VMware Linux davası çözüme yaklaşıyor

On yıldan fazla bir süredir VMware, VMware ESX bare-metal sanal makine hipervizöründe yasadışı olarak Linux kodu kullanmakla suçlandı. Bir Alman mahkemesi davayı reddetti, ancak mücadele bitmedi.

VMware  , esrarengiz bir şekilde duyurdu: ” VMware, 28 Şubat 2019’da Hamburg’daki Alman temyiz mahkemesinin Bay Hellwig’in temyiz başvurusunu reddetmesi ve bölgesel mahkemenin Bay Hellwig’in davasını reddetme kararına dayanmasına karar vermesinden memnuniyet duyuyor .

HANGİ DAVA? BAY HELWİG KİM?

Özet : VMware, amiral gemisi VMware ESX bare-metal sanal makine (VM) hipervizöründe Linux kodunu yasadışı kullanmakla suçlandı .

Konu, Ağustos 2006’da, önde gelen Linux geliştiricisi Christopher Helwig, VMware mühendisinin Linux Çekirdek Posta Listesi (LKML) konusunda yardım talebine cevap verdiğinde başladı. ” Telif haklarımızı VMWare ESX desteğiyle ihlal etmeyi bırakana kadar hiçbir şey desteklenmeyecek. Bu yüzden lütfen projenizde Linux kodunu kötüye kullanmaktan vazgeçebilir misiniz, bu yüzden sizi dava etmek zorunda kalmamam veya en azından bizi sinirlendirmemeniz için buna gerek yok ‘ telif haklarımızı ihlal etmenizle sizi desteklememizi beklemiyorsunuz umarım ”dedi.

Ayrıca:  Linux, programcılar için bir davranış kodu ekler

Helwig daha sonra, ” VMware yasal olarak yeniden dağıtılamaz olan Linux çekirdeğinin türetilmiş bir çalışmasını sağlayan, büyük bir ikili blob ile kötü bir şekilde saldırıya uğramış bir 2.4 çekirdek kullanıyor .”

Helwig ve diğerleri, VMware’i ya Linux kodunu ürünlerinden çıkarmaya ya da Linux’un GPLv2’sinde açık kaynaklı olarak ikna etmeye çalıştı. 2011 yılında, açık kaynaklı yazılımı destekleyen ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Software Freedom Conservancy , VMware’in herhangi bir Linux veya BusyBox’u ( gömülü bir Linux araç seti, kaynak kodu) uygun şekilde lisanslayamadığını keşfetti .

Koruma anlaşmaya VMware var iddia ESX en serbest bırakmak için, ve onun halefi ESXi, kaynak kodu açılması için ikna etmeye çalışmış. Bu, sorunu çözmüş ve ESX ailesini yasal olarak GPLv2 ile uyumlu hale getirmiştir. Ancak VMware 2014 yılında bunu reddetmiştir.

2015 yılında, diğer tüm yöntemleri tükenmiş olan Hellweg ve Software Freedom Conservancy , Hamburg’daki Almanya mahkemesinde VMware’e dava açtı .

GPLv2’nin genel ihlalinin yanı sıra, “Conservancy ve Hellwig, VMware’in GPLv2 altında lisanslı telif hakkı olan Linux kodunu, kendi “vmkernel” adı verilen kendi özel koduyla birleştirdiğini ve tüm ortak çalışmayı tüm kaynak kodunu sağlamadan veya tam olarak vermeden kaynak kodunu temin edemediğini özellikle belirtti. Bunun için GPLv2 şartları altında birleştirilmiş iş tanımlamasını kullandı. ”

Alman mahkemesi Kasım 2018’de aynı fikirde değildi. Helwig, temyizde bulundu ve “Devam eden mahkeme , kanıtlayıcı kuralların ve muhtemelen söz konusu kodun belgelendirilmesinin eksik bir şekilde olduğu  ortaya çıktı.

 

Kaynak: zdnet

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Posted in Genel

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et