Web Tabanlı İşletim Sistemleri
3 min readBulut kavramını bugünlerde hepimiz çokça duyuyoruz. Bütün verilerimizi bulut tabanlı sistemler üzerinde barındırma yoluna gidiyoruz, çünkü fiyat-maliyet ucuz, fiziksel sunucu almanıza gerek kalmıyor, bakımı ile uğraşmıyoruz, güvenlik ilgili bulut firması tarafından sağlanıyor. Şimdi gelelim işin ilginç tarafına, peki kişisel bilgisayar olarak kullandığınız cihazın donanımına ihtiyacınız var mı? Bulut kullanıyorsanız ilgili uygulamalarınız zaten web tabanlı, ofis uygulamalarına gelince web tabanlı bir çok ofis uygulaması var. İşinizi sadece arm tabanlı bir cihazla görmeniz yeterli, kiosk vari bir yapıyla arabirime ulaşıp işletim sistemini ve web uygulamalarınızı kullanabilirsiniz. Örneğin kamu için konuşalım. Örnekler; Tapu Dairesi veya Sağlık Bakanlığı olsun, sistem web tabanlı, kulanıcı için güçlü (güçlü dediğim intel i3 veya Amd Ryzen3 2 gb ram, 60gb sabit disk, 250w güç kaynağı) bir sisteme ihtiyaç yoktur, sistem web tabanlı uygulamalar üzerine kurulmuş. Yıllar önce 2014 Kamu Çalıştayı’nda bu konuya değinmiştim, ancak insanlar konudan çok konuşmanın sonunda gönüllü olarak yaptığımı belirtmek için “Allah Rızası için yapıyorum.” cümlesine takılmıştı. Sizden ricam lütfen bana değil konuşmanın içeriğine odaklanmanız. (ilgili video)
Web OS, sanal Masaüstünün kullanıcıyla bir web tarayıcısı aracılığıyla etkileşime girdiği ve herhangi bir yerel işletim sistemine bağlı olmadığı bir Web platformudur.
“Bir web masaüstü veya webtop, web uygulamalarını web tabanlı bir çalışma alanına entegre etmek için bir ağ uygulama sistemidir. Yazılım olarak bir web tarayıcısında çalışan, web üzerindeki sanal bir masaüstüdür. Web masaüstleri genellikle buna benzer bir ortamla karakterize edilir. Windows, Mac veya Linux, ancak artık internete bağlı olarak çok daha fazla işlevselliğe sahip olduğu düşünülüyor. Tipik faydalar arasında yerel masaüstünden ziyade internet üzerinden çalışma ve ayarları kaydetme yeteneği yer alıyor. ”
SilveOS
SilveOS bir bulut işletim sistemi Silverlight üzerine inşa edilmiştir. Silverlight yüklü herhangi bir tarayıcıda çalıştırabilirsiniz. Yazmanıza, müzik dinlemenize, not almanıza ve hatta Solitaire oynamanıza izin veren birçok yerleşik uygulamaya sahiptir. 2015’te biten proje 2019’da Vuejs üzerine yeniden yapılandırıldı. Silverlight uygulamalarını web’den SilveOS’ta da yükleyebilirsiniz.
xOS
xOS çok fazla özelleştirme seçeneği sağlamaz, ancak kişisel kullanım için iyi bir uygulama koleksiyonu sağlar. Sunduğu internet tarayıcısı, Dosya yöneticisi, Metin düzenleyici, Notlar, Takvim, Boya, E-posta istemcisi ve Canvas Rider (bir bisiklet oyunu).
OS.js, bir pencere yöneticisi, uygulama API’leri, GUI araç seti, dosya sistemi soyutlamaları ve çok daha fazlasını içeren açık kaynaklı bir JavaScript web masaüstü platformudur.