Linux’tan Nefret Etmek (Sevmek)için 5 neden. Sizde Linux’tan nefret(seviyor) ediyormusunuz?

Bu Linux Parçasında söyleceğim şarkı genellikle bizim guruba takılanların bildiği hatta gurubca eşlik ettiğimiz bir parça, hatta bunu yazarken bile başım ağrıyor. Evet işte günlük olarak rastladığımız 5 neden. Biraz Müdahalem olmuştur ;) ama genellikle tarafsız olarak yeni bir kullanıcının görüşleri diyebilirim.

 

1. Seçmek için çok ama çoook dağıtım var.

Forumlarda gezerken çok sık rastladığım hatta GNU/Linux Türkiye’de özellikle (Benim için bir hobi oldu artık). “Windows’tan Linux’a geçmek istiyorum. Hangi Linux dağıtımını kullanmalıyım, tavsiyeniz nedir. Söylemeyi unuttum, ben bir mühendislik öğrencisiyim.”

Böyle bir soru ardından (ben dahil), yorumlar sel olup akar. Farklı dağıtımların fanları, mantıklı yorumlarla dağıtımların özelliklerini anlatmaya çalışsa da, sonrası hemen hemen şöyle devam eder.

1.Linux Mint veya Ubuntu kullanın, bu iki dağıtım sizin gibi yeni başlıyanlar için kullanımı kolaydır.

2.Ubuntu berbat Mint’le devam edin veya Manjaro ile…

3. Windows gibi birşey istiyorsanız, buraya hiç gelmeyin.

4. Hiçbir şey Debian’dan daha iyi değildir, ihtiyacın olan bütün paketleri içerir.(Ehe Ehe :)))

5.Linux öğrenmek istiyorsan Slackware kullanacaksın.

—Bu noktada, soruyu soran öğrenci şaşkın ve yorumlardan rahatsız olur.–

7.CentOs gibisi yok, stabil ve sağlam.

8.Ben Manjaro’yu tavsiye edeceğim, çünkü en son teknoloji uygalamalarına sahip, öğreneceğin çok şey var.

9. Pardus,Puppy Linux, SUSE, BSD, Fedora, Megia, Kali, RedHat Beta, vb,……

Bu tartışmanın sonunda, tartışmanın yorumlarında sağlanan gerçekler ve şekle dayalı araştırmalar için kullanılıyor olabilir.

Şimdi bunu Windows veya Mac için düşünelim. -Biri size Manyakmısın!!! Hala Windows XP veya Windows 8′ mi kullanıyorsun. Windows 10 hepsinden daha iyi ve daha kullanıcı dostu, olduğunu kanıtlamaya çalışacağız. Mac için böyle fanlar bulamazsınız, böyle bir tartışmaya sadece ses vermek için çıkacaktır.

Sık sık karşılaştığımız noktalar ; dağıtımlar  din gibidir. Bu da acemileri şaşkına çevirir.

Hatırı sayılır uzun bir süre Linux kullanan herhangi biri şunu bilir ki, bütün dağıtımlar temelde aynıdır.
Dağıtımların farkı sadece arabirim ve görevleri farklı olarak gerçekleştirmeleridir.

apt, yum,portage, emerge,spike, pisi, yaourt, pacman veya ABS kimin umurunda ki hepsi aynı işi yapıyor ve kullanıcı bunlarla rahat .

Ancak sadece Linux forumlarında ve GNU/Linux Türkiye’ye mi ait sanıyorsunuz bu tür tartışmaları, peki ya açık kaynak iş dünyası :)

Firma:Çekirdek( Kernel) düzenleme biliyormusunuz? Monolithic tarafında Çekirdek (kernel) derliyebiliyormusunuz?

Başvuran Arkadaş:
Evet, sadece şundan emin olmalıyız, gelecekte çalıştırmak için ihtiyacımız olacak mı? Çekirdek (Kernel) derlerken ihtiyacınız olan seçenekleri desteklemesi için seçmeniz gerekir.

Firma: Çekirdek Nasıl Derlenir?

Başvuran Arkadaş:
make menuconfig,…….

Firma: Yardım almadan kendi başınıza ne zaman bir çekirdek (kernel) derlediniz.

Başvuran Arkadaş:

Çok yakın zamanda benim Debian …….

Firma:
Debian? Biliyormusunuz biz ne yapıyoruz? Debian-Febian bizim kullanımımızda değil yani kullanmıyoruz. Biz CentOS kullanıyoruz, Peki ben yöneticimize sonucu anlatacağım. Onlar sizi arayacak

Arkadaş tekrar iş için aranmadı, fakat Debian-Febian güçleri beni tekrar tekrar düşündürdü.  Meğer Arkadaş CentOS kullanıyoruz, Debian kullanmayın demiş olabilir. Adamın sesi biraz faşistçeymiş.

 

2.Bazı önemli yazılımların Linux desteği yoktur.

Hayır, Photoshop veya Autocad’ten bahsetmiyorum. Şunu anladım ki Linux bu görevleri gerçekleştirmek için yapılandırılmamış. Fakat gerekli bazı yazılımlar Android telefonların güncellemesi için PC suite uygulamasının çalışıyor olması gerekiyor ki, bu durumlarda Windows yüklü bilgisayar aranıyor.

Şu noktaya soru, Linux uzun bir süredir Masaüstü olarak kullanılmaktamıdır? Eğer EVET’se Linux gelişmiş masaüstü özelliklerine sahip olmalıdır. Bir Masaüstü Kullanıcısı için güvenlik, istikrar, RAID, kernel pek fazla şey ifade etmez. Masaüstü kullanıcısı az bir çabayla veya hiç çaba sarfetmeden istediklerini yapabilir.

Üstelik Samsung, Sony, Micromax ve benzeri şirketler Android(Linux) telefonlarla ilgilenliyor ancak telefonlarının hiçbirinde Linux PC desteği yok.

Linux’un Masaüstü işletim sistemi olması için, hala bazı şeylerden mesela oyun desteğinden yoksun, benim dediğim Steam’in amiral oyunları. Profesyonel Video ve Resim Düzenleme araçları yok. Ve Eveeet Titanik ve Avatar filmleri açık kaynak kodlu video düzenleyici bir uygulama ile yapıldı. Benim geldiğim noktada bu.
Katılın yada katılmayın, Linux’un herkes için bir dağıtım olma yolunda biraz daha gitmek zorunda. Çok uzak sayılmaz.

 

3.Linuxçuların sanal bir dünyada yaşam alışkanlığı var.

Ben bir Linux kullanıcısıyım, ve ben senden daha üstünüm. Senden çok daha iyi terminali kullanırım. Biliyorsun ki Linux her yerde, kolundaki saatlerde, cep telefonlarında, uzaktan kumanda da, hatta televizyonunda. Şunu da biliyorsun ki Hackerlar Linux kullanır. Ve yakın bir zamanda Bilgisayarını Linux ile açtığında bir hacker’a dönüşeceksin. Linux’ta bir çok şeyi yapabiliyorken, bir insanın neden Windows veya Mac kullandığını düşünemiyorum.

Şimdi, Linux Uluslararası Uzay istasyonunda kullanmaktadır. Dünyanın en başarılı filmleri Avatar ve Titanic Linux kullanılarak yapılmıştır. Dünyanın En iyi ve En hızlı bilgisayarları Linux kullanmaktadır. Facebook, Linkedin, Google, Yahoo tümü kendi Linux tabanlı sunucuları vardır.

Hatalı oldukları anlamı çıkmasın fakat konuştukları konu hakkında pek az bilgileri var, gruplarda ve forumlarda konuşan arkadaşların.

4.Derlemede süren uzun saatler ve bağımlılık çözümleme

Otomatik bağımlılık çözümleme ve programların gün ve gün daha iyi olduğunun farkındayım.
Kurumsal bir bakış açısıyla; Bir uygulama yüklerken bağımlılık “y” istedi ve otomatik olarak  çözümleyemedi. “Y” kütüphanesini yüklerken 8 ayrı kütüphane daha istedi, biraz sancılı değil mi?

Kurumsal olarak iş, daha az insan gücüyle ve mümkün olduğunca az zamanda verimli iş yapmaktır.( Bunu Microsoft görse gurur duyar) Ancak diğer tarafta Windows için harcanan kaynakları düşünmeden edemiyorum.

Kodların Windows, Mac veya Linux’tan geldiği kimin umurunda ki kodlar işini doğru yapıyorsa.

5. Çok Fazla El İşi gerekiyor

Seçtiğiniz dağıtım ne olursa olsun, elle bir sürü şeyler yapmak zorunda kalıyorsunuz. Diyelim ki Nvidia sürücüsü yüklüyorsunuz. Şimdi X  elle durdumanız gerekiyor ve Xorg.conf dosyasını elle düzenlemeniz gerekiyor ve buna rağmen X hala çalışmıyor.

Bununla birlikte diyelimki başardık X çalıştı,bir sonraki Çekirdek (Kernel) güncellemesinde yaptıklarınızın hala uygun durumda çalışıyor olması gerekiyor.
Windows’u aynı durumda düşünün, sadece yapacağınız  kur.exe çalıştırabilir dosyasına tıklamak, ileri, ileri, kabul ediyorum, ileri, bitir yeniden başlat ve sistem neredeyse çok az bozulan grafik kullanıcı arabirimi karşınızda. Ancak komik olan Windows’ta grafik arabirim gittimi Windows gitti demektir. Linux’ta grafik arabirimi her zaman kurtarabilirsiniz.
Birde güvenlik uygulamaları hakkında hiçbirşey söyleme. Eğer bir uygulamayı “root” yetkileriyle yüklüyorsan ve yükledikten sonra bir çok şeyi elle yapmak zorunda kalıyorsan bu güvenlik değildir. Bu konuda bazıları sizlere sisteminizi yapılandırmak için güç veren bir noktadır, bunu da başka bir işletim sisteminde bulmanız güçtür.

Evet farklı dağıtımlar ve yarım yıla yakın tecrübeler sonucu arkadaşın ulaştığı son nokta yukarıdaki sonuçlar. Elbette benim(Ortanca Samuray) gibi yıllarını vermiş olan biri olarak arkadaşların düşüncelerini paylaşmak (tarafsız olarak dersem yalan olur, bazı eklemelerim olmuştur. ;) ) gerekti. Şimdi Sizlerden Niçin Linux’tan nefret(çok sevdiğinizi biliyorum) ettiğinizi yorum olarak yazmanızı rica ediyorum.

https://www.facebook.com/groups/trlinux/