Masaüstü’nün yeni lideri kim olacak?
Uzun süredir görüşmediğim bir arkadaşımla bir telefon konuşması yaptım. Bu konuşmada yeni popüler olmaya başlayan Android Masaüstü dağıtımlarından bahsettim, aslında başlangıçta bu masaüstleri bana garip geliyordu ancak yaptığımız konuşmadan sonra anladım ki, bir çok kurumsal firma artık Windows üzerine yazılım geliştirmeyi durdurmuş ve Android üzerine yazılım geliştirmeleri başlamış. Hatta arkadaşım kendi çalıştığı firmanın Windows platformu üzerine yapılan bütün geliştirmeleri tamamen rafa kaldırdığı ve yerini Android uygulamalarının aldığını ve çevresindeki diğer bir çok firmalarında benzer kararlar aldığını iletti.
Çin’den Türkiye’ye gelen bir arkadaşım yukarıda resimdeki Lenovo YOGA 2 tablet -1051f aldığını, içinde intel atom işlemci, 2GB ram ve Windwos 8 Çince yüklü olarak geldiğini ve benden sistemini türkçeleştirmemi istedi ancak benim Linux kullandığımı görünce “Bunu bana yükleyebilirmisin” dedi. Bende evet dedim demez olaydım. Microsoft’la yaptığı anlaşma ile ilgili olsa gerek Ubuntu, Arch, Solydxk,Mint ve başka bir dağıtımla bütün araştırmalarıma rağmen bir türlü boot edemedim. UEFI her zaman engel oldu. Biraz daha gurcalamak ve kendi çözümümü bulmak için yeterli sürem olmadığı için yarın kendisine türkçeleştirilimiş bir Windows’la teslim edeceğim. Sözümü tutamadığım için üzgünüm ancak bu tablet 8 saat çalışma süresiyle geleceğin bu cihazlar üzerinde olduğunu net bir şekilde belli etti. Ayrıca Samsung Galaxy View’ın 18″ bir ekrana sahip olması bunun bir belirtisi olsa gerek. Masaüstü savaşlarının hızlı bir şekilde Android lehine devam edecek gibi durmakta. (Vestel, Casper, Beko’ya iyi uykular.)
Android cephesinde, farklı Arm cihazlarda, bunlara telefonlarda dahil, Android güncellemeleri neredeyse yok denecek kadar az. Android stabillik konusunda java tabanlı uygulamalarının çalışması için bu konuda ödün veriyor. Örneğin 4.4.2 olarak gelen bir cihaz ancak 5.0 güncellenebiliyor ve bir güvenlik açığı olduğunda bu cihazlarda önlem almak neredeyse imkansız, demek istediğim son kullanıcı için güvenlik tedbirlerini almak çok zor görünüyor. Intel ile Microsoft bu konuyu çözmüş gibi görünüyor. Özellikle Atom işlemcili cep telefonlarında Windows yüklü gelmesi Intel, Microsoft aşkını net bir şekilde görmek mümkün kılıyor. Bununla birlikte Android şuan için Masaüstü’ne gelmeye hazırlanıyor. Ancak yeni bir rakip şuan yeni bir cep telefonuyla piyasaya girmek üzere. Ubuntu Mobil Sürüm Meizu PRO 5 cep telefonu Mobil Dünya Kongresinde 22-25Şubat’ta ön sipariş almaya başlayacak. Büyük bir ihtimalle Ubuntu KDE mobil’i kullanıyor olacak.
. Meizu PRO 5 Ubuntu Sürüm Özellikleri
- Samsung Exynos 7420 Octa-core işlemci
- 5.7-inch 1920×1080 AMOLED ekran
- Corning Gorilla Glass 3
- LPDDR4 memory technology
Piyasaya girecek yeni rakip tüm GNU-Linux gücünü arkasına alarak piyasaya girecek anlaşılan.Meizu PRO 5’i Nokia N9 Meego’dan sonra keyifle kullanacağım bir telefon olacağını düşünüyorum. Şunu da merak ediyorum, Mozilla FirefoxOS’ta belli cep telefonlarını güncellemenin sıkıntı yarattığı için eski cep telefonları üzerinde güncellemeleri durdurmuştu, Ubuntu bu tecrübeye bakarak neler yapacak, sürekli güncellenecek mi?. Intel-Microsoft’ta karşı Arm-Linux. Artılarıyla eksileriyle Intel-Microsoft ikilisi şuan ki PC yapısını devam ettirme mantığını güdüyor, yani al USB’yi tak format at,sürücüleri kur, uygulamaları kur, güncelle. Ancak Arm-Linux cephesinde durum biraz karışık eğer standardı yakalamazsa biraz durum sıkıntılı olacağa benziyor.
Şuan için bu sistemlerde kullanılan diller Windows platformlarında C++, Android platformunda OpenJava, Ubuntu platformunda ise C ve QT çalışma alanı.
Android’in stabil olduğu konusunda ciddi şüphelerim var, belli bir süre kullanılan Android cihazların yavaşladığı ve uygulamalarda kastığı hepimiz tarafından bilinmekte, Windows’un kendine ait problemleri hala devam etmekte ki bunlar değişmeyecek. Ubuntu ve GNU-Linux camiası için at yarışında söylenen meşhur sözü AYRILDA GEL. diyesim var. :)
Not: Apple ve IOS masaüstü ve benzer yapıda olmasına rağmen fiyat performans olarak burada değindiğim sistemlerden çok uzakta olduğunu düşündüğüm için değinmedim.