Fet Ders Dağıtım Temel Kullanım Klavuzu

Zaman çizelgesi karmaşık ve zorlu bir görevdir, çünkü günün veya gecenin sinir bozucu saatlerini sonsuza kadar yerde dikdörtgen kağıt parçalarını karıştırarak geçirenlerin takdir edeceği gibi. FET, bu zahmetli görevi çok daha kolaylaştırır ve en önemlisi , çok geç olmadan ve öğretmenleriniz veya öğrencileriniz zor yolu öğrenmeden “çatışmaları” işaretler!

 

Mutlaka ustalaşması gereken karmaşık bir programdır (ama o zaman yürümeyi veya bisiklete binmeyi öğrenmek de öyledir). FET, gereken çabaya değer olduğunu kanıtlayacaktır. İşte başlamanıza yardımcı olacak bazı temel talimatların gözden geçirilmiş bir taslağıdır. 

İlk olarak Settings menüsünden  Language tıklayın .

 

Ekran 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Açılan Menüden Türkçe’yi seçin.

Ekran 2

 

 

 

 

 

 

Uygulama Türkçe olarak düzenlenecektir.

Ekran 3

Kullanıma başlayalım. Verileri girin.

1.Öncelikle bir miktar veri girmeniz gerekiyor bu yüzden Veri ‘ye tıklayın. Bir açılır menü açılır (Ekran4)

Ekran 4

2.“Kurum bilgileri” ni seçin ve istenirse bu kısa ayrıntıları tamamlayın.

3.Ardından “Günler ve saatler” i ve ardından “Haftalık günler” i seçin (Ekran 5a ve 5b’ye bakın)

Ekran 5a
Ekran 5b

 

4.Varsayılan olarak beş gün seçilir; bunu, pencerenin üst tarafındaki sayıyı ayarlayarak değiştirebilirsiniz. Hazır olduğunuzda Tamam’ı tıklayın.

5.Ardından “Günlük saat (periyot)” üzerine tıklayın. Ekran 4a’da olduğu gibi varsayılan olarak 12’nin seçili olduğunu göreceksiniz, ancak üstteki sayıyı tekrar ayarlayarak bunu değiştirebilirsiniz. Tamamlandığında Tamam’a tıklayın bu saatler oluşturduğunuz çizelgelerde yazdırılacaktır. (Okul zaman çizelgem için, aşağıdaki Ekran 6b’de gösterildiği gibi saatleri yazdım çünkü bu durumuma uygun.):

Ekran 6a

 

Zaman tablosunu kendimize göre düzenleyelim.(Ekran 6b) Tam gün ve yarım saatlik dersler olarak düzenlenmesi aşağıdaki gibidir.

Ekran 6b

 

7.”Konular” ı tıklayın. Adı yazın ve “Ekle” yi tıklayın. Konularınızın birkaçını veya tamamını ekleyene kadar tekrarlayın.

Kapatmadan önce, “Alfabetik olarak sıralayın”. Deneklerimin ekran görüntüsüne bakın (Ekran 7a- 7b):

Ekran 7a

 

Ekran 7b

8.Daha sonra “Öğretmenler” e tıklayın ve sadece birkaç isim ekleyin;gerisini daha sonra ekleyebilirsiniz.Tamam’ı tıklayın. Bittiğinde kapatın.

Ekran 8

Ekran 8a

Verdiği dersler düğmesine tıklayaraka Öğretmenlere Ders ataması ve Saatleri girin, ilgili dersi çift tıklayarak Seçili kısmına geçirin.

Ekran 8b

İlgili öğretmen tıklanarak öğretmenin gireceği ders saatini ekleyin

Ekran 8c

9.Şimdi “Öğrenciler” e tıklayın. Devam etmek için en az bir yıl eklemelisiniz . “2009 – 2010” yılını aradım ve öğrenci sayısını 300 yaptım, aşağıdaki Ekran 6’ya bakın. Yılı eklemeyi tamamlamak için “Ekle” yi tıklayın. Bittiğinde “Kapat”. Gerekirse bir yılı vurgulayabilir ve değiştirebilir veya kaldırabilirsiniz.

Ekran9

10.Daha sonra Öğrenciler / “Gruplar” ı tıklayın. Yeni bir pencere açılır. Yılı vurgulayın ve ardından “Grup ekle” yi tıklayın.

Ekran10a

Gruplarım yetenek gruplarıdır; E0 (Giriş 0) yeni başlayanlar ve L2 (seviye 2) çok ileri düzey öğrencilerdir. Ancak örneğin bir İlkokulda gruplar 6 yaşında , 7 yaşında , 8 yaşında vb. Olabilir (Birkaç grup ekledikten sonra aşağıya bakın – Ekran 10b):

Ekran10b

11.Bu sefer Öğrenciler / “Alt gruplar” ı tıklayın. 9A grubum, aşağıda görebileceğiniz gibi, dört öğretim grubuna veya sınıfa ayrılmış 36 öğrenci içeriyor, (Ekran 11)(36 öğrenci içeren), 9A, 9B ve 10A olarak adlandırdığım dört ana alt grup. Bir İlkokulda 6 yaşındakiler sadece iki öğretim grubu veya sınıfa ayrılabilir; aynı şekilde 7 yaşındakiler vb. Terminoloji yıllar, gruplar, alt gruplar sizin durumunuza göre farklı olabilir; Grup numaralarınız küçükse “alt gruplar” ı bile kullanmayabilirsiniz. Ancak kavramlar evrenseldir ve bunları kendi durumunuza uygulamanız gerekir.

12.Sırayla her grubu vurgulayın , “Alt grup ekle” ye tıklayın, ona bir isim verin ve isterseniz öğrenci sayısını yazın. “Ekle” yi tıklayarak bitirin. Birkaç alt grup (veya sınıf) ekleyene kadar işlemi tekrarlayın. Alt gruplarımı alfabetik olarak sıraladım (çok kullanışlı bir düğme!):

13.Girilmesi gereken son temel veri “Odalar” dır. Buna tıklayın, oda adını, tipini (örn. “Spor”) ve kapasiteyi yazın, “Ekle” ye tıklayın ve ardından birkaç oda daha eklemek için işlemi tekrarlayın. Bitirmek için “Kapat”. Bina tanımını yaptıktan sonra, Sınıf Tanımlamalarını yapalım (Ekran  13)

 

 

VERİLERİ BİRLEŞTİRİN

 

Artık üzerinde çalışacak bazı temel verilerimiz olduğuna göre, FET terminolojisinde dersler veya “Aktiviteler” oluşturmaya başlayabiliriz.

Aktiviteler üzerine tıklayın , ardından açılan yeni pencerede Ekle üzerine tıklayın ; ekranınız şimdi aşağıdaki Ekran 19’a benzer görünecektir:

Derslere tıklayarak  Sınıf atamalarını ilgili öğretmenlere atayalım.

Ekran 14
Ekran15

 

  1. a. Bir öğretmene (veya o ders için odada gerekiyorsa birden fazla öğretmene) çift tıklayın. Öğretmen (ler) büyük “Seçilmiş” kutusunda görünecektir (David’in yukarıda yaptığı gibi).
  1. Açılır listeden bir konu seçin.(SeçtimOkuma yukarıda).
  2. “Öğrenciler” den bir grubu veya alt grubu çift tıklayın (önce “Alt grupları göster” seçeneğini işaretlemeniz gerekebilir).”Seçili” kutusunda görünürler (yukarıda 9A seçili)

 Son olarak pencerenin sağ alt kısmındaki “Ekle” yi tıklayın. Seçilen kutularda çift tıklayarak bir öğretmenin veya öğrencilerin seçimini kaldırabilirsiniz

  1. Kuruluşunuz için gereken şekilde birkaç ders veya “Aktiviteler” oluşturmak için yukarıdaki 2’deki ac adımlarını tekrarlayın. Son olarak “Kapat” ı tıklayın.

Yukarıdaki süreç tekrarlayıcıdır. Haftada birkaç kez tekrarlanacak aynı dersleriniz varsa, örneğin günlük İngilizce periyodu (iyi bir önlem için iki günde iki katına çıkın!)

a)Ekran 9 ile başlayın. Sağ tarafta, 1’den 5’e kadar numaralandırılmış sekmelerin üzerinde, ‘Haftada …. aktivitelere bölün’ seçeneğini seçebilirsiniz. Bu örnek için 5 yap.

b)Biraz aşağı inin ve ‘Her aktivite çifti arasındaki gün cinsinden gerekli minimum mesafeyi’ 1 olarak bırakın .

c)Şimdi biraz aşağı inin ve ‘Süre’yi 2 olarak değiştirin.

d)Numaralı sekmelere gidin. 1’e tıklayın; “çift uzunluklu” bir ders oluşturdunuz.

e)Sonraki sekme 2’ye tıklayın ve başka bir ‘çift uzunluklu’ ders oluşturun. (Sürenin tekrar 2 olarak değiştirilmesi gerekecek)

f)Bu, bir hafta için yeterli çift uzunlukta ders. Sonraki üç ders için süre 1’de bırakılabilir.

g)”Mevcut aktivite ekle” yi tıklayarak bitirin, tamamlayın ve kapatın. Az önce ikisi çift uzunlukta olmak üzere beş ders oluşturdunuz.

ğ)Bu aşamada, daha önce yapmadıysanız, “Dosya” yı tıklayıp ardından “Farklı kaydet” i tıklayarak veri dosyanıza uygun bir ad vermenizi tavsiye ederim, böylece şimdiye kadarki sıkı çalışmanız güvende olur ve asla yeniden yazılmış!

 

‘FET’ BİR ZAMANLAYICI OLUŞTURALIM(Ders Programı)

  1. Ana ekranınızda, “Ders Programı ” ve ardından “Yeni oluştur” u tıklayın. Aşağıdaki gibi yeni bir pencere açılır, Ekran 16a:
  2. “Başlat” ı tıklayın ve FET hızla geri saymaya başlayacak ve öğretmenler, dersler, odalar, öğrenciler, günler ve saatler için zaman çizelgeleri oluşturacaktır.
Ekran16a

Bir dakika veya daha kısa bir süre sonra, ekran 10b’de olduğu gibi, umarım sıfır uzay veya zaman çakışması göstererek stabilize olur.

  1. Tamam ve Kapat tıklayın .
  2. Heyecan verici sonuçlara bakalım! Ana ekranda “Ölçülebilir” ve ardından “Öğretmenleri Görüntüle” yi tıklayın. Öğretmenlerinizin bir listesi görünecektir. Bir öğretmene tıkladığınızda, aşağıdaki Ekran 11a’da David gibi ders çizelgesi görüntülenir:

 

Kaynak: Fet Web

İlgili uygulamanın Kaynak Kodu