İşletim Sisteminizi MkUsb ile Cebinizde Taşıyın

Günümüzde çevirim için güvenlik çok önemli, bazen cep telefonunuz ile yapamadığınız iş ve işlemler için başka birine ait bilgisayarları kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Bu kişilere ait bilgisayarların ne kadar güvenli olduğu hakkında çoğumuzun bir bilgisi olmaz. Hayatımıza Kripto Para Borsaları girdiğinden beride bu güvenlik çok daha fazla önem arz etmeye başladı. Mutlaka haberlerde veya bloglarda kopyala yapıştır yapanların portföyünün boşaltılığınını okumuş veya duymuşsunuzdur, kötü niyetli hackerların bilmediğiniz sistemlerde kol gezdiğini unutmamak gerekir ve hatta bildiğiniz sistemlerde de. Güvenliğiniz için iki seçenek bulunuyor biri direk olarak Canlı bir Gnu/Linux dağıtımı kullanmak veya kişiselleştirdiğimiz bir Gnu/Linux dağıtımı kullanmak. Kendi bilgisayarınız dışında bir bilgisayar kullanmak zorunda kaldığınızda USB üzeriden açılışı yapıp bu GNU/Linux dağıtımlarından birini kullanmak mantıklı olacaktır. Unutmadan şunu söylemeyim ki Canlı dağıtımlarda hiçbir dosyanızı yedeklemeniz mümkün değil, çünkü her kapatılıp açıldığında ilk haline geri dönecektir, ancak 2 konuda anlatılan USB belleğe atılan günlük işlerinizde kullanabileceğiniz, dosyalarınızı depolayabileceğiniz konu anlatılmaktadır.

1.Canlı GNU/Linux dağıtımı oluşturma

Bunun için iş ve işlemlerinizi Usb bellek üzerinden çalışan Canlı Sistemler kullanmak, bunun için herhangi bir dağıtımı direk Usb belleğe yazıdırmanız. Bunun için Windows bilgisayarlarda Rufus benzeri uygulamaları kullanabilirsiniz.

 

GNU/Linux kullanıcıları ise dd komutu kullanarak veya görsel arabirim olarak Ventoy veya Gnome-Disk-Utility kullanarak USB belleğe yazdırabilir.
Gnome Disk kullanımı

 

Ventoy Kullanımı

2.USB Belleğe İşletim Sistemi Yükleme

Kendi kişiselleştirilmiş GNU/Linux dağıtımımızı kullanma dosyalarımızı depolama gibi işve işlemler için aşağıdaki yönergeleri takip ediniz.

Pardus için komut satırını kullanarak yapmak istiyorsanız. Bu bağlantıda adım adım anlılıyor.
Grafik arabirimi kullanarak görsel olarak yapmak istiyorsanız. Aşağıdaki adımları takip ediniz;

Grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip standart mkusb istiyorsanız

sudo wget -O- http://depo.anadolupanteri.net/depo/anadolupanteri.key | gpg --dearmor | sudo tee /usr/share/keyrings/anadolupanteri.key

sudo echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/anadolupanteri.key] http://depo.anadolupanteri.net/depo/ sukru main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/anadolupanteri.list

sudo apt update

sudo apt install mkusb

32-bit sürümleri EFI modunda başlatmayı mümkün kılar )
sudo apt install usb-pack-efi

yeni mkusb-plug paketini istiyorsanız

sudo apt install mkusb-plug

veya hepsini yüklemek istiyorsanız.

sudo apt install mkusb mkusb-plug usb-pack-efi

1.Uygulamalar menüsünden mkusb’u başlatın. Başladığında, uygulama size dusmkusb sürümünü (mkusb’nin yenilenmiş bir arabirimi) mi yoksa başka bir sürümü mü çalıştırması gerektiğini sorar :

Görsel 1

 

2.Bu iletişim kutusunda Evet”dus” versiyonuna devam etmek için tuşuna basın .

Görsel 2

 

3.Ardından, bir terminal penceresinin üzerinde şifrenizi girmenizi isteyen bir mkusb penceresi göreceksiniz:

Görsel 3

Şifrenizi girin ve TAMAM devam etmek için tuşuna basın . Terminal penceresini kapatmadığınızdan emin olun, çünkü mkusb, kalıcı bir depolama, önyüklenebilir canlı USB oluşturmak için gereken komutları burada çalıştırır!

4.mkusb şimdi bir seçenekler listesi sunacak:

Görsel 4

İlkini – Install (make a boot device)– seçin ve OKdevam etmek için tuşuna basın.

5.Ardından, başka bir seçenek listesi sunulur:

Görsel 5

Kalıcı bir depolama canlı USB oluşturmak için üçüncü seçeneğe – 'Persistent live' - only Debian and Ubuntu– tıklayın ve öğesine tıklayın TAMAM.

6. mkusb şimdi sizden bir ISO veya IMG dosyası seçmenizi isteyecek:

Görsel 6

Dosya sisteminizden Pardus, Anadolu Panteri Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu MATE, Lubuntu, Ubuntu Budgie vb. dahil), Debian veya Linux Mint (Tarçın, MATE veya Xfce) görüntüsünü seçin OKve devam etmek için tıklayın .

7. Bir sonraki adım için mkusb, depolama cihazlarının bir listesini sunacaktır. Bu adımda HDD/SSD’nizi değil , bir USB veya başka bir çıkarılabilir sürücü seçtiğinizden emin olun :

Görsel 7

Doğru hedef cihazı seçtiğinizden emin olun (seçilen depolama cihazındaki tüm veriler kaybolacak!) ve TAMAM devam etmek için tıklayın .

8. mkusb şimdi bazı kalıcı canlı sürücü ayarları sunacak:

Görsel 8

Bu iletişim kutusunda Grub’un UEFI ve BIOS modunda çalıştığı (mkusb tarafından kullanılan upefiadlı paketten gelir) etkinleştirebilirsiniz usb-pack-efimsdosGrub ve GPT ile önyükleme yapamayan bazı HP bilgisayarlarda yardımcı olabilecek seçeneği de etkinleştirebilirsiniz . İşiniz OKbittiğinde tıklayın .

9. Şimdi kalıcılık için kullanılabilir alan yüzdesini seçme zamanı:

Görsel 9

Bu, USB belleğe kuracağınız Linux dağıtımı için kullanılabilecek alandır. Kaydırıcıyı istenen kalıcılık yüzdesine sürükleyin ve düğmesine basın TAMAM. Kalıcılık bölümünün boyutu hakkında endişelenmeyin, mkusb, diğer bazı önyüklenebilir USB oluşturucularda bulunan maksimum 4 GB kalıcı depolama sınırına sahip değildir.

USB sürücüsünde kalan depolama alanı, usbdataLinux, Windows ve macOS’tan erişilebilen NTFS olarak biçimlendirilmiş yeni bir bölüm için kullanılacaktır – diğer işletim sistemlerinden erişmek istediğiniz USB sürücüsündeki verileri depolamak için bu bölümü kullanın .

10.Bu adımda hangi UEFI sürümünü kullanmak istediğinizi soracaktır. 64 bit için 1 işaretleyip tamama basın.

Görsel 10

 

11.Bu adımda size bir onay ekranı sunulacaktır, yaptıklarınızdan eminseniz son kontrolü yapıp Go işaretleyip Go’ya basın:

Görsel 11

Doğru depolama aygıtını ve ISO dosyasını seçtiğinizden eminseniz, artık kalıcı canlı USB oluşturmaya başlayabilirsiniz. (Evet, devam etmek istiyorum)

yazan satırı seçin ve pencerenin altındaki düğmeye Gobasın Go. Bundan sonra, mkusb kalıcı depolama Pardus, Anadolu Panteri,Ubuntu, Linux Mint veya Debian canlı USB oluşturmaya başlayacaktır.

12. Karşınıza gelen uyarı ekranında OK basın.

Görsel 12

13. Koplayama işlemi penceresi karşınıza gelecektir.

Görsel 13

14. Arka pencerede bir terminal üzerinde çalışan komutlar görünecektir.

Görsel 16

 

15.İşlem tamamlandığında aşağıdaki pencere karşınıza gelecektir.

Bundan sonra ekrana gelecek pencerelere Quit demeniz yeterlidir. Artık USB belleğinizi bilgisayarınıza takıp, usb’den açlışı ayarlayıp kullanabilirsiniz. Usb’den açma işlemlerini aşağıdaki videolardan seyredebilirsiniz.

Bios cihazlarda Usb açılışı nasıl yapılır:

 

UEFI cihazlarda USB açılışı nasıl yapılır:

About The Author


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et