Sunucunuzu güçlendirmek için 7 ücretsiz cPanel alternatifi
Bu cPanel alternatiflerinin çoğu açık kaynaktır , bu da temel koda göz atabileceğiniz ve inceleyebileceğiniz anlamına gelir. İsterseniz ve teknik bilginiz yeterliyse değişiklik yapabilirsiniz. Hepsi de ücretsizdir veya şirket düzeyindeki müşteriler dışında herkes için zengin özelliklere sahip ücretsiz bir sürüm sunar; cPanel’den geçiş yaparak bugün para tasarrufu yapmaya başlayabileceğiniz anlamına gelir. FOSS(Ücretsiz Açık Kaynak Yazılım) dünyasının güzelliği işte bu – geliştiriciler inanılmaz alternatifler yaratacak ve toplumu daha iyi hale getirmek için ücretsiz olarak sunabilecek kadar yetenekli ve cömertler.
Cpanel alternatifleri
1. Webmin
Bize göre Webmin, en zengin özelliklere sahip cPanel alternatifidir ve bu yüzden çoğu kişi kullanıyor. Esasen cPanel ile yapabileceğiniz her şeyi, ancak tamamen ücretsiz yapabilirsiniz. Yerleşik modüller ile yapılandırma dosyalarını yedekleyebilir, Apache web sunucularını ayarlayabilir ve yapılandırabilir, bant genişliğini izleyebilir, fail2ban’ı yapılandırabilir, iptables güvenlik duvarınızı kurabilir, kullanıcıları yönetebilir, cron işlerini ayarlayabilir, SSH bağlantılarınızı güvence altına alabilirsiniz ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Bu kontrol paneli harika görünmeyebilir, ancak bu yüzden Webmin’i Otantik Tema ile birleştirmenizi öneririz . Bu güncellenmiş temalar gözler için daha kolaydır ve Webmin ile çalışmayı biraz daha kolaylaştırır.
Ubuntu, Debian veya CentOS kullanıyor olsanız da, Webmin geliştiricileri sizin için bir paket ve kurulum prosedürüne sahiptir . Biraz daha derine inmek istiyorsanız, Webmin’in kaynak kodu GitHub’da mevcuttur .
Webmin kurulum eğitimimize göz atın
2. CentOS Web Paneli
CentOS’u sanal özel sunucunuzda (VPS) kullanıyorsanız ve Webmin’in sizin için uygun olduğunu düşünmüyorsanız, CentOS Web Panel çözümdür. Apache web sunucularını, güvenlik duvarlarını, MySQL veritabanlarını, SSL sertifikalarını, bir Nginx ters proxy’si, kendi kendine barındırılan e-postaları ve daha fazlasını dağıtmanıza ve yönetmenize olanak tanır. Ayrıca, hizmetleri izleyerek kullanıcıları yönetebilir, yedekleri dağıtabilir ve sisteminizin sağlığını takip edebilirsiniz.
CentOS Web Panel’in benzersiz özelliklerinden biri , önemli yapılandırma dosyalarını tarayan ve siz (veya panelin kendisinin) bir hata yapmanız durumunda otomatik olarak düzeltmeye çalışan Otomatik Düzelticisidir .
Yüklemek için, güncellenmiş bir CentOS kurulumuna, çalışan bir LAMP yığına ve en az 1 GB RAM’e ihtiyacınız var. CentOS Web Panel’in yalnızca resmi olarak CentOS’ta desteklendiğini yinelemek önemlidir – Debian / Ubuntu kullanıyorsanız, diğer seçeneklerden birine bakmanız gerekir. Ne yazık ki, CentOS Web Panel kodu tamamen açık kaynak değildir, ancak kullanım için ücretsizdir.
3. Ajenti
Ajenti, “daha genç yaşlar için bir yöneticinin aracı, size bir web terminali, metin editörü, dosya yöneticisi gibi günlük araçları kullanarak, istediğiniz zaman uzak bir Linux kutusunu yönetmeniz için hızlı ve güvenli bir yol sağlayan, kendini faturalayan kapsamlı bir kontrol panelidir. ve diğerleri. ”Duyarlı bir uzaktan kumanda terminali, güvenlik duvarları kurma, paketleri kurma, kullanıcıları yönetme, kaynak kullanımını izleme ve daha pek çok şey var. Ajenti ayrıca, Python ile daha da fazla ekleme veya daha fazla geliştirme özelliğine sahip birçok eklentiyle birlikte gelir. Ve, Ajenti geliştiricilerine göre, kontrol paneli “işinizi nasıl yapacağınızı söylemez”, sisteminizi mümkün olduğunca sağlam bırakır.
Ajenti, sunucuları üzerinde çalışan birkaç hizmeti olan kişiler için mükemmel bir kontrol paneli.
Çekirdek proje açık kaynak kodlu ve GitHub’da bulunabilir .
4. YunoHost
YunoHost kendisini “herkese kendi kendini barındırabilmeyi hedefleyen sunucu işletim sistemi” olarak faturalandırır. Tek amacı sizin için çeşitli kendi kendine barındırılan uygulamaları kurmak olduğu için cPanel veya Webmin kadar kapsamlı olması amaçlanmamıştır. Burada güvenlik duvarı yönetimini veya ters proxy’leri bulamazsınız, yalnızca Baykal, Nextcloud, WordPress, Zerobin ve diğerleri gibi çeşitli programları yüklemek için resmi olarak desteklenen “uygulamalar”.
VPS’nizi YunoHost web arayüzü veya komut satırı üzerinden yönetebilirsiniz. YunoHost resmi olarak Debian 9’i desteklemektedir ve açık kaynak kodlu bir GPL lisansı altında öncelikle Python’da kodlanmıştır. Kod GitHub’da mevcuttur .
5. Froxlor
Froxlor, Webmin’e “hafif” bir alternatif olarak kendini adlandırıyor. Web sitelerinden: “Deneyimli sunucu yöneticileri tarafından geliştirilen bu açık kaynaklı (GPL) panel, barındırma platformunuzu yönetme çabalarını basitleştirir.” Özellikler, Let’s Encrypt yüklemesini, PHP yapılandırmasını, MySQL yönetimini ve daha fazlasını içerir.
Froxlor Debian paketlerine ve üretim tesisleri için bir .tar.gz’ye sahiptir. Sadece Debian resmi olarak desteklenir, ancak Ubuntu’ya da yüklenmek için biraz çaba sarf etmek mümkün gözükmektedir. Froxlor, GitHub’daki kaynak koduyla GPL 2.0 altında lisanslanmıştır .
6. ISPConfig
ISPConfig , özgür cPanel alternatif alanında uzun zamandır devam eden bir rakiptir. Ayda 40.000 indirme hafife alınacak bir şey değildir. Apache2 / nginx web sunucularını, posta sunucularını, DNS’yi, yansıtma ve daha fazlasını Webmin veya Ajenti’de olduğu gibi yapılandırabilirsiniz.
ISPConfig’in en benzersiz özelliği, tek bir kontrol panelinden birden fazla sunucuyu yönetme yeteneğidir. Birden fazla sunucuyla çalışıyorsanız ve hepsine aynı kontrol panelini kurmak zorunda kalmadan tutarlı bir deneyim yaşamak istiyorsanız , bu ISPConfig’le olur.
Debian 9, Apache2, BIND, Dovecot ve ISPConfig 3’ü kurmak için .targ.gz dosyasını kendiniz indirebilir veya “Perfect Server” öğreticisini takip edebilirsiniz veya Türkçe anlatımına sitemizden ulaşabilirsiniz.
ISPConfig, Debian, Ubuntu ve CentOS ile çalışır ve neredeyse herhangi bir uygulama için esnek hale getirir. Kaynak kodu, açık kaynak BSD lisansı altında kuruluşun GitLab deposu aracılığıyla kullanılabilir .
7. Vesta CP
VestaCP , Linux’ta yaşayanların seveceği Bash’de yazılmış, güzel tasarlanmış bir kontrol paneli çekirdeğidir. Yerleşik özellikler arasında güvenlik için iptables / fail2ban, bir web sunucusu için Nginx ve / veya Apache, çeşitli e-posta çözümleri, izleme çözümleri, yedeklemeler ve daha fazlası bulunur. Web arayüzü yerine komut satırı üzerinden çalışmayı tercih ediyorsanız, Vesta ile de yapabilirsiniz.
Vesta, CentOS, Debian ve Ubuntu ile birlikte çalışmakta ve GNU ile lisanslanmaktadır. Kaynak kodu GitHub’da mevcuttur .
Not: 2018 yazından başlayarak, bilinmeyen güvenlik açıklarına bağlı olarak otomatik saldırılara maruz kalan artan bir VestaCP sunucusu olduğunu duyduk. Yaygın çözümler arasında, SSH bağlantılarınızı anahtarların kullanımı ve uygulanması yoluyla güvenceye almak ve kök kullanıcıyı tamamen devre dışı bırakmak yer alır. VestaCP’yi, popülaritesi nedeniyle tamamen bu listeden çıkarmayacağız, ancak kullanıcının mutlaka bilmesi gerektiğini düşündüm.