Ubuntu’nun uzun vadeli destek (LTS) sürümleri beş yıl boyunca destek almak için kullanıldı. Bu şimdi değişiyor. Ubuntu 18.04 şimdi on yıl boyunca desteklenecek. Diğer LTS sürümleri de genişletilmiş bir destek alabilir.

Ubuntu’nun kurucusu Mark Shuttleworth, bu haberi Berlin’deki OpenStack Zirvesi’nde düzenlenen bir açılışta duyurdu.

“Ubuntu 18.04’ün tam 10 yıl boyunca destekleneceğini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum.”

Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) öncülük etmek için bir hareket

Bağlantılı bir dünyada yaşıyoruz. Akıllı cihazlar her yerde internete bağlı ve bunlar sadece akıllı telefonlar ile sınırlı değil. Oyuncaklar, kameralar, TV’ler, Buzdolapları, Mikrodalgalar, tartı terazileri, elektrik ampulleri ve ne değildir.

Toplu olarak, Nesnelerin İnterneti (IoT) olarak adlandırılırlar ve Ubuntu bunun üzerine yoğunlaşır.

Ubuntu 18.04 için 10 yıllık destek duyurusu, IoT pazarının ihtiyaçları tarafından yönlendiriliyor.

 

” … Finansal hizmetler ve telekomünikasyon gibi bazı sektörlerde, aynı     zamanda üretim hatlarının en az on yıl boyunca üretilecek olan  üretim hatlarının üretildiği IoT’den.”

2020 Nisan’ında ömrünün sonuna ulaşması planlanan Ubuntu 16.04’e, daha uzun bir destek ömrü de verilecek.

Ubuntu’nun kurumsal müşterileri için Genişletilmiş Güvenlik Bakım (ESM) seçeneği vardır. ESM ile müşteriler, belirli bir LTS sürümünün sona ermesinden sonra bile birkaç yıl daha çekirdek ve temel paketler için güvenlik düzeltmeleri alırlar.

Tabii ki, ESM ücretli bir özelliktir ve Ubuntu’nun arkasındaki şirket olan Canonical’ın gelir getirdiği birçok yoldan biridir.

Şu anda, on yıllık desteğin herkes için mi yoksa Uzatılmış Güvenlik Bakımı kapsamında ücretli bir hizmet olup olmayacağı açık değildir. Bir açıklama için Ubuntu ile iletişime geçtim ve bir cevap alırsam bu makaleyi güncelleyeceğim.

Ubuntu satılık değil…

IBM, Red Hat’i 34 milyar dolar karşılığında satın aldıktan sonra, Ubuntu’nun Microsoft gibi büyük bir oyuncuya satılıp satılmayacağını merak etmeye başladı.

Shuttleworth, yakında Ubuntu’yu satma planının olmadığını açıkladı. Ancak, muazzam bir şekilde, devasa bir teklif ve eğer onun görüşünü gerçekleştirmek için Canonical ve Ubuntu’dan sorumlu olacaksa, bunu düşünebileceğini de belirtti.

 

Kaynak: itfoss.com

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et