Pardus’un Yaygınlaşmasının Yurtdışı Etkileri Artıyor

Türkiye, kamu hizmetlerini açık kaynak kullanmaya teşvik ediyor

Türkiye hükümeti, açık kaynak yazılım çözümlerine geçebilmek için kamu hizmet sağlayıcılarını cesaretlendirmek için çaba sarf ediyor. Bu yaz hükümet, kamu sektörünü ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmaya çağırdı ve açık kaynak kullanmak zorunlu önlemlerden biri oldu. Pendik ve Eyüpsultan Belediyeleri tarafından gerçekleştirilen açık kaynak kullanımı, bunun mümkün olduğunu göstermektedir.

Basında çıkan haberlere göre, hükümet ağustos ayında belediyelere, açık kaynak da dahil olmak üzere ‘ulusal ‘ bilgi ve iletişim teknolojisine geçmelerini talep eden bir mektup gönderdi.

Eylül ayında, Tiran’daki (Arnavutluk) LibreOffice konferansında, Muhammet Kara , Türkiye’nin kamu sektöründe açık kaynak kullanımı konusunda bir güncelleme yaptı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Konseyi (Tübitak) için çalışan bir yazılım mühendisi olan Bay Kara, ofis üretkenlik paketi olan LibreOffice’nin ve ülkenin kamu sektörüne uyarlanmış Debian tabanlı bir GNU / Linux dağıtımı olan Pardus’un gelişiminde yer alıyor.

Bay Kara, açık kaynağın Türk bakanlıkları ve belediyeler, hastaneler ve üniversiteler ve askeri hizmetler tarafından yaygın olarak kullanıldığını söylüyor. Türkiye’de 75.000 ila 100.000 arası kamu sektörü çalışanının artık LibreOffice kullandığını tahmin ediyor. Bu kullanıcılar için Açık Belge Biçimi (ODF, LibreOffice’nin yerel dosya formatı), düzenlenebilir elektronik belgeler için varsayılan dosya formatıdır (tek olmasa da). Şu anda başka 26 hükümet kuruluşu LibreOffice’i uyguluyor.

 

Cesaret Verici Örnekler

Bay Kara’ya göre, Pendik ve Eyüpsultan Belediyeleri açık kaynak kullanmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Pendik, 500 Pardus iş istasyonu kullanıyor ve sunucularını çalıştırmak için Pardus’u kullanıyor. “Strateji, Pendik’in yabancı şirketlere bağımlılığını azaltmak” dedi.

2015 yılında açık kaynağına geçmeye başlayan Pendik ilçesi, özel yazılım lisanslarına yılda yaklaşık 4 milyon TL tasarruf (yaklaşık 660.000 Euro) tasarrufu sağladığını tahmin ediyor.

Benzer şekilde, Eyüpsultan  Belediyesi , 350 istemci üzerinde vatandaşa hizmet vermekte ve geri kalan tüm istemcilerde LibreOffice kullanmaktadır. Bay Kara, bunun ilçeyi yılda 2 milyon TL’ye yaklaştırdığını söylüyor.

 

Hareket planı

Açık kaynak yazılım kullanımı için kamu hizmetlerinin teşvik edilmesi , Türkiye’nin 2015–2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planının bir parçasıdır . Ayrıca, 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı’nda yer almaktadır.

Daha fazla bilgi:

Open source in Turkey’s national ICT strategies (source: Department of Software and Data Engineering at the Scientific and Technological Research Council of Turkey)
Open source conversion project in the Istanbul district of Pendik (in Turkish)
Pardus migration plan, by the Eyüpsultan district of Istanbul (in Turkish)

Orijinal metine buradan ulaşabilirsiniz: https://joinup.ec.europa.eu/news/autonomous-it-sector

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et