Tüm Dağıtımlara SysGet Paket Yöneticisi

Linux dünyasında bir çok paket sistemi mevcut ve hepsinin kullanımı bir birine yakın olsada temel farklılar vardır, en iyisini bulmak için aramanız gerekir. Sisteminizi güncel tutmak için paket yöneticisi sorumludur. Çeşitli Linux sistemleri farklı paket yöneticileri kullanır; örneğin apt (Ubuntu), zypper (openSUSE), yum (eski Fedora, Enterprise Linux), dnf (Fedora) pacman (Arch Linux) ve ek vb.

Birkaç günde bir yeni Linux işletim sistemi denemekten hoşlanan bir dağıtım uzmanı mısınız? Öyleyse, senin için bir şeyim var. Unix benzeri işletim sistemlerinde popüler paket yöneticileri için ön uç olan Sysget’e merhaba deyin . Paketleri yükleme, güncelleme, yükseltme ve kaldırma gibi temel işlemleri yapmak için her paket yöneticisi hakkında bilgi edinmenize gerek yoktur. Her Unix benzeri işletim sistemindeki her paket yöneticisi için bir sözdizimini hatırlamanız yeterlidir. Sysget, paket yöneticileri için bir sarmalayıcı komut dosyasıdır ve C ++ ile yazılmıştır. Kaynak kodu GitHub’da serbestçe kullanılabilir.

“Sysget” güçlü bir çözümdür. Tüm paket yöneticileri için ön uç olabilir. Temel olarak, sen ve paket yöneticisi arasında bir köprü var. “Sysget” komutunu gönderirsiniz ve “sysget”, bunu sisteminizin paket yöneticisine göre çevirir.

Linux öğrenenler için önemli bir not:

Sysget paket yöneticilerinin yerini almayacak ve kesinlikle herkes için uygun değil. Sık sık yeni Linux işletim sistemine geçiş yapan bir acemi iseniz, Sysget yardımcı olabilir. Farklı Linux dağıtımlarında farklı paket yöneticileri kullanırken paketleri kurmak, güncellemek, yükseltmek, aramak ve kaldırmak için yeni komutlar öğrenmek zorunda kaldıklarında sinir bozucu dağıtımcıların (veya yeni Linux kullanıcılarının) yardımına yardımcı olan sadece sarmalayıcı komut dosyasıdır.

Eğer Linux’un içindekileri öğrenmek isteyen bir Linux yöneticisi veya meraklısıysanız, dağıtımınızın paket yöneticisine bağlı kalmalı ve onu iyi kullanmayı öğrenmelisiniz.

Sysget kullanarak, aşağıdakiler dahil olmak üzere her türlü temel paket yönetimi işlemini yapabilirsiniz:

  • Paketleri yükleyin,
  • Paketleri güncelle
  • Paketleri yükseltme
  • Paketleri ara,
  • Paketleri kaldır
  • Yetim paketleri kaldırmak,
  • Veri tabanını güncelle,
  • Yükseltme sistemi,
  • Paket yöneticisi önbelleğini temizle.

Sysget Yükleme

Aşağıdaki komutları sırasıyla girin

sudo wget -O /usr/local/bin/sysget https://github.com/emilengler/sysget/releases/download/v2.1/sysget
 
sudo mkdir -p /usr/local/share/sysget
 
sudo chmod a+x /usr/local/bin/sysget
 

Sysget Kullanımı

Sysget komutları çoğunlukla APT paket yöneticisi ile aynıdır, bu nedenle yeni başlayanlar için kullanımı kolay olmalıdır.

Sysget’ı ilk kez çalıştırdığınızda, kullanmak istediğiniz paket yöneticisini seçmeniz istenecektir. Pardus’dayken apt-get’i seçtim .


1(bir) yazıp giriş tuşuna basıyoruz ve varsayılan paket yöneticimiz apt-get uyumlu oluyor.

Paket yükleme

sudo sysget install emacs

Paket Kaldırma

sudo sysget remove emacs

Gereksiz Paketleri Kaldırma

sudo sysget autoremove

Güncelleme

sudo sysget update

Ön belleği temizleme

sudo sysget clean

Unutmayın, sysget sözdiziminin, farklı Linux dağıtımlarındaki tüm paket yöneticileri için aynı olduğunu unutmayın. Her paket yöneticisi için komutları ezberlemenize gerek yoktur.

Yine Sysget’in paket yöneticisinin yerine geçmediğini söylemeliyim. Unix benzeri sistemlerdeki popüler paket yöneticileri için sadece paketleyicidir ve yalnızca temel paket yönetimi işlemlerini gerçekleştirir.

Sysget, farklı paket yöneticileri için yeni komutlar öğrenmek konusunda tembel olan yeni başlayanlar ve dağıtıcılar için biraz faydalı olabilir. İlgileniyorsanız deneyin ve yardımcı olup olmadığına bakın.

Ve şimdilik hepsi bu. Gelmek için daha iyi şeyler. Bizi izlemeye devam edin!

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et