Verimliliği Artırmak İçin Faydalı Libreofis İpuçları

Libreofis , SoftMaker Office ve FreeOffice gibi seçenekler olsa da, şüphesiz Linux kullanıcıları arasında Microsoft Office’in en popüler alternatifidir.

Teknik makaleler, raporlar, akış şemaları vb. Oluşturmak için kullanabileceğiniz faydalı ayarlardan bahsetmek istiyoruz.

1. Klavye Kısayolları

Gimp ve OBS Studio gibi uygulamaların klavye kısa yollarına hakim olmanız otomatik olarak sizi tipik kullanıcılardan daha yüksek bir seviyeye taşır – bu Libreofis içinde aynı şekildedir.

Libreofis Kısayolları:

(Yön)navigasyon

  • Ana Sayfa : İmleci mevcut satırın başına alır.

  • End : Geçerli satırın sonuna imleci alır.

  • Ctrl + Home : İmleci belgenin başına alır.

  • Ctrl + End : İmleci belgenin sonuna taşır.

İşlev (Fonksiyon) tuşu

  • F2 : Formül çubuğunu açar.

  • F3 : Otomatik Metin’i tamamlar.

  • F5 : Navigator’u açar.

  • F7 : Yazım ve Dilbilgisini açar.

  • F11 : Stilleri ve Biçimlendirmeyi açar.

  • ÜstKrkt + F11 : Yeni bir stil oluşturur.

Biçimlendirme

  • Ctrl + E: Paragrafı orta hizala.

  • Ctrl + J : Paragrafı haklı göster.

  • Ctrl + L : Paragrafı sola hizala.

  • Ctrl + R : Paragrafı sağa hizalayın.

  • Ctrl + Page Up : Başlığa geçiş yapar.

  • Ctrl + Page Down : Altbilgiye geçmek için.

  • Ctrl + ÜstKrktr + P : Superscript’i değiştirir.

  • Ctrl + ÜstKrkt + B : Aboneli Değiştirir .

  • Ctrl + Enter : Bir sayfa sonu ekler.

2. Varsayılan olarak .docx Formatına kaydet

Dosyalarınızı Microsoft Office formatında göndermek zorunda olduğunuz bir ofistemi çalışıyorsunuz?

Libreofis, (.odt) çalışmak üzere tasarlandığından, Word’de açıldığında uyumluluk sorunları yaşanabileceğinden, belgeleri Açık Belge Biçiminde (.odt) kaydeder. Varsayılan belge kaydetme biçiminizi .docx yaparak her zaman belge biçimlerini değiştirmek zorunda kalmadan çalışabilirsiniz.

Araçlar -> Seçenekler -> Yükle / Kaydet -> Genel menüsünden. “ Varsayılan Dosya Biçimi ve ODF Ayarları ” altında, “ Her zaman farklı kaydetseçeneğiniMicrosoft Word 2017-2013 XML “ olarak ayarlayın.

3. Melez PDF’yi Etkinleştirin

 

 

Melez PDF , başka bir PDF dosyası gibi okunabilen ancak kaynak belgesini ODF formatında Libreofis ile düzenlemeyi mümkün kılan bir dosyadır.

Belgeleri Melez PDF biçiminde kaydetmek, her zaman düzenleme yeteneğini saklarken uyumluluk sorunları hakkında endişelenmeden belge görüntüleyenleri arasında belge paylaşmanıza olanak tanır.

Dosya -> PDF olarak dışa aktar menüden bu seçeneği etkinleştirin ve  Melez PDF Dosyası’na onay kutusunu işaretleyin . .

4. LibreOfisi Hızlandırın

 

Libreofis’in daha hızlanması için Araçlar -> Seçenekler -> Bellek’den izin vererek bunu yapabilirsiniz. “ Systray Quickstarter’ı Etkinleştir ” seçeneğini işaretleyin ve “ Libreofis için Kullan ” için ayrılan bellek boyutunu en az 200MB ve “ Objecting Memory ” ile 10 – 20MB arasında artırın .LibreOffice 6.0 itibaren Araçlar>Seçenekler>Libreoffice>Gelişmiş>Uzman Yapılandırmayı Aç>org.openoffice.Office.Common altında

Ayrıca, Java çalışma zamanı ortamı Libreofis’de varsayılan olarak etkindir, ancak yalnızca bir DBMS’yi kullanırsanız kullanışlıdır. Seçenekler menüsünde, Gelişmiş’e tıklayın ve “ Java çalışma zamanı ortamı kullan ” seçeneğini kaldırın.

5. Eklenti Kur

Eklenti , bir uygulamanın işlevselliğini artırmanın bir aracıdır ve Libreofis önceden yüklenmiş uzantılara sahipken, web sitesinin eklenti bölümünden daha fazlasını indirebilirsiniz.

Araçlar -> Eklenti Yöneticisi menüsünden uzantıları yükleyin.

6. Gezgin’e hakim olun

Libreofis’in gezgini, özellikle çok sayıda sayfa ile çalışırken farklı belge bölümlerine gitmek için ellidir. Gezgini, Görünüm -> Kenar Çubuğu -> Gezgin’den menüden etkinleştirin.

7. Şablon Oluştur ve Kaydet

Şablonları kullanmak, Libreofis kullanırken mutlu olmanızı sağlayacak gelişmiş bir özelliktir. Şablonları kullanırken, belge yazı tipleri, paragraf aralığı vb. İçin stiller kaydedebilir ve şablonlar süresiz olarak yeniden kullanılabilir.

NATTT – Modern Çok Platformlu Zaman Bilinçli Tracker Uygulaması

Yeni bir belge oluşturarak ve siz memnun olana kadar özelleştirerek yeni bir şablon oluşturun. Dosya menüsünden, Şablonlar sekmesine ve “ Şablon Olarak Kaydet ” e tıklayın . Yeni oluşturulan şablonu varsayılan olarak ayarlayabilirsiniz, böylece yeni belgeler stilini koruyacaktır.

8. Özel Biçimlendirme Stilleri Oluşturma

Libreofis , herhangi bir belgenin bölümlerine uygulayabileceğiniz stiller oluşturmanıza olanak tanır. Stiller paragraflar, karakterler, sayfalar, listeler ve çerçeveler için olabilir.

Stiller ve Biçimlendirme menüsünden yeni biçimlendirme stilleri oluşturun ve ardından eklemek veya değiştirmek istediğiniz stil türünü seçin.

9. Simge Setini Değiştirin

Bazı kullanıcılar Libreofis’in varsayılan simge setini değiştirdikten sonra daha rahat çalıştıklarını söylediler.

Çalıştığınız ortamda rahat etmemeniz durumunda, üretkenliğinizi artıramazsınız, dilerseniz simge setini aşağıdaki yoldan değiştirebilirsiniz.

Araçlar -> Seçenekler -> Görünüm’den ayarla simgesini değiştirin. Kullanıcı Arabirimindeki stilleri, daha havalı olanlarla değiştirin.

Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz : https://www.fossmint.com/libreoffice-tips-to-boost-your-productivity/

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Posted in Genel

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et