Asahi Linux, Apple M serisi Destekleyen İlk Linux Dağıtımıdır

Bir alfa olarak, hataların ve eksik özelliklerin olduğunu unutmamanızda fayda var.

Apple Silicon için Asahi Linux halka açıldı . Apple M1 yongaları için yerel destek sunan ilk Linux dağıtımıdır. Bu bir alfa sürümü olduğundan, lütfen hatalara ve bazı önemli eksik özelliklere kolayca rastlama olasılığının farkında olun. Ancak, şimdi yapılan bu kritik dönüm noktası, Asahi Linux geliştirme ekibine “ileriye dönük işler daha da hızlı ilerleyecek” sözünü veriyor.

Asahi sadece bir bira değildir. Japonca ‘sabah güneşi’ kelimesidir, bu nedenle M1 destekli Apple Mac’ler için öncü bir Linux dağıtımı için oldukça uygun bir isimdir. Geliştirme ekibi bir blog gönderisinde, “Sonunda bu adımı attığımız ve Apple Silicon’da Linux’u herkese sunmaya başladığımız için gerçekten heyecanlıyız” dedi. Daha da önemlisi, Asahi Linux’u Mac’inize yükleme için jailbreak yapılmış bir cihaz gerektirmez. Ayrıca, macOS yüklemenizin güvenlik düzeyini etkilemeyeceğinden, FileVault, iOS uygulamalarını çalıştırma ve Netflix’i 4K olarak izleme gibi Mac özellikleri devam edebilir.

Ekip bir sistem gereksinimleri listesi, bir kurulum kılavuzu ve (uyumlu olmayan) özelliklerin bir listesini paylaşmış olsa da, bu alfa sürümü öncelikle “geliştiriciler ve ileri düzey kullanıcılar için” tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, geliştiriciler samimi bir şekilde “işlerin biraz kaba olmasını bekleyin” diye itiraf ediyor.

Asahi Linux Alpha’yı şu anda kullanmak için, MacOS 12.3 veya sonraki sürümlere sahip bir M1, M1 Pro veya M1 Max makinesine (Mac Studio hariç) ve masaüstü kurulumu için en az 53 GB boş alana ihtiyacınız vardır. Size, macOS bölümünüzü yeniden boyutlandırmak (gerekirse) ve yeni işletim sisteminizi kurmak gibi görevler için soracak olan yükleyiciyi çalıştırdıktan sonra, Asahi Linux Masaüstüne erişebileceksiniz. Açıklama, “tam bir Plazma masaüstü ve bir masaüstü ortamına başlamanız için tüm temel paketlerle birlikte gelen Arch Linux ARM’nin özelleştirilmiş bir remiksidir.” Ayrıca, sisteminizi hazır hale getirmek için bir kurulum sihirbazı içerir. Minimum Asahi Linux ve yalnızca UEFI ortamı için kurulum seçenekleri de vardır (böylece USB bağlantılı bir sürücüden bir işletim sistemi yükleyicisini başlatabilirsiniz). Varsayılan olarak yükleme, istediğiniz gibi macOS’a geri dönebilmeniz için çift önyükleme modunu ayarlar.

Anlaşılır bir şekilde ve geliştiriciler tarafından büyük bir kırmızı bayrak verildi, Asahi Linux Alpha’da bazı önemli karışıklıklar var. Çok sayıda Mac G/Ç ve henüz çalışmayan donanım özellikleri vardır ve bunlardan en önemlileri şunlardır:

  • DisplayPort
  • Thunderbolt
  • MacBook’larda HDMI
  • Bluetooth
  • GPU hızlandırma
  • Video codec hızlandırma
  • Sinir motoru
  • CPU derin boşta
  • Uyku modu
  • Kamera
  • Dokunmatik Çubuk

Bununla birlikte, yukarıdakiler, geliştiricilerin bu Linux dağıtımını Wi-Fi, USB, NVMe, ekran, güç, klavye, Ethernet (masaüstü), pil bilgileri ve daha fazlası gibi temel özellikler için destekle çalışmasını sağlamak için yaptığı mükemmel çalışmayla dengelenmiştir.

Bazı uygulamalar, işletim sisteminin bu alfa sürümünde de zorluk yaşıyor. Örneğin, Chromium çalışmıyor ve Emacs’ta sorunlar var. Yine de, bir düzeltme hazır durumda, jemalloc ve libunwind kullanan diğer uygulamalar bu ilk Alfa sürümünde düzgün çalışmayacak.

Asahi Linux Alpha hakkında daha fazla bilgi, kurulum notları ve bir SSS için lütfen bol miktarda yardım ve daha fazla okuma bulabileceğiniz bağlantılı blog gönderisini ziyaret edin. Ayrıca, tüm düzeltmeler ve özellikler yayınlandıkça sizi güncel tutacak olan resmi Asahi Linux Twitter hesabını takip etmeye değer.

 

Kaynak : TomsHardware

About The Author