Debian Niçin Tercih Edilir.
Eğer sunucu için işletim sistemi olarak Linux seçerseniz, bir sonraki büyük bir sorun: ” Sunucu üzerinde kullanmanız gereken hangi Linux dağıtımı” sorusudur.Farklı sunucular, farklı görevleri gerçekleştirmek için yapılandırılmalıdır, ancak bu sorunun cevabı kolay değildir.Bir çok insan dağıtım seçerken ticari destek veren dağıtımları seçer. Bu neden kişisel olarak şirketleri için makul bir gereksinim olabilir. Dünyanın en popüler ticari Linux dağıtımı Red
Hat Enterprise Linux (RHEL). Canonical ticari desteği Ubuntu
server için ve Novell’ de Suse Enterprise
Linux için verir. Bu başlık sıradan veritabanı sunucusu veya web sunucularını kullanan profesyonel veya küçük işletmeleri ifade eder. Biz topluluk desteğinin çok değerli olduğuna inanıyoruz. Yani toplum odaklı dağıtım bizim tek seçeneğimizdir.
Piyasada Hangi Dağıtımlar Mevcuttur.
Hadi dünyada en çok bilinen hosting sağlayıcılarına bakalım hangi İşletim Sistemini Dedicated Suncular ve VPS lerde destekliyorlar.
- Softlayer sunduğu işletim sistemleri CentOS,Debian GNU/Linux, FreeBSD,Ubuntu Linux, Microsoft Windows Server,Citrix Xenserver
- Red Hat Enterprise Linux,VMware ESXi,Vyatta,Parallels
- Hetzner sunduğu işletim sistemleri
Centos , Debian, OpenSUSE, Ubuntu - Leaseweb sunduğu işletim sistemleri
Centos, CloudLinux , Debian , Ubuntu - RackSpace Red
Hat Enterpise Linux . - OVH sunduğu işletim sistemleri: Debian , Ubuntu Server , Red Hat
Enterprise Linux , Centos, Gentoo, Slackware , Archlinux , OpenSUSE , Fedora - RuskaHost sunduğu işletim sistemleri
Centos , Debian, Fedora , Scientific
Linux, Suse
Tam bir sunucu makineden ne bekliyorsunuz?
Stabil(sağlam, dayanıklı ve kararlı) olması, Güvenlik güncellemeleri ve diğer güncellemeleri kolaylıkla yüklemek(sunucu aktif iken), Güvenlik güncellemelerini yüklerken de sunucu çalışmaya devam etmeli ve mümkün olduğunca az yeniden başlatmalıyım. Önemli bir yeni sürüm (kesinti sunucular için büyük bir sorundur) geldiğinde makineye yeniden kurulum gerekmeden uygulanabilmelidir. Hatta genellikle biz ‘Yeni Yazılım’lara ihtiyaç duyarız, bunlar son teknoloji yazılımlar değil elbette( bunlar masaüstü makineleri ihtiyaç duydukları yazılımlar, sunucular için değil.)
Niçin Debian?
Debian (kararlı sürüm) bu ihtiyaçların hepsini karşılamaktadır. Debian sunucu ve masaüstü olarak bizim seçimimizdir. Nedenleri:
1. Yükseltilebilirlik
Debian tam olarak bir yuvarlanan sürüm değildir(rollin-release), fakat apt-get paket yöneticisini kullanarak bir sonraki kararlı sürüme yükseltilebilir. Bu işlem tabi çocuk oyuncağı değildir, iyi belgelendirilmiş açıklanmış bir işlem sürecidir.
Genellikle, yeniden başlatma veya tek kullanıcı moduna geçmeye gerek yoktur.
Sistem güncellemelerini güvenli ve çok kolay bir şekilde şu komutlarla yapabilirsiniz. apt-get update && apt-get -V upgrade
Güncellemeler otomatik olabilir, ama bu önerilmez. Bunun için mükemmel araçlar (örneğin apticron) yöneticiyi güncellemeleri ve ne zaman yeniden başlatmasını bildirmesi için( güncelleme bildirici) gerekliliği vardır. Çekirdek (kernel)güncelleştirildiği zaman yeniden başlatma temelde gereklidir. Debian Kernel güncellemeleri pek sık değildir, bu nedenle sistemin yeniden başlatılması nadiren gerekir ve planlanabilir.
Debian, ayrıca birçok sunucu donanım aygıtlarıyla uyumludur hardware
devices.
2.Güvenlik
Debian’da çıkacak paketler mutlaka test edilmeden, onaylanmadan yayınlanmaz. Paketlerin son sürümde olmamasının temel nedeni budur. Sürümler yaklaşık 2-3 yılda yayınlanır ve 5 yıl sürece desteklenir. Debian topluluğu hata (bug) düzeltmede çok duyarlı ve dikkatlidir.
Güvenlik Debian için en önemli konudur.
3.Kararlılık
Debian en eski dağıtımlardan biridir, yaklaşık 18 yıldan beri yayınlanmaktadır. İstikrar ve Kararlılık Debian’la eş anlamlı olmuştur.
Debian’da hiçbir paket test edilmeden ve kararlılığı onaylanmadan kararlı sürüme dahil edilmez. Debian her zaman üç aktif sürümü vardır: stable(kararlı), testing (bir sonraki sürüm için test sürümü), unstable(kararsız, test edilmek üzere hazırlanan ve seçim yapılan sürüm)
Tabii ki, istikrarlı bir üretim ortamında kullanılmalıdır.
4. Ön Yapılandırma
Debian yazılım paketlerini geniş bir yelpazede sunuyor. Paketler ön ayarları yapımış bir şekilde gelir, böylelikle bir çok uygulama kurulduğunda çalışabilir haldedir. Varsayılan yapılandırma sizin için uygun değilse Tabii ki, paketleri yapılandırabilirsiniz. Ancak, bu sık olmaz.Sistem güncellemesinde, Debian mevcut yapılandırmaya saygı duyar ve Sistem yöneticisine mevcut ve yeni dosya ayarlarının farklılıklarını sunar.
5. Özgür ve Ücretsiz – Açık Kaynak
Bu son ama(maddeler için söylüyorum), Debian açık kaynak felsefesine yapışır, böylece en iyi iş ihtiyaçlarına uygun yazılımları ücretsizdir. Bunun için Debian’ın Debian
Social Contract bakmak gerekir.
Peki ya diğer dağıtımlar
Centos, Red Hat Enterprise Linux’un topluluk dağıtımıdır. Debian sunduğu pek çok avantaja sahiptir. Yum kullanarak paketler güncelleri, Debian apt-get kullanır. Apt-get, yum’dan daha kararlı ve daha ileri düzeydedir. Debian paketleri, Centos paketlerinden daha iyi organize edilmiştir. Bununla birlikte Centos, RedHat odaklı kullanıcılar için mükemmel bir seçenek sunar.
Ubuntu (sunucu sürümü) Debian temellidir. Paketler ve Kernel yenidir, ancak bu sunucular için bir avantaj değildir.
Fedora Debian için Ubuntu neyse Redhat için Fedora odur.
Diğer dağıtımlar Arch ve Gentoo, bu dağıtımlar son çıkan bütün yazılımları barındırır ve yuvarlanan sürümdür. Bu iki büyük dağıtımlarda güncelleştirme işlemi diğerleri kadar kolay değildir ve gelişmiş yönetici yetenekleri ve eğitimi gerektirir.