Linus Torvalds el bombasının pimini çeker, fırlatır: Sunucularda, x86 kazandı. ARM’ı unutun.

İşlemci tasarımcısı bir konuda haklı olduğunu söylüyor: Uçtan uca geliştirme platformlarına olan ihtiyaç.

Linux kernel Kralı Linus Torvalds bu hafta, Arm uyumlu işlemcilerin sunucu pazarına asla hakim olamayacağı konusunu desteklemek için, çapraz platform çabalarını reddetti.

Arm’ın Çarşamba günü veri merkezi odaklı Neoverse N1 ve E1 CPU çekirdeklerinin duyurusuna olan ilgisine yanıt veren Torvalds, yerel x86 geliştirme konusundaki yakınlığı hakkında bir jibe, sivil söyleme olan bağlılığını neredeyse terk etti.

Torvalds, bir forum yazısında” bazı insanlar ‘bulutun’ talimat setinin önemli olmadığı anlamına geldiğini düşünüyor ” dedi . “Evde geliştirin, bulutta dağıtın. Bu saçmalık. X86 üzerinde gelişirseniz, x86 üzerinde dağıtmak isteyeceksiniz, çünkü ‘evde’ testini yapabileceksiniz (ve ‘evde’ tanımı, tam anlamıyla evinizde değil, çalışma ortamınızda).”

Torvalds , donanım mimarisi homojenliği için bu kaçınılmaz tercih, yalnızca yerel bir ortamda test edilen yazılımın veri merkezinde aynı şekilde performans gösterme güvencesi için, teknik tiplerin x86 bulut barındırma için daha fazla ödeme yapacağı anlamına gelir.

 

Apple’ın CEO’su olarak yaptığı süre zarfında Jobs, Adobe’nin Flash teknolojisini 2010’da iOS çalıştıran cihazlarda yasaklamak için yerli uygulama geliştirme konusunda benzer bir tavır aldı. İşler için çapraz platform kodu rekabetçi bir tehdit, hatalar ve en düşük yaygın payda uygulamaların problemleri artacaktır.

Torvalds için, Arm mimarisinin desteklenmesi çekirdek gelişimini zorlaştırıyor, daha fazla çalışma talep ediyor ve çözmek için daha fazla potansiyel sorun yaratıyor. Ancak onun bu argümanı, yerel donanım geliştiricileri tarafından teşvik edilen önyargı hakkında. Programcılar kişisel makinelerinde Windows ve Linux çalıştırdılar ve bu iş yükleri sunucu pazarını şekillendirdi, yerel olarak kodlar oluşturup test ettiler, sunuculara güvenle yerleştirdiler. Önerisi, yerelde kodu yazın test edin, güvenli bir şekilde sunucuya yükleyin. Çekirdek(Kernel) şefinin, günlük çalışmalarında Arm cihazları çalıştıran geliştiricilerin azlığı, Arm mimarisinin sunucu pazarına hakim olmayacağından emin olmasında yardımcı oldu.

Bir çok yazılım, x86 veya Arm makinelerinde değişiklik yapılmaksızın çalıştırmak için  derlenebilir veya yorumlanabilir olsa da, bazıları için, beklendiği gibi sağlıklı çalışmayacağına kalıcı bir korku var-burada eksik bir bağımlılık, beklenmedik bir performans olacağı korkuları.Yerel bir geliştirme kutusunda,  yabancı bir donanım mimarisi kullanması insanları yeterince korkutacaktır. Torvalds, geliştiricilerin ve yöneticilerin işlerini Arm destekli bir sunucuda bitirmeden önce kaybedebilecekleri Arm tabanlı bilgisayarları kullanmayacağından, Arm dünyasının kendisine hiçbir fayda sağlayamadığını düşünüyor. Arm Cpu’larının kaynak kısıtlı alt iş istasyonu cihazlarında (gömülü Elektronik, Ev Aletleri, gadget’lar, akıllı kartlar, mikrodenetleyiciler, telefonlar, tabletler vb.) görünme eğiliminde olması ve bellenim daha güçlü olan arm tabanlı olmayan sistemler kullanılarak inşa edilmiştir. Bu da, programcıların kullanacağı üst düzey ARM tabanlı bilgisayarların hiç bir talebi ya da tedariki olmadığı anlamına gelir.

Torvalds,” çapraz gelişme esas olarak, üzerinde gelişmeyi anlamsız hale getirecek kadar zayıf platformlar için yapılır ” dedi. “Kimse gömülü alanda yerli gelişme yapmaz. Ancak hedef yerli gelişmeyi destekleyecek kadar güçlü olduğunda, bu şekilde yapmak için büyük bir baskı oluşur, çünkü çapraz gelişim modeli  nispeten çok acı vericidir.”

 

Herkes bunu kabul etmiyor. Redis yaratıcısı Salvatore Sanfilippo, a.k.a. antirez, Hacker News yayınında, çoğu geliştiricinin “mimari düzeyde çevre tekrarlanabilirliği umurumda olmadığını” iddia ediyor. Redis ‘te ARM mimarisinin desteklenmesi, konusunda ısrar etti, oldukça basittir dedi.

ARM’ında bu konuda düşünceleri var elbette.  “Bay Torvalds’ın görüşünü takdir ediyoruz ve uçtan uca geliştirme platformlarına sahip olmanın gerekli olduğunu kabul ediyoruz, bu yüzden bu hafta Neoverse N1 sistem geliştirme platformunu (SDP) duyurarak önemli bir adım attık” dedi.

Torvalds’ın gözlemleri geçmişte doğru olsa da, değişim olasılığını tahmin edemiyor. Apple’ın 2020’de Arm tabanlı Mac’leri tanıtmaya hazırlandığı söyleniyor ve IOS donanım serisi, ev yapımı Arm uyumlu CPU çekirdeklerine dayanıyor. Microsoft, Windows 10 uygulamaları için Arm geliştirme destekliyor. Dizüstü bilgisayar sınıfı Arm system-on-cips tasarlayan Qualcomm, Windows 10 Arm dizüstü bilgisayarlar için Google Chrome’un bir sürümünün Arm üzerinde çalıştığını söyledi.

 

Belki de Arm’ın fırsatının tanınması için Torvalds, iddasının takibini bırakır . Arm’ın bellek modelini geliştirmesine ve talimat önbelleğini sistem genelinde N1 planlarında tutarlı bir hale getirmesine izin vererek, Arm’ın vektörel matematik yaklaşımını Intel’in AVX512’den daha çok tercih ettiğini söylüyor.

 

Torwalds “İnsanların gerçekten geliştirme ve uygulama için kullanabilecekleri donanımları görene kadar hala yargılayacağım.” dedi. “Daha önce hiç bir yere gitmeyen ve hiç kimsenin makul derecede elverişli olamadığı çok fazla söz verdim ve piyasaya sürülen donanım gördüm.” Ama hey, belki de beni şaşırtacaklar. ” dedi.

 

 

Kaynak: theregister.co.uk

 

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et