İnternet Tamamen Kapatılırsa Ne Olur?

İnternet (uluslararası birbirine bağlı bir ağ), Ağların, Sunucuların ve Son Kullanıcı Makinelerinin Bağlantısıdır.  İletişim Adresleri ve Bağlantı yolları ile gerçekleşir. Cihazları dünya çapında bağlamak için İnternet protokol paketini (TCP/IP) kullanan, birbirine bağlı bilgisayar ağlarının küresel sistemidir. Geniş bir elektronik, kablosuz ve optik ağ teknolojileri dizisiyle birbirine bağlanan, yerelden küresele uzanan özel, kamu, akademik, işletme ve hükümet ağlarından oluşan bir ağlar ağıdır. İnternet, birbirine bağlı hiper metin belgeleri ve World Wide Web (WWW) uygulamaları, elektronik posta, telefon ve dosya paylaşımı gibi çok çeşitli bilgi kaynakları ve hizmetleri taşır.

Dünya çapında interneti kapatmak çok mümkün. Evet, zor ama tüm interneti kapatmak mümkün .

Bir İnternet kapatma anahtarı, tüm İnternet trafiği için tek bir kapatma mekanizmasını etkinleştirmeye yönelik bir karşı önlem kavramıdır.

Bir kapatma anahtarına sahip olmanın ardındaki konsept, interneti veya kullanıcılarını korumak için tek bir yetkilinin İnternet’i kontrol etmesi veya kapatması için tek bir kontrol noktası (yani bir anahtar) oluşturmaya dayanır. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve Nominet Trust gibi gruplar, fikrin şimdiye kadar uygulanmasına yönelik önerileri eleştirdiler.

Akıllı telefonunuzda yeni e-posta, güncelleme veya tweet olmadığını keşfetmek için bir sabah uyandığınızı hayal edin. Ardından, dizüstü bilgisayarınızda bugünün haberlerini aradığınızda, karşınıza yalnızca ‘İnternete bağlı değilsiniz’ yazan bir açılır işaret çıkıyor. Modeminizi sinirli bir şekilde kapatıp tekrar açtıktan sonra hala bağlantı kuramıyorsunuz. Sonra internete giremeyeceğinizi anlarsınız.

Peki, İnternet tamamen kapanırsa ne olur?

  • Müttefik ülkelerde World Wide Web’e gerekli olmayan tüm erişimler askıya alınacaktır.
  • Her şey bozulacak ve aniden ele geçirilecek ve insanlar yaptıkları her şeyi yaparak etrafta koşuşturmak zorunda kalacaklar(Bankacılık işlemleri vb).
  • Tüm internetin geçici olarak başarısız olması birçok korkunç etkiye sahip olacaktır, ancak en azından bireyler ve toplum olarak web’te çalışmak, oynamak ve birbirimizle etkileşim kurmak için nasıl kullandığımızı düşünmemizi sağlayacaktır.
  • İnsanların diğer sınıflardaki işlerini bitirmelerini engelleyecek, sosyal hayatlarını mahvedecek ve arkadaşlarını ve ailelerini başlarına korkunç bir şey geldiği konusunda endişelendirecektir.Alan adı sunucularının (internetin adres defterlerinin) kapatılması, örneğin web sitelerinin yüklenmesini engelleyerek büyük kesintilere neden olacaktır.
  • Ayrıca dünyanın bir tarafını diğerinden ayırarak önemli aksamalara neden olacaktır.
  • Bununla birlikte, en yıkıcı olan uzaydan gelebilir. Bizim yönümüze işaret fişeği gönderen büyük bir güneş fırtınası, uyduları, elektrik şebekelerini ve bilgisayar sistemlerini ortadan kaldırırdı.
  • Bir kesintinin mali etkisi şaşırtıcı derecede büyük olacaktır. Çünkü çok büyük kayıplara neden olacaktır.
  • Bazı durumlarda interneti kısa bir süreliğine kapatmak verimliliği bile artırabilir.
  • Elektrik kesintisi bir günden fazla sürmediği sürece, seyahat de kısa vadede muhtemelen çok fazla etkilenmeyecektir. Uçaklar internet olmadan uçabilir ve trenler ve otobüsler çalışmaya devam eder.
  • Bununla birlikte, daha uzun kesintiler lojistik üzerinde bir etki yaratmaya başlayacaktı. İnternet olmadan, işletmelerin çalışması zor olur.
  • Bununla birlikte, tecrit ve endişe duyguları gibi psikolojik etkiler, insanları psikolojik olarak vuracaktır.
  • Ancak bu duygu geçici olacaktı. İnterneti kaybetmek, insanların yaşamlarındaki önemini fark etmelerini sağlayabilir.

Neden önemli?

Yakın tarihli bir Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporu, gerçek dünyadaki bir saldırı veya doğal afetin bir ülkenin çevrimiçi altyapısına eşzamanlı bir saldırıyla çok daha kötü hale geldiği bir siber saldırı “mükemmel fırtınanın” tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu. . Bununla birlikte, siber saldırıların kendi başlarına sistemin çökmesine neden olma ihtimalinin düşük olduğunu, sadece bireysel web sitelerinin olduğunu da belirtti.

O halde, kendi ülkelerinde internete müdahale etme – hatta tamamen kapatma – gücüne sahip olanlar sadece hükümetlerdir.

Bazı hükümetler, ülkelerinde interneti etkin bir şekilde kapatabilecek “kapatma anahtarlarına” da sahiptir. Mısır, 2011’deki Arap Baharı ayaklanması sırasında protestocuların faaliyetlerini koordine etmelerini zorlaştırmak için bunu yaptı.  İran da protestolar sırasında internet bağlantısını kesti. Türkiye’de Gezi Olaylarında internetin kesildiği iddia edilsede o dönemde dahi internet çalışmaya devam etmiştir. Çin’in kendine ait bir kapatma anahtarı olduğu söyleniyor. Ve Amerikalı senatörler, ülkeyi siber saldırılara karşı korumanın bir yolu olarak ABD’de bir tane oluşturmayı önerdiler. Rusya olası bir savaş durumunda ülke içi ağ yapılandırmasına gitti ve bunun testlerini başarı ile tamamladı. Türkiye’de böyle bir durumla karşılaştığında bir B planı var mı? 15 Temmuz 2016’da darbe kalkışmasında halk interneti kullanarak organize olup direnişe geçmişti. Peki internet çıkışları yurt dışından kapatılsaydı ve haberleşme dursaydı, ülke içi ağ varlığını sürdürebilecekmiydi? İnsan düşünmek bile istemiyor. İzmir depreminde yine internet sayesinde canlar kurtuldu. 17 Ağustos depreminde ise ülkenin bütün bağlantısı kopmuştu, telefonlar dahi çalışmıyordu.Hayatımıza bu kadar çok giren ve hayatımızı kolaylaştıran ağın kablolu dahi olsa devam etmesi kaçınılmazdır.

 

 

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et