak dosyadan çıkın .
Sistem güncellemesini çalıştır
Backport deposunu ekledikten sonra, mevcut paketleri güncelleyecek ve depo önbelleğini yenileyecek sistem güncelleme komutunu çalıştırın. Böylece sistemimiz yeni eklenen repoda bulunan paketleri tanıyabilir.
sudo apt update
Debian 11’i Backports’tan Tam Yükseltme
Debian 11 Bullseye’ınızda kurulu paketler için Backports’ta bulunan en son güncellemeleri yüklemek istiyorsanız, aşağıda verilen yükseltme komutunu çalıştırmanız yeterlidir. Bu, sistem güncelleme komutunu her çalıştırdığınızda sistemin Backports deposu aracılığıyla otomatik olarak güncelleneceği anlamına gelmese de. Bu, yalnızca aşağıda verilen komutu manuel olarak yürüttüğünüzde olur. Aksi takdirde, standart güncelleme komutu sistem varsayılanını ve kararlı depoyu kullanacaktır
sudo apt -t bullseye-backports upgrade
Bullseye Backports’tan Paketleri Kur
Backport deposundan belirli bir paket yüklemek istiyorsanız, paketi manuel olarak belirlediniz. APT paket yöneticisi ile -t bayrağı ile birlikte backport deposu.
İşte sözdizimi:
sudo apt install “paket-adı” -t bullseye-backports
Örneğin, yeni özellikler ve sürücü desteği için Kernel’in en son sürümünü yüklemek istiyorsunuz.
sudo apt install linux-image-amd64 -t bullseye-backports
Mevcut en son çekirdeği veya başka bir paketi aramak istemeniz durumunda aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
apt-cache search