Linux’u Çocuklar İçin Yapılandırma

Bir süreden beri bilgisayar kullanıyorsanız, Linux’u belirli bir bilgisayar kullanıcısı klişesiyle ilişkilendirebilirsiniz. Birinin Linux kullandığını nasıl anlarsanız? Linux kullanıcısının bunu size keyifle söyleyeceğine inanabilirsiniz ve bunu mutlaka size söylerler.

Ancak Linux istisnai olarak özelleştirilebilir bir işletim sistemidir. Bu, kullanıcılara benzeri görülmemiş bir kontrol imkanı sağlar. Aslında, ebeveynler, çocukların yanlışlıkla tehlikeli içeriklere rastlamadıklarından emin olmak için çocuklarına özel bir Linux dağıtımı kurabilir. Linux kurulum işlemi, Windows kullanmaktan daha uzun olsa da, aynı zamanda daha güçlü ve dayanıklıdır . Linux ayrıca, sınıf veya bilgisayar laboratuarı dağıtımı için uygun hale getirebilir.

Çocuklar için Linux Dağıtımları

Bu dağıtımlar çocuklar için Linux dağıtımları basitleştirilmiş, çocuklara uygun arayüzlerle yapılmıştır. Bir yetişkinin önce işletim sistemini kurması ve kulanması gerekir, ancak çocuklar bilgisayarı tamamen yalnız kullanabilir. Büyük renkli arayüzlerde, bol miktarda resim ve basit bir dil bulacaksınız.

 

Edubuntu

1. Edubuntu

Edubuntu , popüler Ubuntu işletim sisteminin eğitime özgü bir çatalıdır . Zengin bir grafik ortamı var ve güncellenmesi ve bakımı kolay olan birçok eğitim yazılımları ile birlikte geliyor. Orta ve lise seviyesindeki çocuklar için tasarlanmıştır.

 

 

Ubermix

2. Ubermix

Ubermix , eğitim ihtiyaçları göz önünde bulundurularak sıfırdan tasarlanmıştır. Ubermix, tam bir işletim sisteminin gücünden ve özelliklerinden ödün vermeden, bir cep telefonu kadar güvenilir ve kullanımı kolay hale getirerek, öğrenci cihazlarının tüm karmaşıklığını ortadan kaldırır. Anahtar teslim, beş dakikalık kurulum, yirmi saniyelik hızlı kurtarma mekanizması ve önceden kurulmuş altmıştan fazla ücretsiz uygulama ile ubermix, sahip olduğunuz donanımları öğrenmek için güçlü bir cihaza dönüştürür.

 

 

 

Sugar

3. Sugar

Sugar , Çocuk Başına Bir Dizüstü bilgisayar girişimi için oluşturulmuş bir işletim sistemidir. Şeker, normal masaüstü Linux’tan oldukça farklıdır, sınıf kullanımı ve programlama becerilerine yönelik ağır önyargılar.

 

 

 

4.openSUSE: Education-Li-f-e

Bunun adı biraz uzundur ancak bu gerçeğin sizi kontrol etmekten kurtarmasına izin vermeyin. Uzun bir unvanın gösterdiği gibi, çocuklar için bu Linux dağıtımı, openSUSE topluluğu tarafından geliştirilmiştir ve tıpkı öğrenciler kadar öğretmen ve velilere yöneliktir.

 

 

 

Qimo 4 Kids, açık kaynak kodlu Ubuntu Linux dektop tabanlı bir işletim sistemidir. Bu dağıtım, 3 yaş ve üstü çocuklar için çeşitli eğitim yazılımları ve uygulamaları ile birlikte gelir. Proje devam etmese de, küçük sürümleriniz için eski sürümlerini kolayca indirebilirsiniz.

 

 

6. LinuxKidX

LinuxKidX, 2 ila 15 yaş arası çocuklar tarafından kullanılabilecek Ubuntu projelerinin ücretsiz bir eğitim sistemidir. İşletim sistemi birkaç eğitim yazılımı içeriyor ve varsayılan dil Portekizce. Ancak, Portekizce’ye veya diğer deyimlere çevrilebilecek bir İngilizce versiyonu da var, sadece deyim paketini KDE’den indirip yüklemeniz gerekiyor. Bundan sonra, kontrol merkezindeki KDE deyimini değiştirebilir ve KDE veya İşletim sistemini yeniden başlatabilirsiniz.

7.Educado

Çocuklar için Linux dağıtımının bir tanesi de Educado’dur. Educado, son derece eğlenceli, ücretsiz, eğitici, çocuk dostu bir Linux. Çalıştırmak için bir USB bellek sürücü kullanabilirsiniz. Okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki çocuklar için en iyi Linux.

8. DoudouLinux

Bu dağıtım, çocuklar için özel olarak tasarlanmış açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Bu dağıtımın tam sürümü ücretsiz ve indirilebilir. Şu anda, güncellenmiş durum uyuma aşamasındadır ancak ortaokul ve lise seviyesinde biri tarafından kolayca kullanılabilir. Bu işletim sistemini çalıştırmak için 256 megabayt belleğe ve 800 MHz işlemciye sahip bir PC gereklidir.

9.Debian Edu / Skolelinux

Skolelinux olarak da bilinen Debian Edu, tamamen yapılandırılmış bir okul ağının ortamını sağlayan bir Linux dağıtımıdır. Bu dağıtımın kurulumu kolaydır ve tamamen yapılandırılmış bir ağ, hazır terminal sunucusu, istemciler ve iş istasyonlarıdır. Debian Edu okul sunucusu bir LDAP veritabanı ve Kerberos kimlik doğrulama servisi, merkezi ev dizinleri, DHCP sunucusu, bir web proxy’si ve bu gibi diğer hizmetleri sağlar.

 

10. Pardus Etap

Pardus Etkileşimli Tahta Arayüzü eğitim kurumlarında kullanılmakta olan etkileşimli tahtalarda kullanılmak üzere özel olarak tasarlandı. Tasarım ve eklenen yeni özellikler dokunmatik ekranlı bir cihazın daha kolay ve etkili kullanımını sağlaması düşünülerek geliştirildi.

 

Çocuklar için Linux’u  Filtreleme

Çocukları uygunsuz içeriğe erişmekten korumak için en iyi araç sensin, ama her zaman orada olamazsın. Proxy filtreleme yoluyla içerik filtreleme, belirli URL’leri “sınırsız” olarak ayarlar. Kullanabileceğiniz iki ana araç vardır.

1. DansGuardian

Hemen hemen her Linux dağıtımında çalışan açık kaynaklı bir içerik filtresi olan DansGuardian , tercih ettiğiniz bir proxy ile komut satırı kurulumunu gerektiren esnek ve güçlüdür. Proxy ayarlarına girmeyi sakıncası yoksa, bu en güçlü seçimdir.

DansGuardian’ı kurmak kolay bir iş değildir ve kurulum talimatlarını ana sayfasından takip edebilirsiniz. Ancak bir kez ayarlandıktan sonra, istenmeyen içeriği filtrelemek için çok etkili bir araçtır.

2.Parental Control: Aile Dostu Filtre

Ebeveyn Kontrolü: Aile Dostu Filtre , ebeveynlerin pornografi ve diğer uygunsuz materyalleri engelleme olanağını engelleyen Firefox eklentisidir. Belirli web sitelerini kara listeye alabilirsiniz, böylece kötü web siteleri her zaman engellenir.

3. Blocksi Web Filter

Blocksi Web Filter , Chrome için bir eklentidir ve Web ve Youtube filtrelemesi için kullanışlıdır. Aynı zamanda bir zaman erişim kontrolü ile birlikte gelir, böylece çocuklarınızın Web’e erişme saatlerini sınırlayabilirsiniz.

Eğlenceli şeyler

Çocuklar için herhangi bir bilgisayar, eğitimsel veya başka bir konuda oyun oynar. Linux, Windows kadar oyun dostu olmasa da, her zaman daha da yaklaşıyor. İşte çocuklar için Linux’a yükleyebileceğiniz yapıcı oyunlar için birkaç öneri:

Sonuç: Neden Çocuklar İçin Linux?

Linux gereksiz yere karmaşık olduğu için bir üne sahiptir. Peki neden çocuklar için Linux kullanıyorsunuz? Çocukları öğrenmeye hazırlamakla ilgili. Linux ile çalışmak, işletim sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek için birçok fırsat sunuyor. Çocuklar büyüdükçe, kendi çıkarları ve merakları ile keşfedilme fırsatları olacaktır. Linux platformu kullanıcılara bu kadar açık olduğu için, çocukların ömür boyu bilgisayar sevgisini keşfetmeleri ve kendilerini geliştirmeleri için mükemmel bir mekandır.

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et