Eylül 12, 2024

Özgürlük İçin

Açık kaynaklı yazılım nasıl yazılır?

15 min read
Bir proje açık kaynak olduğunda, bu herkesin projenizi herhangi bir amaç için kullanmakta, incelemekte, değiştirmekte ve dağıtmakta özgür olduğu anlamına gelir .  Bu aşama açık kaynak lisanslarından birinin kullanılması gerekli izinleri belirleyecektir. Ülkemizde Amatör Açık Kaynak geliştiricilerinin yaptığı hatalardan biri yazıdığı uygulamanın lisansını belirtmemesi ve kodlarını yayınlamamasıdır. Yayınlanan kodlar başka bir açık kaynak projeden alındı ise bu mutlaka belirtilmelidir. Eğer kodlar başka bir açık kaynak projeden alındıysa ilgili projenin lisansı geliştiriciyi hukuksal acıdan bağlar.Aşağıda lisanslar ve açıklamaları paylaşılmıştır. Her Açık Kaynak ücretsiz midir? Hayır, ancak genellikle ücretsiz olma eğilimindedir. Açık Kaynak ve Özgür yazılım aynı şey midir? Açık Kaynak Mülkiyet ve patent içerebilir ve bir firmanın ve belirli bir lisansla kısıtlı kullanıma ait olabilir. Özgür Yazılım ise hiçbir kısıtlama ile sınırlı değildir, herhangi bir mülkiyet ve patent hakkı barındırmaz bununla ilgili lisanslama aşağıda belirtilmiştir.  

Kendi açık kaynak projemi başlatmalı mıyım?

Neden açık kaynaklı bir proje oluşturmalısınız?

Şirketinizin açık kaynaklı bir projeye başlaması için birçok neden var. Daha hızlı yenilik yapmayı, daha hızlı pazara sunma süresini elde etmeyi, yeni fikirler toplamayı, birlikte çalışabilirliği veya fiili standartları sağlamayı, yetenekli geliştiricileri işe almayı ve daha iyi kod ve daha iyi ürünler üretmek için çeşitli bakış açıları ve katkılar toplamayı hedefleyebilirsiniz.
Kısa cevap evet, çünkü sonuç ne olursa olsun, kendi projenizi başlatmak, açık kaynağın nasıl çalıştığını öğrenmenin harika bir yoludur. Daha önce hiç açık kaynaklı bir proje yapmadıysanız, insanların ne söyleyeceği veya herhangi birinin fark edip etmeyeceği konusunda gergin olabilirsiniz. Bu size benziyorsa, yalnız değilsiniz! Açık kaynak çalışması, ister yazı ister resim olsun, diğer tüm yaratıcı faaliyetler gibidir. Çalışmanızı dünyayla paylaşmak korkutucu gelebilir, ancak daha iyi olmanın tek yolu pratik yapmaktır – izleyiciniz olmasa bile. Henüz ikna olmadıysanız, hedeflerinizin ne olabileceğini düşünmek için bir dakikanızı ayırın.

Projeleri başlatmak veya mevcut projeleri topluluğa açık kaynak olarak sunmak, verme ve alma duygusunu güçlendirir, bu da bir şirketin açık kaynakta itibarını daha da artırabilir ve şirketi açık kaynak geliştiricileri için daha çekici ve açık kaynak projelerinde daha etkili hale getirebilir. Kod tabanınızı tartışma için bir başlangıç ​​noktası olarak almak, ortaklar, satıcılar ve kullanıcılardan oluşan harici bir eko sistemle bağlantı kurmaya çalışırken başka avantajlar da sağlayabilir.

Ne hakkında yazmalısın?

Bir konu bulmanıza yardımcı olacak bazı istemler şunlardır:
  • Son zamanlarda öğrendiğin bir şey nedir? Nasıl öğrendiğinizi, ne öğrendiğinizi veya sizi neyin şaşırttığını yazın.
  • Size sıkça sorulan sorular nelerdir? Cevabı yazın.
  • Yakın zamanda bir nasıl yapılır makalesi aradınız ve en iyi arama sonuçlarından hiçbirinden memnun kalmadınız mı? Aradığınız makaleyi yazın.
  • Bir konferansa veya çalıştaya katıldınız mı? Öğrendiklerinizin olay sonrası bir özetini yazın.
  • Yeni bir araç kullanmaya mı başladınız? Nasıl yapılır veya başlangıç ​​kılavuzu yazın.
Projenizde README.md (OKUBENİ) dosyası önemlidir. Bu dosya projenizin kullanma kılavuzu ve ne işe yaradığını anlattığı önemli bir belgedir. README dosyası sadece projenizi nasıl kullanacağınızı değil, aynı zamanda projenizin amacını da açıklar. Bir README (OKUBENİ) dosyasını nasıl düzgün yazacağınızı bilmiyorsanız, bilinen diğer açık kaynaklı projelere bakabilir veya bir şablon kullanabilirsiniz . Lisans, başkalarının projenin kaynak kodunu kullanmasını, kopyalamasını ve değiştirmesini garanti eder. Bu dosyayı açık kaynak projenizle birlikte her bir havuza eklemeniz gerekir. MIT ve Apache 2.0 GPLv3, açık kaynak projeleri için en popüler lisanslardır. Ne seçeceğinizden emin değilseniz, bu uygun hizmeti kullanabilirsiniz . CONTRIBUTING dosyası, diğer geliştiricilerin projeye katkıda bulunmasına yardımcı olacaktır. Projenin ilk adımlarında bu dosyaya çok dikkat etmek gerekli değildir. Başka bir projeden önceden hazırlanmış şablonu kullanabilirsiniz. Değişiklik günlüğü, her sürüm için desteklenen, kronolojik olarak sıralanmış önemli değişikliklerin bir listesini içerir. KATKIDAKİ dosyada olduğu gibi, buna erken bir aşamada özellikle dikkat edilmesini önermiyorum.

Sürüm oluşturma

Kullanıcılar ve katkıda bulunanlar için önemli değişiklikleri izlemek için anlamsal bir sürüm vardır . Sürüm numarası sayılar içerir ve aşağıdaki XYZ modeline uygundur
  • A ana sürüm
  • B küçük sürüm
  • C yama sürümü
Örneğin Anadolu Panteri 11.2.3(11 Ana sürüm, 2 küçük sürüm, 3 yama sürümü) İlgili sürümü kendi web sitesinizde ve küresel olarak kullanılan Açık Kaynak Kod barında sitelerinde yayınlayabilirsiniz. Benim en çok kulladığım siteler Gitlab ve Sourceforge’tur.  Genel olarak Bu siteler;

1. GitLab

GitLab, kullanıcı destekli tasarımı yüzde 99,69 çalışma süresinin daha yüksek kullanılabilirliğini garanti eden Github için ücretsiz ve açık kaynaklı bir alternatiftir. Şimdi UPTIME’ın neden önemli olduğunu sorgulayabilirsiniz ve cevap, GitLab tarafından sunulan bu kadar yüksek çalışma süresinin, birçok işletmenin daha yüksek kesinti süresi nedeniyle karşılaştığı maliyet ve sonuçların herhangi bir itiraz olmadan olumlu bir şekilde değiştirilebilmesini sağladığıdır. Ayrıca, bu muhteşem GITHUB-ALTERNATİF, güvenli, güvenilir, hızlı ve aynı zamanda aktiftir ve 20.000’den fazla kullanıcısına istedikleri zaman istedikleri yerde destek sunarken!! Devam eden web geliştirme projelerini yöneten verileri ve diğer hizmetleri kaybettiklerinde kafalarının karışmasına izin vermeyerek birçok geliştiriciye ve diğer yazılım adaylarına yardımcı olan bu araçtan başka ne beklenebilir?

2. Bitbucket

Bitbucket, Atlassian tarafından özel olarak tasarlanan Github’ın bir başka yüksek performanslı alternatifidir. Bu değiştirme, bir veya daha fazla proje yönetimi uzmanı ekibinin yalnızca projelerinin yaşam döngüsünü iyi planlamasına değil, aynı zamanda dağıtımlar hakkında endişelenmeden kod depolarında yetkili bir şekilde işbirliği yapmasına izin verir. Çok fazla değişiklik yapmadan kaliteli yazılım geliştirmeyi planladığınız zamanlarda Bitbucket’in yardımcı olup olmadığını merak ediyorsunuz!! Evet, güvenli iş akışları ve Sürekli Entegrasyon/Sürekli Dağıtım yetenekleriyle, kodlar yalnızca sık sık değil, aynı zamanda güvenilir bir şekilde yürütülebilir ve incelenebilir. Yapmanız gereken tek şey, GITHUB’ın ana depolarını (eğer kullanıyorsanız) yerine (yani

3. GitBucket

Kaynak kodunu barındırmanın yazılım geliştirme sürecinin kaçınılmaz bir parçası olduğu gerçeğini not etmek yeni değil mi? Github, yazılım geliştirme projelerinizin birçoğunun kod havuzlarının bir koleksiyonunu barındırır, ancak çoğu zaman, projelerinizin herhangi birinin talep ettiği esnekliği karşılayamaz. Orada alternatifi GitBucket, sizin veya diğer geliştiricilerin proje kodlarını daha az geliştirme zorluğuyla yönetmesine olanak tanıyan daha yüksek bir ölçekte genişletilebilirliğini sunar. Ayrıca, GitBucket tarafından anında sunulan PULL REQUESTS, REPOSITORY VIEWER (Windows Gezgini’ne çok benzer ancak havuzun içeriğini belirli bir revizyonda görüntüler), sorun izleyici, potansiyel olarak temel özelliklerini ortaya çıkaran bir eklenti sistemi, belgeler gibi başka temel özellikler de vardır. , & wiki.

4. AWS CodeCommit

AWS CodeCommit, herhangi bir yazılım projenizin ÖZEL KOD HAVUZLARINI iyi bir şekilde barındırır. Birçok kuruluşun, aktarım sırasında şifrelenmiş mevcut kod depolarıyla güvenli bir şekilde işbirliği yapmayı taahhüt ettikleri zamanlarda GitHub üzerinden bu sürüm kontrol hizmetini kullanmayı tercih etmelerinin nedenlerinden biri budur. Ayrıca bu boyutsuz olması, GitHub’ın depo kaynak dosyalarına kolay erişim ve AWS CLI, AWS SDK’lar ve AWS Management Console ile entegrasyon alternatif özelliklerini sınırlar. Ayrıca, HTTPS/SSH aracılığıyla dosyaları içeri ve dışarı aktarırken çok yardımcı olur (SSH, sistem yöneticilerinin özellikle güvenli olmayan bir ağda bile ağ hizmetlerine erişmesine yardımcı olan güvenli bir kriptografik ağ protokolüdür). Kolay anlaşılır kodlardan güvenilir ikili dosyalara kadar her şeyi depolamak için bu GÜVENLİ GITHUB’UN ALTERNATİFİNİ seçmeniz için sizi ikna etmek için başka ne gerekiyor?

5. Sourceforge

Sourceforge – bu güçlü dağıtım platformu, Allura veya Apache’de barındırılan birçok farklı yazılım geliştirme projesine desteğini dünyayla paylaştığı için Github’un alternatifi olarak biliniyor. Şaşırtıcı bir şekilde, projenizin çeşitli modüllerinin geliştirilmiş performansları ve dolayısıyla sonuçların daha az maliyetle anında teslimi için projeleri GitHub’dan bu dağıtım platformuna da aktarabilirsiniz. Bu güçlü Github alternatifinin derinliğini ölçmeye meraklı!! Ardından, tarayıcı tabanlı kod tarama (projenizin verilerini korumak için), entegre sorun izleme (sorun listelerinizi korumanıza ve yönetmenize yardımcı olur) ve içeriği oluşturmak için dünya çapında kapsamlı bir şekilde erişilebilir bir AYNA AĞI gibi parmaklarınıza güvenebilirsiniz. projenizin farklı coğrafi bölgelerde çevrimiçi olarak mevcut Bütün bunlarla,

6. Google Cloud Source Repositories

Bu, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir bulut tabanlı depo aracıdır ve sınırsız özel Git depolarıyla donatılmış Github’a en iyi alternatiflerden biri olarak kabul edilir (hepsi parmaklarınızın ucunda ücretsizdir). Bilerek veya bilmeyerek, bu Git depoları, posta listelerinizi korumanıza ve yerleşik güçlü kod arama yetenekleriyle projenizin kodunu geliştirmenize, yönetmenize olanak tanır. Kişisel olarak araç, yazılım projenizin geliştirme süreci sırasında entegrasyon veya yanlış iletişim ile ilgili sorunları yakalayarak Github kullanıcılarını hizmetlerine doğru cezbetme gücüne sahiptir. Ancak burada ortaya çıkan soru şudur: Nasıl? Yerleşik CI uygulaması sayesinde, depo aracı bu tür sorunları iyi bir şekilde yakalayabilir ve bu sayede dünya çapında bağlantılı kullanıcıları arasında iyi bir geçmişe sahip olur.

7. Phabricator

Phabricator – Github ALTERNATİFİ YÜKSEK ÖLÇEKLENDİRİLEBİLİR KOD BARINDIRMA ALTERNATİFİ, yazılım projelerini uygun belgelerle hızlı bir şekilde işbirliği yapmanıza ve tamamlamanıza yardımcı olmak için size seçici olarak karıştırılmış bir dizi aracı güçlü bir şekilde sunabilir. Gerçekten de, bu platformlar arası yazılım, KOD İNCELEME, HATA İZLEME, PROJE YÖNETİMİ ve ihtiyaç duyabileceğiniz çok daha fazlasıyla iyi çalışır. Geliştirme projelerinizden herhangi birinin iş akışlarını basitleştirmenize yardımcı olmak için koşullu destek satın alma ihtiyacı hissettiğiniz zamanlarda, bu araç, desteğin avantajlarını şu anda kullanmakta olduğunuz herhangi bir donanım sürümünde barındırmanıza olanak tanır. Tüm bu faydalar, “Github yerine kendimi nasıl Phabricator’a adayabilirim?” diye düşündürmüş olmalı.

8. Gitea

Gitea, Github’un KENDİNDEN BARINDIRILMIŞ BİR ALTERNATİFİ ve birçok küçük işletmenin günlük gereksinimlerini bu ağrısız ve kurulumu kolay GIT + bir fincan TEA(ÇAY) = Gittea ile karşılayabilmesinin nedenlerinden biridir. Go (güvenilir şekilde derlenmiş bir dil) ile yazılmış ve Massachusetts Institute of Technology’nin lisansı altında yayınlanan bu Git hizmetini Linux, Windows veya macOS üzerinde çok düşük bellek gereksinimleriyle akıcı bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Kasıtlı olarak kendinize bu hizmeti diğer proje yönetimi araçlarıyla entegre edip edemeyeceğimi sorun!! Evet, bu tür entegrasyonları muhtemelen Docker (CONTAINERIZATION SYSTEM’in tutarlı bir temelde bulunduğu bir araç) ve Vagrant (SANAL MAKİNE ORTAMLARINI tek bir iş akışı içinde oluşturan, yöneten bir araç) ile yapabilirsiniz. Ve kim bilir,

9. Apache Allura

Apache Allura, uğraştığınız tekli veya çoklu projelerin kaynak kod havuzlarını, tartışma isteklerini ve hata raporlarını mantıklı bir şekilde yönetebileceğiniz Github OSS’ye bir alternatiftir. Ayrıca platform takılabilir, genişletilebilir ve esnektir ve herhangi bir yazım hatası olmadan kodun kolay uygulanması için SEMANTICS, PROLOG gibi sözdizimlerini vurgular. Bu açık kaynaklı platform aracılığıyla FORUMLAR veya ÇEVRİMİÇİ TARTIŞMA panoları olarak yayınlanan zincirleme tartışmalara abone olup olamayacağınızı düşünüyorsunuz!! Evet, Github’ın bu bilinen alternatifi, belirli bir dizi bilgili kullanıcının sorgularınızı dinlediği ve e-posta yoluyla yanıtladığı FORUMS’a (birçok geliştirme projenizin iletişim merkezleri) girmenize olanak tanır. Tek yapmanız gereken, çatallarla ilgili Apache Allura örneklerini kullanarak sorularınızı paylaşmak,

10. Launchpad

Launchpad, binlerce kişi tarafından kod işbirliği ve proje yönetimi için kullanılan Github’ın ÜCRETSİZ/ÜCRETLİ sürümlerine ücretsiz bir alternatiftir. CANONICAL (bu, Linux üreticilerinin çalıştığı İngiltere merkezli bir şirkettir) tarafından şekillendirilen bu hata izleme işbirliği platformu, Rusça, Fransızca ve İngilizce gibi çeşitli dillerdeki geliştiriciler, proje yöneticileri topluluğu ile iletişim kurabileceğiniz çevirileri güçlendirir. Bu çeviriler KOD İNCELEMELERİ ve LİSTE E-POSTALARINA yardımcı olmayacak mı? Elbette, artık kaynak kodunu manuel olarak analiz eden bir ekibe veya herhangi bir üyesine listeleme kriterlerinize göre toplu e-postalar gönderebilirsiniz veya hataları çözmek ve böylece kod kalitesini artırmak için bazı otomatik hata ayıklama araçları aracılığıyla. Sonuç olarak, bu alternatif, geliştirme projelerinizin tüm sorguları için başlı başına TAM bir ÇÖZÜM’dür. 11. Github Açık Kaynak Lisansları: En yaygın lisanslar arasında daha basit bir karşılaştırma için bkz. ücretsiz yazılım lisansı karşılaştırması . Aşağıdaki tablo, her lisansın çeşitli özelliklerini karşılaştırır ve yedi konu veya kategoriye dayalı olarak her bir lisansın hüküm ve koşullarına ilişkin genel bir kılavuzdur. Avrupa Komisyonlarının Joinup Licensing Assistant [10] gibi yeni araçları , SPDX tanımlayıcılarına ve tam metinlerine erişim ile 40’tan fazla konu veya kategoriye dayalı lisans seçimini ve karşılaştırmasını mümkün kılar. Aşağıdaki tablo, aşağıdaki konulara ilişkin izinleri ve sınırlamaları listeler:
  • Bağlantı – lisanslı kodun farklı bir lisans altında lisanslanmış kodla bağlanması (örneğin kod bir kitaplık olarak sağlandığında )
  • Dağıtım – kodun üçüncü taraflara dağıtımı
  • Değişiklik – kodun bir lisans sahibi tarafından değiştirilmesi
  • Patent hibesi – lisans sahiplerinin katkılarıyla ilgili olarak kod katkıda bulunanlar tarafından yapılan patent taleplerinden korunması ve katkıda bulunanların lisans sahipleri tarafından yapılan patent taleplerinden korunması
  • Özel kullanım – kodda yapılan değişikliğin toplulukla paylaşılıp paylaşılmayacağı veya özel olarak kullanılıp kullanılamayacağı (örneğin bir şirket tarafından dahili kullanım)
  • Alt lisanslama – değiştirilen kodun farklı bir lisans (örneğin bir telif hakkı ) altında lisanslanıp lisanslanamayacağı veya sağlandığı aynı lisansa sahip olması gerekip gerekmediği
  • TM hibesi – lisanslı kodla veya katkıda bulunanlarla ilişkili ticari markaların bir lisans sahibi tarafından kullanımı
Bu tabloda ” müsaade edici “, yazılımın nasıl kullanılabileceği, değiştirilebileceği ve yeniden dağıtılabileceği konusunda, genellikle bir garanti reddi de dahil olmak üzere, minimum kısıtlamalara sahip olduğu anlamına gelir. ” Copyleft “, yazılımın kaynak kodunun kamuya açık hale getirilmesini ve lisanstaki tüm hükümlerin türev çalışmalarda korunmasını gerektirdiği anlamına gelir.
Lisans Yazar En son sürüm Yayın tarihi bağlantı Dağıtım değişiklik patent hibesi Özel kullanım alt lisans ÇB hibesi
Akademik Ücretsiz Lisans [11] Lawrence E. Rosen 3.0 2002 izin veren izin veren izin veren Evet Evet izin veren Numara
Affero Genel Kamu Lisansı Affero Inc 2.0 2007 Copyleft [12] GNU AGPL hariç Copyleft [12] Copyleft [12] ? evet [12] ? ?
Apache Lisansı Apache Yazılım Vakfı 2.0 2004 izin veren [13] izin veren [13] izin veren [13] evet [13] evet [13] izin veren [13] Hayır [13]
Apple Kamu Kaynak Lisansı elma bilgisayar 2.0 6 Ağustos 2003 izin veren ? Sınırlı ? ? ? ?
Artistic License Larry Duvarı 2.0 2000 kısıtlamalar ile kısıtlamalar ile kısıtlamalar ile Numara izin veren kısıtlamalar ile Numara
Beerware Poul-Henning Kampı 42 1987 izin veren izin veren izin veren Numara izin veren izin veren Numara
BSD Lisansı Kaliforniya Üniversitesi Regents 3.0 ? izin veren [14] izin veren [14] izin veren [14] manuel olarak [14] evet [14] izin veren [14] manuel olarak [14]
Boost Software License ? 1.0 17 Ağustos 2003 izin veren ? izin veren ? ? ? ?
Creative Commons Sıfır Genel yaratıcı 1.0 2009 Kamu Malı [15] [16] Kamu malı Kamu malı Numara Kamu malı Kamu malı Numara
CC TARAFINDAN Genel yaratıcı 4.0 2002 İzinli [17] izin veren izin veren Numara Evet izin veren Numara
CC BY-SA Genel yaratıcı 4.0 2002 Copyleft [17] Copyleft Copyleft Numara Evet Copyleft [18] Numara
CeCILL CEA / CNRS / INRIA 2.1 21 Haziran 2013 izin veren izin veren izin veren Numara izin veren kısıtlamalar ile Numara
Common Development and Distribution License Güneş Mikrosistemleri 1.0 1 Aralık 2004 izin veren ? Sınırlı ? ? ? ?
Ortak Kamu Lisansı IBM 1.0 Mayıs 2001 izin veren ? Copyleft ? ? ? ?
Cryptix Genel Lisansı Cryptix Vakfı Yok 1995 izin veren izin veren izin veren manuel olarak Evet ? manuel olarak
Eclipse Kamu Lisansı Eclipse Vakfı 2.0 24 Ağustos 2017 izin veren [19] Copylefted [19] [20] Copyleft [19] evet [19] evet [19] Copyleft [19] Hayır [19]
Educational Community License Indiana Üniversitesi [21] 1.0 2007 izin veren ? izin veren ? ? ? ?
Avrupa Birliği Kamu Lisansı Avrupa Komisyonu 1.2 Mayıs 2017 AB yasalarına göre izin verici (Gerekçeler 10 ve 15 Direktif 2009/24/EC) Açık bir uyumluluk listesiyle Copylefted [22] Açık bir uyumluluk listesiyle Copylefted [22] evet [23] evet [23] Açık bir uyumluluk listesiyle Copylefted [22] Hayır [23]
ÜcretsizBSD FreeBSD projesi Yok Nisan 1999 izin veren [24] izin veren [24] izin veren [24] Manuel olarak [24] izin veren [24] izin veren [24] Manuel olarak [24]
GNU Affero Genel Kamu Lisansı Özgür Yazılım Vakfı 3.0 2007 Yalnızca GNU GPLv3 [25] Copyleft [26] Copyleft [26] evet [27] Ağ kullanımı yok [27] Copyleft [26] evet [27]
GNU Genel Kamu Lisansı Özgür Yazılım Vakfı 3.0 Haziran 2007 Yalnızca GPLv3 uyumlu [28] [29] Copyleft [26] Copyleft [26] Evet [30] Evet [30] Copyleft [26] Evet [30]
GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı Özgür Yazılım Vakfı 3.0 Haziran 2007 Kısıtlamalı [31] Copyleft [26] Copyleft [26] evet [32] Evet Copyleft [26] evet [32]
IBM Kamu Lisansı IBM 1.0 Ağustos 1999 Copyleft ? Copyleft ? ? ? ?
ISC lisansı İnternet Sistemleri Konsorsiyumu Yok Haziran 2003 izin veren izin veren izin veren manuel olarak izin veren izin veren manuel olarak
LaTeX Projesi Kamu Lisansı LaTeX projesi 1.3c ? izin veren ? izin veren ? ? ? ?
Microsoft Kamu Lisansı Microsoft Yok ? Copyleft Copyleft Copyleft Numara izin veren ? Numara
MIT lisansı / X11 lisansı MİT Yok 1988 izin veren [33] izin veren [33] izin veren [33] Manuel olarak [33] evet [33] izin veren [33] Manuel olarak [33]
Mozilla Kamu Lisansı Mozilla Vakfı 2.0 3 Ocak 2012 izin veren [34] Copyleft [34] Copyleft [34] evet [34] evet [34] Copyleft [34] Hayır [34]
Netscape Kamu Lisansı Netscape 1.1 ? Sınırlı ? Sınırlı ? ? ? ?
Açık Yazılım Lisansı [11] Lawrence Rosen 3.0 2005 izin veren Copyleft Copyleft Evet Evet Copyleft ?
OpenSSL lisansı OpenSSL Projesi Yok ? izin veren ? izin veren ? ? ? ?
PHP Lisansı [35] PHP Grubu 3.01 2019 kısıtlamalar ile kısıtlamalar ile kısıtlamalar ile Evet Evet kısıtlamalar ile manuel olarak
Python Yazılım Vakfı Lisansı Python Yazılım Vakfı 3.9.1 2020-10-05 izin veren izin veren izin veren Evet izin veren izin veren Numara
Q Kamu Lisansı Trol teknolojisi ? ? Sınırlı ? Sınırlı ? ? ? ?
Sleepycat Lisansı Sleepycat Yazılımı Yok 1996 izin veren kısıtlamalar ile izin veren Numara Evet Numara Numara
lisanssız unlicense.org 1 Aralık 2010 İzinli/Kamu malı İzinli/Kamu malı İzinli/Kamu malı ? İzinli/Kamu malı İzinli/Kamu malı ?
W3C Yazılım Bildirimi ve Lisansı W3C 20021231 31 Aralık 2002 izin veren ? izin veren ? ? ? ?
Kamu Lisansı İçin İstediğini Yap (WTFPL) Banlu Kemiyatorn, Sam Hocevar 2 Aralık 2004 İzinli/Kamu malı İzinli/Kamu malı İzinli/Kamu malı Numara Evet Evet Numara
XCore Açık Kaynak Lisansı ayrıca “Donanım Lisans Sözleşmesini” ayırır XMOS ? Şubat 2011 izin veren izin veren izin veren manuel olarak Evet izin veren ?
XFree86 1.1 Lisansı XFree86 Projesi, Inc ? ? izin veren ? izin veren ? ? ? ?
zlib/libpng lisansı Jean-Loup Gailly ve Mark Adler ? ? izin veren ? izin veren ? ? ? ?
  Kaynaklar : opensource.com geeksforgeeks.org  vikipedya Linuxfoundation opensource.guide freecodecamp github

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin