Necuno KDE Plasma Mobile ile Çalışan Yeni Bir Açık Kaynak Akıllı Telefon

Avrupa kendi mobile işletim sistemini ve kendi donanımını yapıyor diyebilirmiyiz? ABD’nin Huawei ürünlerine ambargo koyması, Çin’inin Android yerine başka bir işletim sistemi hazırladığı söylentilerini ortaya atmıştı, ancak söylenti olmadığı alternatiflerinin olduğu teyit edildi. Ardından Finlandiya’lı bir firma Necuno, Linux tabanlı bir açık kaynak cep telefonu çıkaracağını KDE plasma mobile kullanacağını ilan etti. Linux tabanlı işletim sisteminin Hollanda yapımı MX.6 arm işlemcisini kullanması da şaşırtıcı gelmedi. Birde Finlandiya bize Nokia’yı ve Jolla işletim sistemini hazırlayan ülke. Necuno ilk olarak sunduğu cep telefonunda şuan için firma cihaz üzerinde hücresel bir modül eklemedi.

Firmanın Resmi sitesindeki açıklamada

“Bilgi güvenliği ve gizliliğine odaklanan bir şirketiz. Temel amacımız, daha açık, şeffaf ve güvenli bir mobil ekosisteme doğru çalışmaktır. Gerçekleştireceğimiz şey, kullanıcılarına mobil cihazlarının kontrolünde oldukları alternatif bir seçenek sunmaktır. Cihazlarında ne çalıştıklarını seçerler. Donanım ve yazılımda daha fazla siyah kod ve ikili leke yok.”

“Açık güvenlik nedenleriyle, ilk evrim cihazlarımızda bir hücresel modül bulunmuyor. Ancak bunun sizin için ne kadar önemli olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle, hücresel (LTE) ve diğer kablosuz IP bağlantılarını etkinleştirmek için taşıyıcı ortaklarla etkin bir şekilde görüşmeler yapıyoruz. Bizim düşüncemize göre ‘mobil olmak’ bir cep telefonuyla aynı değildir… ”

https://necunos.com/mobile/

Cihazın Özellikleri

About The Author