postmarketOS – Mobil Cihazlar İçin Linux Dağıtımı

Bugün size mobil cihazları bir seferde bir araya getirmeyi amaçlayan ücretsiz, açık kaynaklı ve fütüristik bir proje tanıtıyorum. Bu hafta, postmarketOS’un yaratıcıları, geçen yıl ne yaptıklarını göstermek için gölgelerden çıktılar. Oluşturdukları yazılım sistemi eski Android cihazlarını (ve bazılarını yeni) alır ve alternatif bir işletim sistemini başlatır. Bu, çalışan yazılımları, aksi takdirde nihai resmi yazılım güncellemelerinin çok ötesinde olacak olan Android cihazlara önyükleyen bir Linux dağıtımdır.

Eski akıllı telefonunuzu Frankenstein’ın Canavarı gibi hayata döndürdüğü için çok heyecanlanmadan önce, bunun herkes için olmadığını bilin. Aslında postmarketOS,  insanlar tarafından kullanılmak üzere inşa edilmemiştir. Bunun yerine, bilgisayar korsanları, geliştiricileri ve son derece kullanışlı akıllı telefonlarını bir ya da iki şeyi yapabilecekleri bir duruma getirmeleri için yazılım koduyla uğraşarak zaman harcamak isteyenler için yapılmıştır.

Uzak gelecekte bir noktada, postmarketOS’un yaratıcıları “geleneksel Linux dağıtımlarından sonra modellenmiş sürdürülebilir, gizlilik ve güvenlik odaklı ücretsiz bir mobil mobil işletim sistemi” geliştirmeyi umuyorlar. Bu amaçla, “100’den fazla önyükleme aygıtına” sahipler. nasıl yükleneceğine dair talimatları içeren bir listede var

Geliştiriciler ayrıca, Ubuntu Touch UI ve Purism’in Phosh kullanıcı arayüzü (Librem 5’teki PureOS için kullanılacak) dahil olmak üzere, dokunmatik ekran dostu farklı kullanıcı arayüzleri de deniyorlar..

postmarketOS , birkaç eski ve yeni cihazla uyumlu olacak şekilde oluşturulan, dokunma optimizasyonlu, güvenlik odaklı ve önceden yapılandırılmış bir Alpine tabanlı Linux dağıtımıdır.

Aşağıda geliştiricilerin kendilerinden bir giriş

“Yeni telefon satın aldıktan kısa bir süre sonra güncelleme almamaktan bıktık. Android ve iOS’a entegre edilen duvarlı bahçelerden bıkmış olarak. Bu nedenle, geleneksel Linux dağıtımlarından sonra modellenmiş, sürdürülebilir, gizlilik ve güvenlik odaklı bir özgür yazılım mobil işletim sistemi geliştiriyoruz. Yetki ayrımını göz önünde bulundurarak. Cihazlarımızı fiziksel olarak kırılıncaya kadar kullanışlı ve güvenli tutalım!”

PostmarketOS vizyonu, işletim sistemini çalıştıran her telefonun tüm cihazları arasında paylaşırken, yalnızca bir benzersiz paketi olması. Geliştiricilerin akıllı telefonlar için 10 yıllık bir yaşam döngüsünü nasıl amaçladıklarına dair makalede bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz .

Bu tür bir şeyden hoşlanıyorsanız, postmarketOS’u PC’nizdeki sanal bir makinede döndürmek mümkündür. Bunu yapmak için talimatlar burada yayınlanmaktadır .

 

PostmarketOS’un Alpha aşamasında olduğunu ve dağıtımın şu anda aramalar ve SMS çalışmadığı için bilgisayar korsanları için uygun olduğunu kabul etmelisiniz. Deneysel bir aşamada olduğu sürece onu genel olarak kullanabileceğiniz tek şey kullanıcı yeteneklerini test ediyor.

Proje geçen yıl içerisinde uzun bir yol kat etti, bu nedenle cep telefonları ve tabletler tarafından halka açık kullanım için er ya da geç serbest bırakılacağını düşünmek suç değil.

postmarketOS bu fikri ilk ortaya çıkaran kişi değildir ve LineageOS akla gelen örneklerden biridir.

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et