Pardus’a Saymanın Dayanılmaz Hafifliği 4

Merhaba, Pardus’a Saymanın Dayanılmaz Hafifliği yazı dizisi serisinin dördüncüsü.

Yaptığım eleştiriler genellikle yanlış giden veya olması gerekenin yapılmamasından dolayı… Etkileşimli Tahta, halk arasında Akıllı Tahta’da Pardus hala gereken ilgi ve alakayı görmedi. Nesi yetersiz olabilir, bir düşünelim;

a)Uygulama yetersizliği ( geçerli bir neden olsada bu açık kısa sürede kapatılır, ama proje açık olmadığı için öğretmenler kendi çapında takılıyor.)

b) Ders ortamında öğretmenin işini kolaylaştırıcı özelliklerinin olmaması

c) Dağıtılan Tabletler ve laboratuardaki bilgisayarla etkileşim içinde olmaması (Sanal Sınıf uygulaması var ancak yeterli değil)

kısacası aklıma gelenler şimdilik bunlar.

Geçenlerde paylaştığım EBA GNU/Linux amacı okullarda eski bilgisayarların tekrar kazanımına yönelikti,  LTSP (Linux Terminal Service Project) kurup LAN(Ağ) üzerinden bir sunucu ile Disksiz istemci olarak diğer bilgisayarları hayata geçirmek. Hatta Raspberry Pi  ile de mümkün, maliyetin ne kadar düştüğünü siz düşünün. Pardus LTSP’ye de çok uzak, paket deposundaki uygulamalar Pardus’la uyumlu değil, gülermisin ağlarmısın.

Şimdi EBA GNU/Linux’a  başladım ama araştırdıkça iş büyüyor. Örneğin Sanal Yardımcıların (Virtual Voice Asistant) okullarda kullanıldığını öğrendim. ABD ve Fransa bu sanal yardımcılara yüklü miktarda yatırım yapıyorlar. Aşağıdaki bağlantılardan bu ülkelerde durumun ne olduğunu göreceksiniz. İspanya’da yıllardan beri ilkokul öğrencileri için hazırlanmış dağıtımı görünce hani insan kötü hissediyor.

 

Picaros İlkokul için Linux Dağıtımı

Fransız Eğitim Bakanlığı Ses Asistanlarını Sınıflara Getirecek

Eğitimde Sanal Ses Yardımcıları

Eğitimde Sanal Ses Yardımcıları Öğretmenlerin Yeni Yardımcısı mı?

Deney için, Dousay ve Hall, Kuzey Idaho’daki okullara 90 Amazon Alexia yerleştirdiler ve teknoloji asla öğretmenlerin yerini alamayacak olsa da, güçlü bir sınıf yardımcısı olmasının muazzam bir potansiyele sahip olduğunu buldular.

https://twitter.com/Miss_S_GVES/status/905820471358349312

ABD ve Fransa’da Öğretmenler başlangıçta ihtiyatla yaklaşsa da, projenin başarılı olduğunu gördüklerinde dışarıdan gelen tepkilere rağmen kullanmaya devam ettiler. Peki şu soruları soralım Pardus neden Öğretmenler tarafından kullanılmıyor? Pardus Öğretmenin işini kolaylaştırıyor mu? yoksa zorlaştırıyor mu? EBA için çok yatırım yapılmasına rağmen niçin öğretmenler ve öğrenciler tarafından kullanılmıyor?

EBA ilk defa bu yıl, ne eksik diye öğretmenlere sormaya başladı ve bununla ilgili toplantılar yapıyor, şaşırtıcı ama gerçek, yıllardan beri yapılaması gerekeni yapmaya başlamış ve EBA’yı gerçek sahiplerine öğretmenlere bırakıyor, inanın bunun sonu eğitim için hayırlı biter. Pardus’ta durum ne? Diyelim bir öğretmen bir uygulama geliştirdi veyahut bir öğrenci peki bu uygulama Pardus deposunda yer bulabilecek mi? Pek sanmam çünkü Pardus’un bir contrib deposu bile yok nereye koyacak değilmi?.

 

Pardus kadar yerli ve milli bir Sanal Yardımcı yapılabilir, açık kaynak bir çok proje var. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi, Derin öğrenme üzerine yayın yapanlara geçenlerde  teşekkür etti. Gerçekten bu yayınları yapanlara müteşekkiriz. Türkçe kaynak o kadar az ki. Bizim en büyük problemimiz, bu tür kaynakların  yabancı dilde olması. Düşünsenize öğrenmek için uğraşanlar  için süreç şöyle, önce yabancı dil öğrenecek ardından kodlama öğrenecek ve en son yapay zeka… Bu süreçte en azından yabancı dili daha sonraya bırakabilsek  daha iyi olmaz mı?

Vaktinizi umarım boşa harcamamışımdır. Saygılarla bir sonraki yazıda görüşmek üzere.